"Babele" de Martie, tradiţie şi semnificaţii
1 – 9 martie
Un obicei frumos din rânduiala populară tradiţională, alegerea "babelor", aşa cum îl cunoaştem astăzi, cu rol de amuzament, avea o însemnătate aparte în formarea valorilor familiale tradiţionale şi, mai mult, era un "dătător de speranţă" pentru viaţa veşnică.
Credinţa populară spune că "Babele" sunt vrăjitoare care au puterea să influenţeze starea vremii într-o singură zi, căci în aceste zile până şi Baba Dochia, cea care aduce vremea rece, începe să dezbrace cele 9 cojoace pe care le poartă din iarnă.
"Babele" simbolizează o tradiţie românească fascinantă, o legendă invocată în mituri şi istorisiri româneşti, bazată atât pe interpretarea "băbească" a vremii, cât şi pe ritualurile care se petreceau în sânul familiei tradiţionale.
Potrivit tradiţiei populare, între 1 – 9 martie se alege o zi, sau o "babă", care va anticipa starea de spirit, norocul si predispoziţia fiecăruia, până la "babele" de anul următor. Frumoasă şi însorită, sau dimpotrivă, ploioasă şi înorată, această zi este determinantă pentru cei care îşi aleg "Baba" şi se spune că îi va reprezenta tot anul. Aşadar, fie vor avea noroc cu carul, fie vor avea parte de încercări primejdioase. "Se spune că vremea din aceste zile relevă starea lăuntrică şi bunătatea sufletească a fiecărei persoane. Astfel, dacă vremea este frumoasă şi soarele străluceşte, omul este voios şi bun la suflet şi îi va merge bine tot anul următor. În schimb, dacă vremea este întunecată, acela nu va fi un om bun la suflet şi va fi supărăcios tot anul. Pe de altă parte, se spune că dacă ninge sau plouă în acea zi este semn de bogăţie" (Paulina Popoiu, muzeograf şi manager al Muzeulului Național al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti).
Însă, dincolo de acest joc, 1 – 9 martie "Babele", simbolizate de Baba Dochia, nu reprezintă altceva decât ultima luptă care se dă între iarnă şi primăvară. După moartea ei, zilele încep să crească, iar vremea frumoasă triumfă.
"Babele" de Martie, tradiţie şi semnificaţii | Unica.ro http://www.unica.ro/detalii-articole/articole/babele-de-martie-traditie-si-semnificatii.html#ixzz2tbQc26Qj