Concert de gală cu Leontina Văduva în cadrul Societăţii Enescu, la ICR Londra

La sfârşit de an, ICR Londra a programat pe 3 decembrie Gala Societăţii Enescu, care s-a bucurat de un sucess răsunător. Gala a avut ca oaspete pe celebra soprana Leontina Văduva, cu un recital de bel canto, piese muzicale româneşti şi arii celebre. Enescu, Barbu şi Alessandrescu au strălucit prin glasul doamnei Văduva alături de Ravel, Liszt, Debussy şi Massenet.
Acompaniată la pian de Masakatsu Nakano, Leontina Văduva a sensibilizat şi copleşit audienţa numeroasă prin frumuseţea şi complexitatea pieselor, concertul încheindu-se cu patru bisuri.
Leontina Văduva a absolvit Conservatorul din Bucureşti, sub îndrumarea profesoarei Ileana Cotrubaş şi a debutat în 1986 pe scena operei din Toulouse. Ulterior debutului din Manon de Massenet, soprana a apărut frecvent pe scena Operei Regale din Covent Garden în spectacolele Rigoletto, Carmen (în 1991 şi 1994) şi Romeo şi Julieta (1994). Printre numeroasele premii câştigate de doamna Văduva se numără Premiul întâi pentru voce la Toulouse, Premiul Chevalier de L'Ordre des Arts et Lettres, precum şi Premiul Laurence Olivier. În anul 2000 Leontina Văduva a apărut pe scena Operei Metropolitane din New York în şase spectacole cu La bohème (în rolul Mimi). Soprana a fost invitată să concerteze pe scenele celor mai renumite teatre şi festivaluri din lume, acompaniată de orchestrele din Buenos Aires, Barcelona, Koln, Viena, Paris etc. Discografia artistei include Rigoletto (1993), Les contes d'Hoffmann (1996), La bohème (2006) şi albumul Opera Arias (1997), dirijor Plácido Domingo. O menţiune speciala îl reprezintă DVD-ul Roméo et Juliette, dirijat de Sir Charles Mackerras şi regizat de Nicolas Joel (1994). Proiectele recente ale Leontinei Văduva includ spectacolul de operetă Văduva Veselă şi cursuri de măiestrie la Opera din Baltimore, Conservatorul din Istanbul şi Opera Naţională din Bucureşti.
Masakatsu Nakano a studiat pianul în Japonia, unde a câştigat numeroase premii. Ulterior a luat lecţii de armonie şi compoziţie, compunând lucrări pentru pian, orchestră şi cor. Masakatsu a concertat pe marile scene europene, cu un repertoriu de Chopin, Bartok sau Gershwin. Pianistul a fost invitat să acompanieze artişti precum Michael Lonsdale şi Marrie-Christine Barrault în spectacole de operă la Lyon, Vermont şi Bauges.
Societatea Enescu a fost înfiinţată în iunie 2007 de ICR Londra, sub patronajul regal al ASR Principesa Margareta, cu scopul de a promova personalitatea şi opera lui Enescu în mediul britanic. Preşedintele Societăţii Enescu este dirijorul Cristian Mandeal, iar directorul artistic este violonistul Remus Azoiţei. Din septembrie 2009 Institutul Cultural Român acordă Bursa Societatii Enescu unui student de la Royal Academy of Music. Concertele Societăţii Enescu au devenit un reper important în agenda publicului londonez, iar concertele au loc în prima joi a fiecărei luni. Sala Enescu a Institutului este gazda unor muzicieni remarcabili, care interpretează lucrări de George Enescu alaturi de un repertoriu universal.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.
În anexă imagini de la eveniment © ICR Londra.