Conferința internațională „The Odyssey of the Dacian Gold Bracelets from Sarmizegetusa Regia (1999-2023)”

Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României și cu Ministerul Culturii, organizează conferința „The Odyssey of the Dacian Gold Bracelets from Sarmizegetusa Regia (1999-2023)”/„Odiseea brățărilor dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (1999-2023)” în data de 22 noiembrie 2023, la Museo Nazionale Romano – Palazzo Massimo din Roma.

Conferința face parte din seria de evenimente conexe, organizate de Accademia di Romania in Roma în cadrul expoziției de anvergură internațională „Dacia. L’ultima frontiera della Romanità”/„Dacia. Ultima frontieră a romanității”, ce poate fi vizitată la Muzeul Național Roman din Roma, în spațiul expozițional de la Terme di Diocleziano, în perioada 21 noiembrie 2023 – 21 aprilie 2024. Evenimentul realizat de Muzeul Național de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii, în parteneriat cu Muzeul Național Roman din Italia, este organizat sub patronajul președinților României și Italiei și beneficiază de sprijinul Ambasadei României în Italia, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Institutului Cultural Român, Accademia di Romania, precum și de participarea a 45 de muzee din România și Republica Moldova, care au împrumutat obiectele de patrimoniu expuse.

Conferința din 22 noiembrie va avea loc în Sala de Conferințe a Museo Nazionale Romano – Palazzo Massimo, începând cu ora 16.00. În cadrul evenimentului, moderat de Prof. Stéphane Verger, Directorul Muzeului Național Roman, va lua cuvântul Ernest Oberländer-Târnoveanu, numismat, arheolog și istoric, Director-general al Muzeului Național de Istorie a României și Președintele Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor.

Brățările regale dacice, din aur, de la Sarmizegetusa Regia reprezintă cea mai importantă descoperire arheologică făcută pe teritoriul României între sfârșitul secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea, ilustrative pentru bogăția și opulența elitelor dacice adesea menționate în sursele antice. Descoperirea acestor artefacte spectaculoase pune într-o nouă lumină importanța așezărilor dacice din Munții Orăștie, înscrise în 1999 pe lista UNESCO a siturilor umanității (World Heritage Sites), cu puțin timp înainte de aflarea primelor informații despre existența acestor artefacte unice.

Deși recunoașterea unicității și valorii istorice a sitului de la Sarmizegetusa Regia prin înscrierea acestuia pe lista UNESCO ar fi trebuit să deschidă și calea spre constituirea unui mai bun sistem de protecție, ultimul deceniu al secolului al XX-lea și începutul secolului următor au rămas în memoria colectivă ca anii devastării zonei prin braconajul arheologic extensiv, practicat de grupări infracționale organizate. Sute de obiecte arheologice cu valoare excepțională au fost exportate ilegal de pe teritoriul României. Anul 2005 marchează începutul eforturilor făcute de statul român pentru recuperarea brățărilor din aur, eforturi care au dus la repatrierea a 13 brățări din 24 cunoscute, în perioada 2007-2011.