- 5 December 2013 - 5 December 2013
- Etichete Muzica
CENTENAR CONSTANTIN SILVESTRI
Concertul marchează centenarul legendarului dirijor, compozitor și pianist Constantin Silvestri (1913-1969).
Ca tânăr pianist şi-a construit reputaţia datorită improvizațiilor publice strălucite, realizate în stiluri ale unor compozitori celebri, la 19 ani afirmând însă: "Scopul meu final este bagheta". Iar la 27 de ani conducea Filarmonica din București, în lucrarea proprie, Preludiu şi Fuga (Toccata). Comparat cu Herbert von Karajan și Sir John Barbirolli, Silvestri a dirijat orchestrele Filarmonicii din București, Radiodifuziunii Naționale, Operei Române și Bournemouth Symphony Orchestra din Anglia (pe care a transformat-o, dintr-o orchestră de provincie, într-o orchestră cu reputație internațională). S-a stins din viaţă la Londra, în 1969, la vârsta de 55 de ani.
PROGRAM
Bohuslav MARTINU 1890- 1959 Sonatina for Clarinet and Piano
Serban NICHIFOR 1954 Carnyx (clarinet solo)*
Constantin SILVESTRI 1913-1969 Piano Suite Jeux d’Enfants*
George ENESCU 1881-1955 Eu ma duc, codrul ramane*
George ENESCU Seven songs on Clément Marot lyrics
Constantin SILVESTRI 1913-1969 Three Songs on Die Frühen Gedichte by Rainer Maria Rilke*
Drew WILSON 1960 Reliquary. I.M. Constantin Silvestri *
Constantin SILVESTRI Sonata for Clarinet and Piano*
*Premiere în Cehia
Bohuslav Martinu (1890 – 1959) s-a născut în Polička, un orășel de la granița între Bohemia și Moravia, Republica Cehă. Sonatina pentru Clarinet și Pian a fost scrisă în 1956, doar cu 3 ani înainte de trecerea în neființă a compozitorului, ca o mișcare continuă alcătuită din părți contrastante și folosind material melodic caracterizat prin sincopare și ritmuri dansante.
Serban Nichifor (1954) s-a născut în București și este profesor la Universitatea Națională de Muzică din același oraș. În 2008 i-a fost acordat Ordinul Belgian al Coroanei (the Belgian Order of the Crown). Carnyx a fost scrisă ca o piesă de rezistență în 1984.
Constantin Silvestri (1913-1969). Suita pentru Pian Jeux d’Enfants (Copii la joacă) Op. 3 No. 2 (1933)De-a v-ați ascunselea. Păpușa adormită. Clovn. Somn. Crinolina bunicii. Drăcușor. Omul negru. Titirez.
Trei cântece Op. 28 pe versurile Die Frühen Gedichte de Rainer Maria Rilke (1953).
Sonata pentru Clarinet și Pian Op. 19 No. 1 (1939).
Legendarul dirijor, compozitor și pianist român a fost în ordinea menționării, dirijor principal al Filarmonicii din București, al Orchestrei Operei Naționale Române și al Orchestrei Radio, al Orchestrei Simfonice din Bournemouth pe care a transformat-o într-o orchestră de renume internațional atât timp cât a deținut postul de dirijor principal, mai exact din 1961 până la trecerea sa în neființă, la vârsta de 55 de ani, în 1969, la Londra. A fost comparat cu Herbert von Karajan și Sir John Barbirolli, a dirijat cele mai bune orchestre din lume, iar multe dintre înregistrările sale au fost recunoscute ca fiind printre cele mai bune din toate timpurile. Bunicii materni de origine cehă, Havlicek, s-au refugiat în România în 1848. Mama sa, Ana, s-a născut în București.
Silvestri este considerat ca fiind al doilea compozitor român, după Enescu. Cei doi venerați muzicieni s-au întâlnit de mai multe ori. Enescu i-a onorat compozițiile lui Silvestri prin Premiul Enescu, dar și dirijându-i una dintre lucrări. Silvestri a dirijat primele reprezentații ale multor lucrări enesciene printre care premiera în România a monumentalei opere Oedip.
Născut în București, Silvestri și-a câștigat devreme reputația ca pianist pentru improvizațiile publice extraordinare, în stilul compozitorilor celebri. Ca și compozitor al unui număr de 40 de lucrări în Romania antebelică – înainte, activitatea de dirijor îi consumase tot timpul - Silvestri a fost considerat un avangardist. La 17 ani, student fiind, Silvestri a scris cele două suite pentru pian Jeux d’Enfants, ca niște experimente timpurii în armonie și politonalitate. Acestea sunt miniaturi fermecătoare, remarcabil compuse și demonstrând atât imaginație cât și abilități de pianist ieșite din comun. Îi sunt dedicate Prințului Mihai care a devenit Rege al României și au la bază material folcloric românesc.
Cele Trei Cântece sunt ultima operă a lui Silvestri și nu au titluri individuale. Muzica creează o atmosferă misterioasă și imaginile poetice descriu liniștea și întunericul serii.
Sonata pentru clarinet și pian a fost scrisă pentru cea de-a 7-a ediție a Festivalului Internațional bienal de Muzică Contemporană de la Veneția. În această operă se regăsesc influențele muzicii populare românești, are un caracter ciclic, iar partea pentru clarinet cere o mare varietate de timbre și o calitate expresivă asemănătoare vocii umane.
Biografia lui Silvestri A Musician before his Time (Un muzician avangardist) scrisă de John Gritten, cu o prefață de Yehudi Menuhin și setul de 2 CD-uri (O poveste de dragoste din Bournemouth) A Bournemouth Love Affair, dirijor Silvestri – pot fi achiziționate aici: www.romanianmusicaladventure.org.
Drew Wilson (1960) s-a născut în Plymouth, Anglia și a studiat Literatura engleză la Cambridge și Muzică la Colegiul Regal de Muzică din Londra. A obținut diploma de Master și un Doctorat în Compoziție. Reliquary - In Memoriam Constantin Silvestri a fost scrisă în 2013 ca un omagiu adus unui mare muzician a cărui modestie când venea vorba de valoarea propriei muzici a contribuit poate la o neglijare nedreaptă a ei din partea celorlalți.
George Enescu (1881-1955). Ca muzician Enescu a moștenit o tradiție populară bogată, culoarea și sunetul în muzica aproape palpabilă, lucru care se întâmplă doar muzicienilor indigeni; iar apoi este considerat un muzician și un om rafinat, cultivat, ceea ce el a devenit după ce a absorbit cultura la Viena și mai târziu la Paris și la Londra (Yehudi Menuhin). Eu ma duc, codrul rămâne (I depart, the forest remains - 1917) descrie regretele țăranului căruia, ieșit din lumea lui, nimeni nu-i va simți lipsa, decât frunzele codrului. Premiera mondială a celor Șapte cântece Op. 15 pe versuri de Clément Marot (1908) a avut loc la Paris în prezența lui Debussy. Secvența cântecelor a fost aleasă de Enescu din poemele de dragoste ale lui Marot Epigrammes, Chansons et Rondeaux (Epigrame, cântece și rondo-uri). Al cincelea cântec i-a fost dedicat celebrei cântărețe Maggie Teyte cu care a și avut o legătură.
LONDON SCHUBERT PLAYERS
Anda Anastasescu – PianDe când a câștigat Concursul Internațional de Pian Debussy (Debussy International Piano Competition) la Paris cu unanimitatea juriului, Anda Anastasescu a dat reprezentații pe cinci continente în cadrul unor festivaluri și în săli de concerte prestigiaose. Antoine Goléa, celebrul critic francez (Doyen of French critics) a scris despre ea: 'Alt pianist!' ați crede. Nu, lumea nu se satură niciodată de pianiștii de acest calibru.’ A primit Ordinul pentru merite culturale (Commander of the Order of Cultural Merit) în țara de origine, România; o Femeie Europeană de Succes (European Woman of Achievement) în domeniul arte din Marea Britanie; este Președinte al Fundației Internaționale Constantin Silvetri Constantin Silvestri International Foundation; deținătoare a Diplomei Ambasador al României din 2013 (Romanian Ambassador Diploma 2013) ‘pentru o contribuție excepțională la promovarea culturii românești’.
Cozmin Sime – BaritonNăscut la Oradea, România, Cozmin Sime și-a făcut debutul la Opera Națională Română din București în rolul lui Marcello din La Boheme și debutul internațional în rolul lui Claudio din Emilia di Liverpool de Donizetti, cu European Opera Centre. A participat la Festivalul Verbier și printre implicările recente se numără angajamente cu English Touring Opera pentru Onegin (Eugene Onegin) și Figaro (Il Barbiere di Siviglia).
Nicholas Carpenter – Clarinet
Nicholas Carpenter este clarinetist principal la Orchestra Filarmonică din Londra (London Philharmonic Orchestra) din 1995 și la Academia Saint Martin-in-the-Fields (The Academy of Saint Martin-in-the-Fields) din 2008. Cântă în mod regulat și ca clarinetist principal invitat la majoritatea orchestrelor simfonice din Anglia, având de asemenea o carieră ca solist și muzician de cameră. Este profesor de clarinet la Școala de muzică și teatru Guildhall (Guildhall School of Music and Drama) din Londra și cântă la clarinete personalizate Yamaha. Tatăl său, Raymond, a fost clarinetistul principal al lui Constantin Silvestri la Orchestra Simfonică Bournemouth (Bournemouth Symphony Orchestra), în perioada 1961-1969.