Trei recitaluri de muzică clasică românească și europeană susținute de Teatrul Muzical Ambasadorii din București la Beijing și Yangzhou
Cu prilejul marcării a trei momente cu profunde semnificații istorice și culturale — Ziua Europei (9 mai), Ziua Independenței României (10 mai) și împlinirea a 70 de ani de la trecerea în eternitate a compozitorului George Enescu (4 mai 1955) — Institutul Cultural Român de la Beijing organizează, în perioada 9–11 mai 2025, o serie de trei recitaluri excepționale de muzică clasică și interbelică, susținute de artiștii lirici ai Teatrului Muzical Ambasadorii din București. Proiectul se înscrie în strategia ICR de consolidare a diplomației culturale românești în spațiul asiatic și de promovare a patrimoniului muzical autohton în context european și internațional.
PROGRAMUL EVENIMENTELOR
9 mai – Ziua Europei, Beijing, ora 19:00
Recital în cadrul evenimentului organizat de Delegația UE la Beijing, alături de reprezentanți din alte trei state membre. Artiștii români vor interpreta piese din repertoriul lui George Enescu și alte lucrări clasice românești, într-un moment muzical de 30 de minute dedicat unității culturale europene.
10 mai – Ziua Independenței României, Beijing
Recital integral, dedicat Zilei Independenței, în prezența Excelenței Sale domnul Dan-Horia Maxim, Ambasadorul României în R.P. Chineză, care va deschide concertul cu un discurs despre semnificația zilei de 10 mai și despre contribuția lui George Enescu la patrimoniul muzicii universale.
11 mai – Recital extraordinar la Yangzhou, ora 19:00
Concert susținut în parteneriat cu autoritățile locale din Yangzhou.
PROGRAMUL CONCERTELOR
Programul concertului „De Ziua Europei, omagiindu-l pe George Enescu” este următorul:
- Imnul Europei
- 2 celebre cântece chinezești la pian (ca omagiu gazdelor)
Muzică românească:
George Enescu- ”Bonjour”
George Enescu- ”Languir me fais”
George Enescu- ”Silence”
George Enescu- ”Eu mă duc, codrul rămâne”
Pascal Bentoiu- ”Veselie”
Gherase Dendrino, duet din ”Lăsați-mă să cânt”- ”Nu-i bai”
Gherase Dendrino, duet din ”Lăsați-mă să cânt”- ”Te iubesc”
Tiberiu Brediceanu- ”Doina Stăncuței”
Eugen Doga- ”Te știam numai din nume”
Aurel Eliade- ”Revedere”
G. Dendrino- ”Calypso”
George Grigoriu- ”Muzica”
Muzică europeană:
Gounod- ”Vals Julieta”
Lehar- ”Giuditta”
Puccini- ”Gianni Schicci”
Offenbach-”Barcarolle”
Mozart- ”La cidarem la mano”
Delibes-”Les files de cadix”
Donizetti- duet Don Pasquale-Malatesta
Pe parcursul recitalului, pianistul va avea trei solo-uri, cântând Enescu și Paul Constantinescu.
Total durată concert: 1h 30m
Teatrul Muzical Ambasadorii este o instituție publică de spectacole aflată în subordinea Ministerului Culturii, cu o misiune clară de a promova cultura românească pe scenele internaționale. Tinerii artiști lirici selectați pentru acest turneu – toți cu vârste sub 30 de ani – au susținut deja concerte de succes în capitale europene precum Viena, Paris, Bruxelles și Bratislava, în cadrul unor importante evenimente diplomatice și culturale.
Andreea Bucur, soprană, este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București și a Academiei Operei de Stat din Viena. Prezență constantă pe marile scene ale teatrului de operă din România și din străinătate, s-a remarcat în roluri precum Mimi (Boema), Saffi (Voievodul Țiganilor) și Silvia (Silvia, Prințesa Ceardașului).
Mihaela Vîrban, soprană, este laureată a numeroase concursuri internaționale și are un repertoriu vast, din care se remarcă rolurile Adina (Elixirul dragostei) și Zerlina (Don Giovanni).
Sergiu Neamțu, bas-bariton, cu studii de specializare în muzica veche la Parma, a debutat la doar 16 ani și interpretează roluri din opere de Pergolesi, Strauss, Porumbescu și Puccini.
Silviu Mihăilă, bariton, este licențiat al Royal Northern College of Music (UK), distins cu premii importante, inclusiv Premiul Special „George Enescu”, în cadrul concursului „Trophaeum Artis Cantorum”.
Andrei Racu, pianist, dirijor și compozitor, este profesor și director al Colegiului Național de Muzică „Dinu Lipatti” din București, cu o activitate artistică vastă și recunoscută pe toate scenele importante ale țării.
Aceste recitaluri oferă o imagine vie și vibrantă a valorilor culturale românești, aducând un omagiu unei personalități-far a culturii naționale, George Enescu, și reafirmând angajamentul României față de promovarea dialogului intercultural prin intermediul artei muzicale în Republica Populară Chineză.