Ceremonie de dezvelire a plăcii comemorative dedicată sopranei Hariclea Darclée la Milano

Marți, 17 octombrie 2023, la ora 11:30, în Via Cernaia 2, la Milano, are loc ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative dedicată sopranei Hariclea Darclée. După, la ora 12:35, la Palazzo Moriggia, situat în Via Borgonuovo 23, prezentarea cărții de Ida Garzonio, Hariclea Darclée La Diva della Lirica che incantò artisti pubblicoLa sua fama internazionaleIl suo amore per Milano, Edizioni, Milano 2023 și apoi Concertul de muzică de operă interpretat de soprana Rodica Vică, Sînziana Mircea ( pian ) și Mariana Preda ( Flaut de pan ).

Program recital muzical:

Fluieraşul de George Stephănescu;

Ave Maria de Charles Gounod;

Meditation de Thais de Jules Massenet;

Libiamo, ne’ lieti calici din La Traviata de Giuseppe Verdi;

È strano ... Sempre libera din La Traviata de Giuseppe Verdi;

Fantasie brilliante după Habanera din Carmen deGeorges Bizet, François Borne;

Vissi darte, vissi damore din Tosca de Giacomo Puccini.


Născută în România, în 1860, într-o familie înstărită cu origini greceşti, Hariclea Darclée a studiat muzica şi canto la Viena, apoi la Paris, debutând cu rolul Margueritei din opera Faust. În anul 1890, pe scena Teatro alla Scala din Milano, debutează în rolul Chimenei din opera Cidul de Jules Massenet, spectacol la care a asistat însuşi marele compozitor italian Giuseppe Verdi În perioada 1890–1914 marea soprană avea circa 136 de apariţii pe scena Teatro alla Scala din Milano. În anul 1918, la vârsta de 58 de ani, în plin apogeu al carierei sale muzicale, Hariclea Darclée se retrage de pe scenă, ultimul spectacol a fost rolul Julietei din opera Romeo şi Julieta de Charles Gounod la Opera din Milano.

Vreme de treizeci de ani (1882–1918), soprana Hariclea Darclée a fost considerată cea mai prestigioasă primadonă a teatrului liric mondial. Talentul şi pregătirea ei artistică au favorizat trecerea de la tradiţia belcanto-ului la şcoala modernă verista, întemeind o şcoală şi o doctrină vocală care au influenţat fundamental vocalitatea secolului al XX-lea. Marele compozitor italian Giacomo Puccini a considerat-o singura soprană care poate întruchipa perfect rolul Floriei din opera Toscaşi, la cererea artistei, a adăugat aria Vissi d’arte, vissi d’amore. Puccini a distribuit-o în spectacolul de premieră din 14 ianuarie 1900, care a avut loc la Teatro „Constanzi“ din Roma, alături de tenorul Emilio de Marchi şi baritonul Eugenio Giraldoni, cel care a reprezentat marea ei dragoste.

Organizatori: Comune di Milano, « Milano è memoria » și Area Relazioni Internazionali, Centro Culturale Italo-Romeno di Milano.

Proiect cultural finanțat de Departamentul pentru români din lume.

Sub patronajul: Ambasada României în Republica Italiană, Malta și San Marino, Accademia Romena delle Scienze, Fondazione « Giacomo Puccini » di Lucca, Associazione Amici della Scala di Milano, Società Dante Alighieri - Comitato di Milano, Archivio Storico Ricordi, Casa muzicală Sonzogno, Opera Națională Română din Cluj-Napoca, Opera Națională a Bucureștiului.

Cu colaborarea lui: Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia, Associazione Politeia, Lega degli Studenti Romeni all'Estero Sezione Italia, Societatea Română Globală a Tinerilor Profesioniști Milano.