Documentare românești proiectate la Universitatea din Salamanca cu ocazia Zilei Naționale a României

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Institutul Cultural Român din Madrid, în colaborare cu Lectoratul de limba română  din cadrul Facultății de Filologie a Universității din Salamanca, prezintă două documentare românești de excepție: România sălbatică, regia Dan Dinu și Cosmin Dumitrache (2021, V.O.S.E.) și Maria, inima României, regia Trevor Poots (2018, V.O.S.E.).

Întâlniri românești la USAL

VINERI, NOIEMBRIE 24, 2023 | TEATRUL JUAN DEL ENZINA, 19:30

VINERI, DECEMBRIE 1, 2023| TEATRUL JUAN DEL ENZINA, 19:30

Intrarea este liberă.

România sălbatică este cel mai mare proiect documentar dedicat naturii din România. 

După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și mai bine de 10 ani de pre producție filmul prezintă imagini în premieră pentru România, din regiuni spectaculoase și greu accesibile, precum și povești unice despre biodiversitatea țării. Din 2018, Dan Dinu și Cosmin Dumitrache au lucrat exclusiv la realizarea acestui documentar. Documentarul încununează întregul proiect fotografic și încheie munca depusă de întreaga echipă și de toți colaboratorii implicați de mai bine de zece ani.

Filmul a avut premiera internațională pe 30 iulie 2021 la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), unde a fost distins cu Premiul Publicului.

Maria, inima României"

Echipa:

Director: Trevor Poots - Executive Producer John Florescu Senior Producer Viorel Chesaru, Associate Producer Dan DraghicescuNarator: Marcel Iures Editing/research Mircea Lacatus, Muzica Hasan Nasser Camera: Marius Ivascu/Matthews Vaughan, James Miller, Chainsaw Film Productions

Sinopsis:

Maria, Inima României” spune povestea rolului politic deosebit de important, dar şi a interesantei vieţi private a Reginei Maria a României. Nepoată a Reginei Victoria, ea s-a căsătorit cu Ferdinand Prinţul Moştenitor al României in 1893. Ea a condus ţara în timpul ororilor Primului Război Mondial, când teritoriul a fost invadat de Germania şi ţara aproape a încetat să existe. Când, printr-o remarcabilă răsturnare de situaţie, România şi-a dublat dimensiunile, in 1918, Maria a câştigat recunoasterea internaţională pentru noua Românie Mare. A reuşit acest lucru mergând la Paris, la Conferinţa de Pace din 1919 şi pledând cauza ţării ei în faţa Presedintelui SUA Woodrow Wilson şi a Primului Ministru Britanic Lloyd George.

În tot acest timp, Maria a avut de suferit pe plan personal. Fiul său, Carol, şi-a dispreţuit părinţii, şi când a devenit Rege a alungat-o pe Maria de la curte. Iar când comuniştii au ajuns la putere, in 1945, au şters-o din istorie.

Proiecțiile celor două filme documentare sunt posibile cu sprijinul Ministerului român al Afacerilor Externe.

Mai multe informații:

Universitatea din Salamanca are un important patrimoniu material sub formă de clădiri istorice și spații emblematice care sunt încă active și sunt vizitate în fiecare zi de sute de oameni, fie pentru că apreciază valoarea lor artistică sau istorică, fie pentru că desfășoară o activitate academică în aceste spații.

Astfel, Universitatea din Salamanca a devenit, alături de Paris, Oxford și Bologna, una dintre primele universități europene și astăzi este singura universitate spaniolă care și-a menținut activitatea de-a lungul secolelor.

În 1218 regele Alfonso al IX-lea al Leonului a fondat Universitatea din Salamanca, care este considerată a fi cea mai veche dintre universități spaniole existente. În 1254, regele Alfonso al X-lea a stabilit regulamentele de organizare și dotări financiare, iar în 1255 Alexandru al IV-lea a publicat bulele papale care recunoșteau valabilitatea universală a gradelor acordate de acesta și îi acordau privilegiul de a avea propriul sigiliu. Alfonso al IX-lea a fost un om luminat al timpului său, nu numai pentru că a creat Universitatea din Salamanca, ci și pentru alte acțiuni, cum ar fi propunerea primului Decret care a permis participarea diferitelor categorii ale populației, pe lângă nobilii obișnuiți.