Celebrarea Zilei Limbii și Teatrului Idiș printr-o ediție specială „Yiddishkeit”

În colaborare cu Leyvik House din Tel Aviv și Asociația Scriitorilor și Jurnaliștilor de Limbă Idiș din Israel, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a continuat, în data de 30 mai, seria „Yiddishkeit” printr-un nou eveniment dedicat scriitorilor români de expresie idiș care au contribuit la îmbogățirea patrimoniului cultural și literar precum Abraham Goldfaden, Itsik Manger și Eliezer Steinberg. De asemenea, au fost prezentați și alți autori români menționați în antologia Collection Yiddish Literature de Shmuel Rozhanski. Manifestarea a marcat celebrarea Zilei Limbii și Teatrului Idiș și s-a desfășurat în limbile ebraică și idiș, la sediul ICR Tel Aviv. Programul a inclus prelegeri de Daniel Galay, poet și director al Leyvik House din Tel Aviv, care a vorbit despre acești reprezentativi și influenți scriitori români de limbă idiș, și de Emil Kalin, scriitor idiș de origine română, care a prezentat influența operelor scriitorilor de limbă idiș asupra noii generații de autori de limbă idiș.

Daniel Galay a sublinit faptul că instituirea Zilei Limbii şi Teatrului Idiș reprezintă o contribuţie esenţială la păstrarea tradiţiei şi a valorilor specifice culturii evreiești din România, spațiu care a dat culturii de expresie idiș pe câțiva dintre cei mai talentați autori. „Alegerea zilei de 30 mai nu este deloc întâmplătoare deoarece amintește de data nașterii, în anul 1901, a poetului şi prozatorului Itsik Manger, unul dintre maeştrii literaturii idiş din prima jumătate a secolului XX pe plan mondial, considerat cel mai important şi reprezentativ autor de limbă idiş din România.”

Emil Kalin a menționat că de numele lui Avram Goldfaden (1840-1908) se leagă un eveniment important pentru cultura idiş din România, dar şi pe plan mondial: întemeierea, în 1876, a primului teatru profesionist de limbă idiş, în grădina Pomul Verde din Iaşi, de către artistul, scriitorul, dramaturgul, compozitorul, regizorul, scenograful şi directorul de teatru Avram Goldfaden.

Cu ocazia manifestării, a avut loc și vernisajul expozițieiCălătoriile mele de Peter Gluzberg, găzduită la sediul ICR Tel Aviv în perioada 29 mai - 7 iulie 2023. Dani Koren - președintele Asociației Evreilor Originari din Basarabia – a vorbit, în cadrul vernisajului, despre artist și etapele sale de creație.
Gluzberg a devenit unul dintre puținii artiști care au readus la viață tradiția picturii impresioniste, într-un mediu unde acest stil nu era suficient dezvoltat. Cele mai multe locuri și peisaj pictate de Gluzberg au fost surprinse pe pânză pentru prima dată, oferindu-i artistului un nou sens și recunoaștere a artei proprii. Lucrările sale pot fi definite ca „impresionism israelian”. De-a lungul timpuluj, Gluzberg a beneficiat de recunoaștere atât din partea criticilor și curatorilor, dar și a vizitatorilor, mărturie în acest sens fiind multiplele expoziții personale organizate în Israel, cât și participarea la numeroase expoziții colective în diferite muzee și galerii din Israel, Germania, Norvegia, Franța și alte ţări. Artistului, membru al Asociației Artiștilor Plastici din Israel, i-a fost acordat prestigiosul Premiu „Jacob Fichman” în domeniul artelor, în 2009.

Recitalul de muzică klezmer interpretată live de membri ai formației „Mazel Tov” din Cluj-Napoca: Sulamita Socea – voce, Vasile Socea – vioară, acompaniați de Mikael Iurev la pianină, a completat seara dedicatăcelebrării Zilei Limbii și Teatrului Idiș. Trupa „Mazel Tov” a luat fiinţă în 2002, la iniţiativa profesorului de vioară Vasile Socea, dirijorul formaţiei, pentru a arăta lumii întregi frumuseţea muzicii klezmer. Repertoriul trupei cuprinde melodii în limbile idiş, ladino sau ebraică, cântate cu ocazia sărbătorilor evreieşti sau la festivalurile interetnice din România sau străinătate.