Cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească, Braşov, 7-31 iulie 2010

ÎNVĂŢAŢI LIMBA ROMÂNĂ ÎN ROMÂNIA!
Institutul Cultural Român organizează Cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească în cetatea transilvană de secol XII, Braşov! Programul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov, Muzeul „Casa Mureşenilor" şi Grupul de Iniţiativă Locală „Corona".

Spaţiu multicultural, Braşovul (Corona, Kronstradt, Brassó) are renumele unui mare centru comercial medieval, dar şi al unui „bastion" cultural şi academic, precum şi al locului în care a izbucnit scânteia primelor revolte anticomuniste româneşti.

Structura programului

A. Cursuri intensive de limba română Cursurile de limba română sunt predate după o programă flexibilă, adaptată cerinţelor şi necesităţilor cursanţilor, alternând lecţii de gramatică şi vocabular cu activităţi şi aplicaţii practice, individuale şi de grup, pentru dezvoltarea fluenţei în comunicare şi pentru consolidarea structurilor gramaticale învăţate. Suportul de curs include manuale şi texte de literatură, istorie, folclor, articole din presa cotidiană şi mijloace de comunicare audio-video.

Pentru predarea orelor de limba română, Institutul Cultural Român invită profesori cu studii de specialitate. Aceştia sunt selecţionaţi pe baza competenţei şi a experienţei profesionale, dar şi pentru atitudinea amicală, entuziasmul şi răbdarea de care dau dovadă.

Participanţii sunt încadraţi în grupe de studiu pe baza unui test. Fiecare grupă are 8-12 cursanţi.

1. Nivel începător (A1 şi A2). Acest nivel are ca obiectiv dobândirea abilităţilor de formulare, exprimare şi înţelegere a unor propoziţii elementare pentru comunicarea în situaţii uzuale, precum şi utilizarea formulelor de politeţe.
2. Nivel intermediar (B1 şi B2). Cursurile din acest modul îşi propun să dezvolte abilităţile de exprimare existente cu ajutorul exerciţiilor practice.
3. Nivel avansat (C1 şi C2). Cursanţii acestui nivel îşi vor perfecţiona abilităţile de a formula, în scris şi oral, păreri şi gânduri proprii, folosind subtilităţi de exprimare. Nivelul avansat cupinde ore de stilistică, semantică, lexic, morfologie, corectitudine gramaticală.

Certificat de competenţă lingvistică
La terminarea cursurilor, participanţii susţin un test (scris şi oral), în urma căruia pot obţine un certificat de competenţă lingvistică, oferit de Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov şi un certificat de evaluare al nivelului de cunoaştere a limbii române, eliberat de Institutul Cultural Român.
Orarul: În fiecare zi (de luni până vineri) în intervalul 10:00 - 14:00 au loc ore de limba română, cu o durată de 50 de minute fiecare.
B. Cursuri de cultură şi civilizaţie românească Prelegerile de istorie, literatură, cinematografie, politică şi jurnalism sunt susţinute în limba engleză sau/şi română de profesori universitari, cercetători, personalităţi ale vieţii publice bucureştene şi braşovene. Obiectivul acestor cursuri este să aprofundeze cunoştinţele participanţilor referitoare la unele aspecte ale culturii şi civilizaţiei româneşti.

Orarul: În fiecare luni şi joi între orele 15:00 şi 18:00.
C. Ateliere de creaţie 1. Scriere creativă (pentru cursanţii de la grupa de avansaţi)
2. Dans de societate din secolul al XIX-lea
3. Gastronomie
4. Costume de epocă
5. Meşteşuguri

Atelierul de scriere creativă dezvoltă aptitudinile cursanţilor de a folosi limba română în crearea unor texte literare originale. Atelierul de dans de societate este coordonat de Nermina Damian, şef al corpului de balet al Operei din Braşov şi îşi propune familiarizarea cursanţilor cu dansul Romana, un dans de coloană, la modă în familiile braşovene în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Atelierul de costume prezintă viaţa cotidiană din secolul al XIX-lea la Braşov. Atelierul de gastronomie prezintă lumea într-o „carte de bucate", iar cursanţii învaţă să gătească mâncare tradiţională românească. Atelierul de meşteşuguri este coordonat de artişti plastici şi cuprinde modelaj în lut şi/sau alte activităţi (înşirat mărgele etc.)

Orarul: În fiecare marţi şi vineri între orele 15:00 şi 18:00.
D. Proiecţii de filme
O dată pe săptămână au loc vizionări de filme româneşti ale celor mai buni cineaşti ai momentului, premiaţi la marile festivaluri europene de film: Salonic (Grecia), Paris (Franţa), Cottbus şi Berlin (Germania), Trieste (Italia), Bratislava (Slovacia), Cluj (România), Cannes (Franţa). Proiecţiile sunt urmate de dezbateri şi întâlniri cu regizori, actori, producători sau critici de film.

E.Program de documentare culturală Sâmbăta şi duminica se organizează excursii de documentare în Vechea Cetate a Braşovului şi a Sibiului, la cetăţile fortificate săseşti (Hărman, Prejmer, Viscri), la castelul Bran, la Casa Memorială „Cezar Petrescu" din Buşteni, la Complexul Peleş de la Sinaia (Peleş, Pelişor, Foişor), la Casa Memorială „George Enescu" din Sinaia şi într-un sat specific zonei. Aceste vizite beneficiază de comentariile avizate ale unor tineri istorici, sociologi şi istorici de artă, specializaţi în cercetarea zonei, a istoriei, tradiţiilor şi cadrului socio-cultural şi etnografic de execepţie păstrat în această zonă a României.

F. Seara internaţională Se organizează o seară internaţională unde fiecare cursant îşi prezintă ţara, cu specificul ei (obiceiuri, băuturi şi mâncăruri tradiţionale etc.). Prezentările sunt urmate de o petrecere.

Lectori: Ioana Avădani (directorul Centrului pentru Jurnalism Independent), Ruxanda Beldiman (istoric de artă la Institutul de Istoria Artei), Andrei Bodiu (poet, decanul Facultăţii de Litere, Universitatea Transilvania din Braşov), Ana Borca (profesor de limba română la ICR), Ilinca Ţăpuru Busurcă (profesor de limba română la ICR), Radu Cristescu (filozof, cercetător la Fundaţia Apel, Bucureşti), Sorin Cucerai (filozof, consultant ICR), Nermina Damian (şef al corpului de balet al Operei din Braşov), Angela Dobrescu (sociolog, Grupul de Inţiativă Locală Corona, Braşov), Caius Dobrescu (scriitor, profesor la Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania din Braşov), Ana Ene (lector la Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania din Braşov), Agnes Ferenc (ceramist), Mihaela Gheorghe (conferenţiar la Facultatea de Litere şi prorector la Universitatea Transilvania din Braşov), Mihai Ignat (dramaturg, lector la Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania din Braşov), Ion Manolescu (scriitor şi conferenţiar la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti), Irina Margareta Nistor (critic de film, traducător şi jurnalist), Cristina Pârvu (lector la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti), Valer Rus (directorul Muzeului „Casa Mureşenilor"), Ovidiu Savu (istoric la Muzeul „Casa Mureşenilor").

Cazarea: Participanţii sunt cazaţi la hoteluri de trei stele, situate în zona centrală a oraşului Braşov.

Locul de desfăşurare a cursurilor:
Cursurile de limba română şi prelegerile de cultură şi civilizaţie au loc la Facultatea de Litere (Corpul M) - Universitatea „Transilvania". Atelierele de creaţie se desfăşoară la Muzeul „Casa Mureşenilor" (www.muzeulmuresenilor.ro) şi la Old Center Bistro.
Parânzul şi cina se iau la restaurantul Old Center Bistro.

Costuri:
Taxa de participare: 1.000 EUR
Ea acoperă cheltuielile legate de studii, participarea la atelierele de creaţie, la cursurile de cultură şi civilizaţie românească, la excursiile de documentare - adică toate activităţile incluse în program. Cheltuielile legate de masă şi de cazare sunt suportate de către Institutul Cultural Român.

Taxa de participare nu acoperă transportul intern şi internaţional, viza de intrare sau serviciile hoteliere suplimentare.
Institutul Cultural Român nu acoperă alte cheltuieli complementare (meniuri suplimentare, asistenţa medicală, mini-bar, convorbiri telefonice sau alte servicii hoteliere).

Înscrierea: Pentru înscrierea la cursuri, solicitanţii vor trimite următoarele documente la Institutul Cultural Român prin poştă, e-mail (scanate) sau fax:
- formularul de înscriere completat în totalitate (disponibil pe site-ul ICR)
- curriculum vitae
- o fotocopie a paşaportului
- o fotocopie a documentului de plată care confirmă achitarea taxei de participare.

Data limită pentru înscriere este 25 iunie 2010.
Din cauza numărului limitat de locuri disponibile cursanţii sunt sfătuiţi să se înscrie din timp.

Condiţii de achitare a taxei de participare:
Participanţii vor achita taxa de participare prin virament bancar sau la orice filial BCR, în contul Institutului Cultural Român deschis la Banca Comercială Română SA, Calea Victoriei 155, Sector 1 - Bucureşti, România, SWIFT: RNCB RO BU, cod IBAN RO63RNCB0072049713640004.
Taxa de participare trebuie achitată integral până la data limită de înscriere.
Numele participantului şi "Institutul Cultural Român" trebuie să fie menţionate în toate actele de transfer bancar. Comisionul bancar perceput pentru efectuarea transferului taxei de participare va fi plătit de către participant.

Locuri scutite de taxă: Institutul Cultural Român oferă 4 locuri scutite total de taxă şi 2 locuri parţial scutite de taxă. Ele sunt destinate studenţilor catedrelor de romanistică din străinătate, celor care folosesc limba română în activităţile de documentare, traducere sau redactare a unor lucrări ştiinţifice despre cultura şi civilizaţia românească. Pentru locurile parţial scutite de taxă ICR acoperă 50% din taxa de participare.
Cursanţii care se înscriu la cursurile de vară şi se încadrează în categoriile de mai sus, pot candida pentru aceste locuri prin trimiterea următoarelor documente suplimentare (redactate în limba engleză sau română):
- o scrisoare de intenţie
- o scrisoare de recomandare din partea unui profesor sau a unei persoane care cunoaşte activitatea cursantului.
Data limită de înscriere şi depunere a documentelor suplimentare pentru candidaţii la locurile scutite de taxă este 15 iunie 2010.
Cererile vor fi evaluate de către un juriu compus din 3 persoane: un reprezentant ICR şi doi evaluatori independenţi.

Condiţii generale pentru cursanţi:
Cursanţii au la dispoziţie programul detaliat pe zile, orice modificare fiind anunţată din timp de către organizatori. Fiecare participant la cursuri are obligaţia să se informeze personal asupra structurii, condiţiilor de participare şi a modificărilor intervenite în program. În cazul în care un participant va renunţa la frecventarea cursurilor, din motive întemeiate, el are obligaţia să anunţe organizatorii asupra acestei decizii.
Organizatorii sunt receptivi la sugestiile venite din partea cursanţilor. Orice neclaritate sau întrebare va fi soluţionată numai cu sprijinul organizatorilor.

Obligaţiile cursanţilor • frecventarea cursilor intensive de limba română,
• audierea conferinţelor de cultură şi civilizaţie românească din programul şcolii de vară (în proporţie de minim 75%),
• înscrierea şi participarea activă la două ateliere de creaţie şi la excursiile de documentare,
• fiecare cursant se angajează să respecte regulile de disciplină impuse de organizatori şi, în special, pe cele privitoare la programul de studiu.

Precizări: ICR are dreptul de a face modificări în programul cursurilor, în cazul în care apar unele evenimente neprevăzute.

Echipa de organizare:
Coordonatori program:
Ana Borca & Ágota Szentannai, ana.borca@icr.ro & agota@icr.ro Tel.: 031 71 00 672, fax: 021 23 01 373

Şef Serviciu:
Denisa Mirena Duran, denisa.duran@icr.ro
Tel.: 031 71 00 616

Director Direcţia Relaţii Interne:
Oana-Valentina Suciu, oana.suciu@icr.ro
Tel.: 031 71 00 616, fax 031 71 00 606

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN Cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească
Direcţia Relaţii Interne
Aleea Alexandru Nr. 38, 011824, Sector 1 - Bucureşti, România

www.icr.ro/cursuri_brasov


Alumni care ne-au scris:

"În primul rând, mă bucur foarte mult că am ajuns la cursul de vară organizat de câtre ICR şi Vă mulţumesc pentru bursa totală pe care mi-aţi acordat-o. Patru ani de studii la Novi Sad (Serbia) au fost bune şi folositoare, iar timpul petrecut în România, alături de profesori universitari români, m-au ajutat să completez puzzle-ul din piesele pe care le-am adunat în timpul studiilor.

Pot să spun că Braşovul reprezintă un oraş foarte bun pentru desfăşurarea cursului. În timpul liber, pe care nu prea l-am avut, am avut multe lucruri de vizitat: Tâmpa, Pietrele lui Solomon, Transfăgărăşan, etc., iar am putut să prindem şi un "spirit" al Braşovului la cârşuma "La tei". Înţeleg că Braşovul a impus şi pe Ovidiu ca ghid, care a este foarte bun şi care ne-a ajutat foarte mult la crearea imaginii despre Braşov, în vizitele organizate a oraşului, şi nu numai.

Programul şcolii de vară oferă un evantai larg de teme diferite pentru conferinţe, care au acoperit o diversitate de probleme din ceea ce reprezintă cultura şi civilizaţia română. La fel mi-a plăcut şi screirea creativă; am rămas uimit cu ceea ce am lucrat cu Alexandru Muşina şi Caius Dobrescu.

Şi "the last, but not the least", profesorii pentru grupa avansată au fost foarte buni şi au contribuit nemărginit la clarificarea problemelor pe care le aveam faţă de limba română...Ce nu înseamnă că acum nu mai fac greşeli şi că nu mai am dubii. Dar şi din punctul acesta am o mulţumire, fiindcă am reuşit să fac legătura cu profesorii din România la care pot să mă adresez odată când apar nelămurări. Materialul împărţit de profesori e la fel de bun, şi din perspecitva aceasta aş vrea s-o felicit pe prof. Ana Ene, care materialul întreg la împărţin pe CD-uri şi îl pot utiliza şi acum.
Vă mulţumesc din toată inima pentru efortul pe care l-aţi făcut ca să fac parte din cursul acesta extraordinar. Aş vrea să ştiţi că în continuare aveţi încă un prieten în Serbia."

Cu multă căldură,

Igor Ungur – SERBIA, 2008

"Cursurile de vară organizate de ICR din Bucureşti sunt cel mai bun proiect adresat străinilor care doresc să înveţe limba română. Ambianţa nemaipomenită, atmosfera deosebit de agreabilă sunt numai nişte indicii pentru a da gustul acestei experienţe.
Străinii veniţi în România pot, fără probleme "să-şi dezlege limba" (să-şi dezvolte cunoştinţele) într-un mod foarte plăcut mergând la cursuri sau conferinţe legate de cultura şi civilizaţia românească. Simultan, se organizează şi alte evenimente: excursii, concerte, ore de dans şi cântec, ateliere de ceramică, modelaj în lut, vizite la muzee, întâlniri cu oameni reprezentativi ai culturii, ai literaturii şi ai artei române. Profesorii de română sunt atât de amabili şi de bine pregătiţi, încât participarea la cursuri devine o adevărată plăcere. Relaţiile amicale care au apărut între noi mai durează şi astăzi, şi sincer putem vorbi chiar despre începutul unei prietenii. Intr-un final, la întrebarea: "De ce cursurile de vară?"aş răspunde astfel: fiindcă sunt oameni în străinătate interesaţi să înveţe şi să vorbească limba română în România. Si pentru a da o notă personală, prezenţa mea la aceste cursuri, în două rânduri, dovedeşte utilitatea lor."

Bartosz Radomski – Varşovia, POLONIA , 2008


"Cursul de vară la Braşov oferit de ICR a fost o experienţă imposibil de uitat. Fiecare zi a fost plină de lecţii, prelegeri, activităţi, istorie, cultură si, la sfârşit, prietenie. Desigur, am învăţat mult în lecţiile mele care au avut loc în fiecare dimineaţă. Dar cred că am învăţat mult şi la plimbare cu colegii mei, prin peisajul superb, în mijlocul munţilor Carpaţi. Neapărat am vorbit tot timpul în limba română - ce fel de vedere noi am fost pentru românii nativi acolo! Coreeni, americani, sârbi, francezi, polonezi, şi multi alţi straini, au venit la Braşov pentru acest curs. Şi, bineînţeles, am învăţat mult de la profesorii mei de limba română şi de la cei care au susţinut prelegeri de cultură şi istorie. Am ţinut legatura cu doi dintre colegi şi mai studiez cu ei. Mai asist la un curs ţinut de un conferenţiar din echipa ICR la
Universitatea din Bucureşti, la Facultatea de Litere (Conf. Dr. Ion Manolescu). Şi cred că eu şi toţi ceilalţi (organizatorii şi participanţii) suntem prieteni."

Cristina Bejan - SUA, participant la cursurile de limba română din Bucureşti şi Braşov 2008


"Vara aceasta (2008) a fost foarte interesantă pentru mine, pentru că am fost în iulie în Braşov. E un oraş foarte frumos cu clădiri vechi, un oraş care are suflet. Mi-a plăcut foarte mult acolo. M-am cunoscut cu mulţi oameni din toată lumea, cursul a fost foarte bine organizat. Profesorii au fost cu mare energia şi cursul aceasta a fost atât bun, datorită lor. Prelegerile despre film ale Irinei (Margareta Nistor) au fost foarte interesante. Mi-a placut atelierul pentru costum, modelajul în lut şi filmele. Cred că e foarte important să cunoşti cultura României, dacă studiezi limba română. Sper că voi veni din nou! Numai bine."

Anja Arsic – SERBIA, 2008

"Sper ca toate cursurile de limba catalana pentru straini sǎ fie aşa in Catalonia.
Cursul la Braşov a fost o surprizǎ foarte plǎcutǎ. Sunt multe motive. Vreau sǎ remarc trei:
- Organizatorii au avut grija de noi în mod continu. De exemplu, laptop-ul meu s-a stricat la Braşov şi, fiind traducatoară freelance, aveam mult de facut. Organizatorii au gǎsit o soluţie immediat şi am putut sa lucrez liniştitǎ.
- Cursul era recomandat de câtre Universitatea din Transilvania. Asta a fost foarte folositor, pentru cǎ am avut şi o diplomǎ universitarǎ. În plus, am avut lecţii cu profesoare renumite. Chiar şi decanul s-a interesat pentru noi.
- Oraşul Braşovului s-a portat foarte bine cu noi. M-am simţit foarte bine primitǎ de ghizi, muzee, restaurante… mai ales de Casa Mureşenilor.

Mulţumesc frumos, Institut Cultural Român!"

Marta Milian i Ariño - Catalonia, SPANIA, 2008

"Ţinând cont că nimic nu poate să fie absolut perfect şi tinând cont că petreci trei săptămâni cu mulţi oameni din diferite ţări, cu priviri şi aşteptări diferite, pot să zic că perioada aceasta a fost aproape perfectă şi mi-a făcut o mare plăcere că am participat la aceste cursuri. Acum am o privire mai definită şi referinţe şi stiu de unde voi începe să merg mai departe prin cultura românească."

Omur Ulutasu Doner – TURCIA, 2009

"Mi se pare că nu exagerez când afirm că ultimele trei săptămâni au fost unele dintre cele mai frumoase din viaţa mea. Sincer să fiu programul întreg a fost chiar mai interesant decât m-am aşteptat. Mi-a plăcut că am avut prilej să fac cunoştintă cu nişte scriitori români, cu care am vorbit despre literatură şi să vizitez din nou locurile, ca de pilda, Sibiu şi Sinaia. Ultima dată am fost în România acum 5 ani. Ţara s-a schimbat foarte repede într-un sens pozitiv. Mă bucur că am putut observa progresul României. România a devenit o pasiune adevarată a mea şi sper că o să mă întorc cât mai curand."

Andre Posmodi – CROAŢIA, 2009

"Mi-a plăcut combinaţia dintre curs şi prelegeri. Excusiile din week-end au fost atrăgătoare şi interesante. Am avut posibilitatea să cunosc oameni interesanţi din diferite ţări. Aspectul interpersonal este cel mai important. În total am avut o experienţă minunată pe care nu voi uita."

Stefan Steinhardt – BELGIA, 2009

"Mi-a plăcut să fiu la curs de vară. Am învăţat mai bine limba română, ce a fost scopul întâi. Pot să mă exprim mai bine acum, când voi vizita prietenii mei …
Cursul a fost exclent. Oamenii de la ICR şi de la Casa Mureşenilor au fost foarte amabili şi de ajutor mare. Am descoperit o regiune necunoscută, care mi-a plăcut foarte mult: oraşul Braşov cu multe aspect, Râşnov, cetăţi fortificate, sate frumoase etc….
Am petrecut trei săptămâni minunate. Vă mulţumesc ICR."

Walter Verreycken – BELGIA, 2009