Colocviul internațional « La justice distributive : Panaït Istrati et le mythe du brigand d’honneur »

În cadrul Zilelor Științifice de Studii Românești la Bruxelles, ediția a 3-a, ICR Bruxelles, în parteneriat cu Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB), organizează, în perioada 10-11 decembrie 2020, Colocviul internațional « La justice distributive : Panaït Istrati et le mythe du brigand d’honneur », cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Belgiei, al Academiei Regale Belgiene și al Academiei Române. Evenimentul se desfășoară în anul în care Belgia și România marchează 140 de ani de relații diplomatice.


Manifestarea academică are loc în format online, via Teams, și este structurată în cinci secțiuni: Artă și literatură; Filosofie și religie; Istorie și diplomație ; Medicină și sociologie; Masă rotundă – lingvistică, cultură, importanța cunoașterii limbilor străine.

Urmare a succesului de care s-au bucurat primele două ediții, Regalitate: între istoric și imaginar (2018), și Latinitate: lectură și relectură (2019), s-a hotărât păstrarea formatului academic al „Zilelor de studii românești”, cu aceeași mare deschidere, invitând academicieni, universitari și cercetători din mai multe instituții academice de prestigiu să participe la ediția 2020, în format online.

Romanele și nuvelele lui Panait Istrati descriu lumea proletariatului, pe care a avut ocazia să o cunoască de aproape, mirificele ținuturi ale Brăilei natale, Delta Dunării, un amestec de rase și religii și diverse orașe din Europa prin care a trecut de-a lungul vieții. Opera lui Panait Istrati, scrisă în limbile franceză și română, a fost tradusă în peste 30 de limbi. Marele scriitor român spune la un moment dat „Vagabondul este omul civilizat al existenţei absolute”, ceea ce ilustrează universalitatea sa.

Povestind despre Haiduci, Panait Istrati oferă în limba română o versiune originală a mitului „banditului cu inimă mare” sau „tâlharului de onoare” care poate fi găsit în multe părți ale Europei. Aceste povești sunt de o importanță capitală pentru înțelegerea aspirațiilor populare pentru o mai mare dreptate socială. Prin problematica uneori brutală, uneori ironică, a naturii nedrepte a redistribuirii bogăției, „brigandismul social” face, cu siguranță, parte dintr-o formă literară romantică, în special prin reconstituirea oralității, dar mărturisește și o altă afirmație, mai mult filosofică: libertatea.(...) Această dimensiune a poveștilor va fi analizată în relația sa cu trezirea sentimentului național și revendicarea cetățeniei.” (Argument în Actele colocviului)

Evenimentul de diplomație publică și culturală nuanțează, prin latura sa academică, o personalitate a literaturii române. Vor fi evocate, atât de partea română, cât și de partea belgiană, rolul și importanța unui scriitor român din secolul trecut care a fost plasat printre cele mai importante personalități ale vremii și a cărui influență produce efecte și astăzi.

Cu peste 25 de invitați de marcă, din mai multe țări europene, colocviul internațional va atrage un public academic numeros, deopotrivă belgian și românesc, cât și din restul Europei, va fi amplu mediatizat de parteneri și va beneficia de o vizibilitate ridicată pe termen lung. Lucrările științifice din domenii diferite (literatură, istorie, lingvistică, filosofie și religie) vor fi publicate în volumul Actes al colocviului, în 2021.