Conferința „Arhiva patrimoniului evreiesc din România: din pod și până pe paginile istoriei” la sediul ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a organizat și găzduit, în data de 13 aprilie 2023, conferința cu titlul „Arhiva patrimoniului evreiesc din România: din pod și până pe paginile istoriei”. Manifestarea, desfășurată în limba ebraică, la sediul Institutului, a avut loc în colaborare cu AMIR (Organizația Evreilor Originari din România).

Proiectul a reprezentat episodul inaugural al unei serii de conferințe menite să prezinte și să promoveze, în rândul publicului larg, unica arhivă din Israel care se ocupă în totalitate cu colectarea și administrarea materialelor legate de evreimea românească.

Programul evenimentului din data de 13 aprilie a inclus prezentări susținute de Elinor Kroitoru, consultantă în domeniul arhivelor și al conservării patrimoniului evreiesc, alături de Yehoshafat Pop, arhivar si istoric.Aceștia au vorbit despre colecționarea, conservarea, și crearea accesibilității acestor materiale pentru publicul larg.

Prezentările celor doi au inclus informații despre ce exact reprezintă o arhivă, însemnătatea acesteia, evaluarea materialelor de arhivă și principiile de bază ale arhivării (precum principiul integrității fondului și principiul ordinii iniţiale). Strânsa legătură dintre genealogie și documentele de arhivă care îi ajută pe cei interesați să își găsească originile a constituit un alt punct central al evenimentului care a atras un număr considerabil de israelieni cu origini românești.

Necesitatea existenței unei arhive a patrimoniului evreiesc român, în contextul numărului mare de evrei români care au contribuit la dezvoltarea Statului Israel, cât și o prezentare retrospectivă a acestei arhive și cooperarea între instituții diferite din România și Israel, au fost alte subiecte de interes deosebit pentru cei prezenți.

Manifestarea s-a încheiat cu prezentarea unor materiale din arhiva patrimoniului evreiesc român de la Rosh Pinna.

Scopul general al acestei serii de conferințe este de a face cunoscute atât semnificația, cât și importanța existenței unei arhive a evreilor români în Israel, subliniind oportunitatea fiecăruia de a putea contribui la acest proiect de mare valoare, întrucât amintirile fiecărui evreu de origine română din Israel pot deveni o poveste a întregii comunități.