Conferință: „Dinastia de Hohenzollern în România 1866 –1947”

La Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin, se va desfășura miercuri, 7 iunie 2017, în intervalul orar 17.30–20.30, conferința „Dinastia de Hohenzollern în România 1866 –1947”. 

În urmă cu șaptezeci de ani, Regele Mihai I a fost forțat de către conducătorii comuniști să abdice. Astfel a luat sfârșit monarhia ereditară românească, fondată în anul 1866 prin Karl von Hohenzollern, din 1881 Regele Carol I, într-un principat aflat încă sub suzeranitate otomană. Prin preluarea tronului românesc de către un prinț din sudul Germaniei, România a beneficiat în mai multe moduri de legăturile rețelei monarhice europene. Monarhia a trebuit să găsească un echilibru între integrarea țării în Occident și consolidarea, concomitent, a identității naționale. Cei patru regi ai României au îndeplinit această sarcină în mod diferit. La zece ani de la intrarea țării in Uniunea Europeană, patru experți răspund la întrebarea cum a influențat sistemul puterilor europene ale secolului al XIX-lea România si dacă această influență continuă să se exercite asupra relațiilor istorice româno-germane.

PROGRAM

17.30–17.40 Mesaje de salut, Claudiu Florian, director adjunct al Institutului Cultural Român Berlin, Dr. Gerhard Köpernik, președinte al Societății Germano-Române Berlin, Dr. Harald Roth,director al Forumului Cultural German pentru Europa de Est, Postdam

17.40–18.40 - Referate: Dr. Gerald Volkmer(Oldenburg): Familia Regală și România 1866–1918. Occidentul la Curtea din București – Integrarea Europeană prin rețele dinastice, Dr. Edda Binder-Iijima(Göttingen): Familia Regală și România 1918-1947 crize dinastice și politice între democrație și autoritarism. Dr. Anneli Ute Gabanyi (Berlin): Familia Regală și România 1947–2017. Desființarea monarhiei - noul rol al Casei Regale

18.40–19.00 - Pauză

19.00–19.30 - Referat cu proiecție de diapozitive: Dr. Silvia Irina Zimmermann (Mannheim): Să dăm României o față. Reginele Elisabeta și Maria ca ambasadoare ale Familiei Regale

19.30–20.30 - Discuții cu referenți

Edda Binder-Iijima este Istoric la Universitatea Heidelberg. Studii de Istorie, Slavistică, Română şi Japoneză la Universitățile Göttingen, București şi Münster. În perioada 2004 – 2011 a fost cadru didactic universitar la Universităţile Leipzig şi Heidelberg, în domeniul istoriei şi culturii române. Este autoare şi coautoare a numeroase volume şi studii pe teme de istorie a României, între care: Die Hohenzollern in Rumänen 1866-1947. Eine monarchische Herrschaftsordnung im europäischen Kontext(Hohenzollern în România – 1866 – 1947, o ordine monarhică în context european, 2010), Gedächtnis der Literatur. Erinnerungskulturen in den südosteuropäischen Ländern nach 1989(Memoria Literaturii: Culturi ale memoriei în țările sud-est-europene după 1989), 2010.

Dr. Anneli Ute Gabanyi, născută in București, a studiat engleza, romanistica și științe politice. Este cercetătoare și coordonatoare a departamentului românesc al Institutului de cercetare de la Radio Europa Liberă din München, Cercetător la Institutul Sud-Est din München și în cadrul Fundației Știința și Politica din Berlin; numeroase publicații cu privire la trecutul și prezentul României si al Republicii Moldova, membru al Consiliului Regal.

Gerald Volkmer - doctor în filozofie și în drept, este specialist în istoria Europei de Est și totodată istoric al Dreptului, cu predilecție pentru spațiul carpato-danubian. A fost conducător științific al Institutului Transilvania din cadrul Universității Heidelberg, ulterior colaborator științific și director adjunct al Institutului pentru Istorie și Cultură Sud-Est-Europeană din cadrul Universității din Munchen. Din anul 2013 este director adjunct al Institutului Federal pentru Cultură și Istorie a Germanilor din Europa de Est, în cadrul Universității Oldenburg.

Dr. Silvia Irina Zimmermann, născută la Sibiu, a studiat literatura, limba engleza, istoria artei si sociologie; traducătoare, inițiatoare, cofondator si conducătoare a Centrului de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare Wiedisch; numeroase publicații despre personalitatea si importanta primei regine a României, Regina Elisabeta, co-editor a seriei literare Centrul de Cercetare Carmen Sylva.


DIE HOHENZOLLERN IN RUMÄNIEN 1866 –1947 - PROGRAMM