Concert Toma Popovici în memoriam Dinu Lipatti

Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir de la Istanbul continuă seria evenimentelor închinate marilor personalități și propune o seară în memoria lui Dinu Lipatti, la 100 de ani de la nașterea pianistului și compozitorului român(19 martie 1917, București - 2 decembrie 1950, Geneva).

Recitalul va fi susținut de pianistul Toma Popovici, câștigător al marelui premiu la concursul internaţional “Dinu Lipatti”, Bucureşti (1997) și se va desfășura în data de 12 aprilie 2017, de la ora 20.00, la Centrul Cultural Yeldeğirmeni, Kadıkoy, Istanbul.

Programul cuprinde compoziții ale celor mai reprezentative nume ale genului din România, Dinu Lipatti și George Enescu, dar și o piesă compusă de Frédéric Chopin. Lipatti a rămas în manualele de specialitate ale istoriei muzicii, dar și pentru criticii muzicali, unul dintre marii pianiști ai mapamondului.

Pianistul Toma Popovici este licenţiat şi doctor al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi în prezent, lector universitar al aceleiaşi universităţi.

Toma Popovici a obţinut premii la numeroase concursuri naţionale și internaţionale, cele mai importante fiind premiul întâi al concursului internaţional “Dinu Lipatti”, Bucureşti (1997), premiul întâi la concursul internaţional Waki-Osaka, Japonia, 1996, premiul întâi la “Ann and Aaron Richmond Competition”, Boston, 2001, precum şi locul întâi la olimpiadele naţionale de la Baia Mare, 1991, Constanţa, 1994, iar în anul 1997, Uniunea Criticilor Muzicali “Mihail Jora” i-a acordat premiul pentru activitate solistică.

Activitatea concertistică a inclus numeroase concerte, între care amintim: Festivalul Internaţional George Enescu, 1998 şi 2011, Rockport Chamber Music Festival, 2007, Kneisel Hall Festival, în 2001 şi 2002, Yale University Norfolk Festival, 2003, Bucharest Music and Film festival, 2008, 2009 şi 2011, în 2013 a participat la festivalul „Murten Classics” în Elveţia.

Toma Popovici este membru fondator al “Trio Strad”, alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma, şi al “Trio Tancrede”, alături de Laurent Chatel şi Alexandre Lecarme, şi colaborează cu artişti de prestigiu, precum Dana Borşan, Gabriel Croitoru, Cristina Anghelescu, Adrian Duminică, Mira Wang, Artur Lukomyanski, Jan Muller-Szeraws și alții.

Până în 2014, Toma Popovici a colaborat cu mai multe orchestre printre care amintim: Boston Pops Orchestra, Boston University Symphony Orchestra, Orchestra Radiodifuziunii Române, Orchestra de cameră a Radiodifuziunii Române, “Universitaria” Symphonic Orchestra, Filarmonica Sibiu, Craiova, Bacău, Botoşani, Piteşti, Satu Mare, Râmnicu-Vâlcea, sub bagheta dirijorilor Keith Lockhart, David Hoose, Tateo Nakajima, Padu Popa, Paul Popescu, Christian Neagu, Vlad Conta, Tiberiu Oprea, Alexandru Ganea, etc. De asemenea, Toma Popvici, a participat la numeroase înregistrări pentru Radiodifuziunea Română şi a înregistrat în perioada 2004 – 2011 un număr de 6 CD uri la propunerea companiei Hammond GMAC.

Pentru recitalul din Istanbul, programul include următoarele:Dinu Lipatti - Sonatina pentru mâna stângă, Fr. Chopin - Sonata a III-a (25 min), Beethoven, Sonata in re major; Dinu Lipatti – Nocturnă.

Evenimentul propus de ICR Istanbul continuă seria proiectelor muzicale dedicate, aniversării Centenarului Lipatti. În egală măsură, proiectul atinge unul dintre punctele principale cuprinse în Strategia multianuală a Institutului Cultural Român pentru perioada 2016 – 2019, Tema III: Mari români - aniversări, dar și secțiunea Compozitori români și Primul Război Mondial. Mari creații enesciene compuse în timpul Primului Război Mondial. De asemenea, prin programul recitalului de la Istanbul, evenimentul reprezintă un mijloc de promovare a Festivalului Internațional George Enescu.

Nu în ultimul rând, acțiunea culturală, ca și celelate evenimente propuse și organizate de ICR Istanbul, are menirea de a promova un foarte bun pianist român.

Partenerul ICR Istanbul, Centrul Cultural Yeldeğirmeniaflat în inima districtului Kadıköy, de pe partea asiatică a metropolei, se bucură încă de la inaugurarea sa, din anul 2014, de interesul publicului iubitor de muzică clasică, jazz, cinematografie și teatru și este una dintre cele mai active instituții publice de cultură din Istanbul. Clădirea care găzduiește centrul cultural datează din anul 1895, când purta numele de Biserica Notre Dame du Rosaire și a funcționat întâi ca mânăstire, școală teologică și biserică. În anul 2011, după o perioadă de 119 ani de inactivitate, biserica a fost cuprinsă într-un proiect de restaurare și a câștigat premiul Asociației Orașelor Istorice. În numai trei ani, Centrul Cultural Yeldeğirmeni a reușit să se impună pe piața de profil cu o ofertă bogată în evenimente organizate în parteneriat cu operatori culturali de top din Istanbul, ca IKSV (Fundația de Artă și Cultură Istanbul), Opera de Stat Süreya, Festivalul Internațional de Jazz Istanbul sau Festivalul Internațional de Muzică Clasică Istanbul.