Concert al soliştilor Nicu Alifantis şi Ducu Bertzi

Program organizat de ICR Praga cu ocazia Zilei Naţionale a României: - Concert al soliştilor Nicu Alifantis şi Ducu Bertzi (în Sala Nouă)
- Vernisajul expoziţiei de fotografie Revoluţia Anticomunistă Română din Decembrie 1989 în Timişoara şi Bucureşti (în foyer).

Expoziţia şi concertul vor marca Ziua Naţională a României şi împlinirea a 20 de ani de la căderea sistemului comunist din România. Ambasada României în Republica Cehă va organiza în aceeaşi zi, la ora 18, recepţia cu ocazia Zilei Naţionale.

Nicu Alifantis şi Ducu Bertzi sunt doi dintre cei mai renumiţi folkişti şi cantautori români. Concertul de la Praga, din data de 1 Decembrie, va cuprinde titluri binecunoscute din repertoriul celor doi cantautori, cântece din timpul Revoluţiei Anticomuniste Române din Decembrie 1989, colinde, dar şi piese clasice de folk în română, cehă şi engleză. Expoziţia consacrată Revoluţiei Române, surprinsă fotografic în cele două momente majore – manifestările de la Timişoara şi de la Bucureşti – a fost pusă la dispoziţie de două asociaţii ale revoluţionarilor din România, respectiv de Asociaţia „Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989" din Timişoara şi de Asociaţia „21 Decembrie" din Bucureşti.
Concertul şi expoziţia deschid o serie de programe organizate de ICR Praga de-a llungul lunii decembrie, în scopul de a marca împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia Română Anticomunistă din 1989.

„Nicu Alifantis ne scrie cu sufletul pe cântecul vieţii fiecăruia din noi cuvintele-i simple, afectuoase, dulci-amare, lăsîndu-ne destrămaţi o clipă, reînviindu-ne apoi, mai bucuroşi, mai teferi, întru poezia-i caldă. În inima mea, toată blândeţea-l simte poet de când lumea şi-s fericit să o spun şi altora. Şi s-o repet până la îngeri!"
(poetul Emil Brumaru)

Ducu Bertzi – Şi de-ar fi

Între două zile nu-i decât o noapte
Orologiul bate miezul nopţii rar
Te visez frumoasă, tristă şi departe
Unde să te caut să te găsesc iar?
Şi de-ar fi,
când va fi
iar duminică-ntr-o zi,
Tu să te gândeşti la mine
Nopţi la rând
port în gând
chipul tău şi ora când
Am să mă întorc la tine.

Asociaţia „Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989", cu sediul în Timişoara a fost înfiinţată în 26 aprilie 1990, cu scopul statutar de a cinsti memoria victimelor represiunii din timpul Revoluţiei române din decembrie 1989. Din 1990 şi până în 1999, Asociaţia a realizat 12 monumente ridicate în zonele represiunii din decembrie 1989 şi un complex memorial în Cimitirul Eroilor din Timişoara.
Începând cu anul 1998, în cadrul Memorialului funcţionează Centrul Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică privind Revoluţia din Decembrie 1989. Scopul declarat al Centrului este de a deveni un mijloc operativ de informare referitoare la evenimentele ce au dus la căderea regimului comunist din România, propunându-şi să valorifice informaţia istorică românească circumscrisă evenimentelor anului 1989 din Europa Centrală şi de Sud-Est. Pentru că acele momente nu pot fi pe deplin înţelese fără a cunoaşte sistemul comunist în ansamblu, Centrul se preocupă şi de studierea perioadei comuniste din România.
www.memorialulrevolutiei.ro

Asociaţia „21 Decembrie" din Bucureşti
Prima asociație de revoluționari din București, înființată în ianuarie 1990, este formată de cei care în 21 decembrie 1989 au manifestat împotriva dictaturii, în fața forțelor de represiune ale sistemului totalitar.
Asociaţia şi membrii ei luptă permanent pentru aflarea adevărului despre revoluţie şi despre evenimentele de la începutul anilor '90, despre acţiunile violente duse împotriva populaţiei civile de un regim considerat de noi (membrii asociaţiei) ca ilegitim.
www.asociatia21decembrie.ro