Conferința istoricului Ștefan Lemny - Anul Cantemir

Conferința istoricului Ștefan Lemny organizată cu ocazia Anului Cantemir

Institutul Cultural Român de la Budapesta marchează Anul Cantemir - la 350 de ani de la nașterea și 300 de ani de la moartea cărturarului umanist român - prin organizarea unei conferințe susținute de istoricul român dr. Ștefan Lemny. Simpozionul „Istorii paralele: Dimitrie Cantemir și Francisc Rákóczi al II-lea” va avea loc marți, 12 decembrie 2023, la ora 16.00, în sala 103 (Tiered Room) al Institutul Democrației din Budapesta, 1051, str. Nádor nr. 15. Moderatorul evenimentului va fi istoricul dr. Tóth Ferenc, consilier științific la Institutul de Istorie al Academiei Ungare.

În continuarea lucrării de celebrare a prințului și cărturarului moldovean Dimitrie Cantemir (1673 - 1723), conferința „Istorii paralele: Dimitrie Cantemir și Francisc Rákóczi al II-lea” propune o lectură comparativă cu Francisc Rákóczi II (1676 - 1735), ilustrul său contemporan. Domni în principatele vecine ale Moldovei și, respectiv Transilvaniei, cei doi principi s-au afirmat la nivel politic european în contextul confruntărilor pentru dominația acestei regiuni între Imperiul Otoman, Imperiul Rus și Imperiul Austriac. Reprezentanți a două tradiții princiare diferite, au împărtășit greutățile unei copilării marcate de moartea unuia dintre părinți și aceeași sete de educație excepțională care le-a asigurat un loc de prestigiu în rândul elitelor intelectuale ale vremii. Personalitățile lor s-au asemănat și mai mult, în multe privințe, în acțiunea lor politică, în special în lupta pentru obținerea independenței principatelor lor și în aventura exilului. Nimic, însă, nu este atât de revelator ca activitatea lor intelectuală, care le-a permis să se impună în lumea literaților din epocă și, ulterior, în istoria culturală, mult dincolo de granițele principatelor lor. O privire comparativă asupra celor două personalități poate fi, așadar, de mare interes pentru a înțelege mai bine rolul lor în istoria Europei Centrale și de Est într-un moment important al tranziției spre epoca modernă și pentru a distinge mai bine bogăția excepțională a producției lor intelectuale.

Dr. Ștefan Lemny (1952) este specialist în istoria secolulului al XVIII-lea și în istoria culturală. Fost cercetător la Institutul de istorie « A. D. Xenopol » (Iasi, România), s-a stabilit în Franța (1990), devenind responsabilul colecțiilor de istorie pentru Europa centrală și orientală la Biblioteca Națională a Franței. Este autorul mai multor lucrări publicate în România și Franța, printre care: Sensibilitate şi istorie în secolul XVIII românesc (1990 ; 2017) ; Jean-Louis Carra: parcours d’un révolutionnaire (2000); Emmanuel Le Roy Ladurie, une vie face à l’histoire (2018). În centrul preocupărilor sale s-a aflat viața și opera lui Dimitrie Cantemir, subiectul lucrării Les Cantemir : l’aventure européenne d’une famille princière au XVIIIe siècle (Paris,2009), distinsă cu premiul «N. Iorga» al Academiei Române.

Dr. Ferenc Tóth (1967) este consilier științific al Institutului de Istorie din cadrul Centrului de Cercetări Umaniste al Academiei Ungare de Științe. Printre domeniile sale de cercetare se numără istoria relațiilor franco-maghiare, istoria soldaților și agenților maghiari în serviciul Franței și influența războaielor turcești în Europa, în epoca modernă. A publicat deja aproximativ 20 de cărți și peste 200 de studii, printre care Ascension sociale et identité nationale. Intégration de l'immigration hongroise dans la société française au cours du XVIIIe siècle (1692-1815), Budapesta (2000), Saint-Gotthard 1664, Une bataille européenne, Panazol (2007), Mohács 1526. Soliman le Magnifique prend pied en Europe centrale (cu János B. Szabó), (2009), Un diplomate militaire français en Europe orientale à la fin de l'ancien régime. François de Tott (1733-1793), (2011).

Conferința va fi susținută în limba franceză, cu traducere în limba maghiară. Discuțiile vor avea loc în limba maghiară și limba română, cu traducere consecutivă.