Cea de-a IX-a ediție a Festivalului de Film Românesc Procult, la Roma

În contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Ambasada României în Republica Italiană, Accademia di Romania in Roma și asociația culturală ProEvent organizează Romania Film Fest, cea de-a IX-a ediție a Festivalului de Film Românesc ProCult, care va avea loc la Roma, la Casa del Cinema și Accademia di Romania, în perioada 6-9 iunie 2019.

Programul include paisprezece proiecții în limba originală – cu subtitrare în italiană și intrare gratuită – care vor prezenta spectatorilor universul creativ românesc, promovând dialogul multicultural la nivel european și ilustrând aspecte culturale, sociale, istorice și politice ale societății românești. Evenimentul pune în valoare creațiile regizorilor, scenariștilor și actorilor români care au contribuit la aprecierea internațională a cinematografiei românești, atât pe ale celor care aparțin noului val, cât și pe cele ale cineaștilor care sunt deja repere clasice în domeniu. Producțiile cinematografice prezentate în cadrul festivalului sunt creații de succes care reprezintă o parte semnificativă a culturii europene, contribuind la imprimarea unei dinamici necesare și binevenite identității și spiritului european.

Joi, 6 iunie 2019 la ora 18.30, Accademia di Romania (Roma, Piazzale José de San Martin, 1) va găzdui deschiderea festivalului, cu proiecția filmului Octav, regia Serge Ioan Celibidachi. Filmat în întregime pe peliculă, lungmetrajul ilustrează povestea unui domn venerabil care, după căderea comunismului, a putut să reintre în posesia casei în care a copilărit. Reîntoarcerea la locurile primei tinereți prilejuiește o călătorie metaforică înlăuntrul său, în care prezentul și trecutul se îmbină cu o melancolie care amintește de Proust.

Vineri, 7 iunie, proiecțiile se vor desfășura la Casa del Cinema (Largo Marcello Mastroianni, 1) și vor debuta cu documentarul România neîmblânzită, în regia lui Thomas Barton-Humphreys. Filmul dezvăluie frumusețea sălbatică a României crude, magice și în același timp fragile, de-a lungul unui an urmărind plante, insecte și animale din diverse zone ale țării. Vocea inconfundabilului Victor Rebengiuc și imaginile spectaculoase ne poartă într-o lume uimitoare căreia nu îi lipsesc conflictele, dramele, bucuriile și maiestuozitatea. La ora 18.30 va fi proiectat lungmetrajul regizat de Tedy Necula, Coborâm la prima: un metrou se oprește între stații, în dimineața de după incendiul din Clubul ”Colectiv”. Opriți din rutina cotidiană, călătorii încep să interacționeze și să conștientizeze prezența și comuniunea umană. A doua zi a festivalului va fi încheiată cu Un pas în urma serafimilor, în program la ora 20.15. Gabriel este un adolescent proaspăt admis la un seminar teologic ortodox pentru că mai ales familia lui își dorește ca el să urmeze cariera preoțească. Deși inițial încearcă să se adapteze mediului, curând își dă seama că sistemul este abuziv și opresiv. Romano Milani, secretarul Sindicatului Național al Jurnaliștilor Cinematografici Italieni, va prezenta filmul.

Sâmbătă, 8 iunie, la ora 12.00, Accademia di Romania va găzdui proiecția unui film clasic al cinematografiei românești, regizat de Stere Gulea: Moromeții, adaptare a primului volum al celebrului roman omonim de Marin Preda. La ora 16.30, filmul regizat de Andrei Crețulescu, Charleston, va prezenta spectatorilor o poveste dulce-amară despre un absurd triunghi amoros care și-a pierdut vârful. Filmul este subtitrat în engleză. În continuare, partea a doua a cunoscutei adaptări cinematografice a romanului Moromeții de Marin Preda va fi proiectată la ora 18.30 la Casa del Cinema, ducând mai departe povestea familiei în contextul tulbure al instaurării comunismului în România. Pelicula va fi comentată de regizorul Stere Gulea și de actorul Horațiu Mălăele, într-un dialog moderat de actorul Marius Bizău. Filmul Secretul fericirii, în program la ora 21.30 la Casa del Cinema, seamănă cu o piesă de teatru în aer liber, în care umorul trece de la ironie la ridicol, de la poanta spumoasă la fraza caustică.

Ediția a IX-a a Procult Romania Film Fest se va încheia duminică, 9 iunie, la Casa del Cinema. Programul începe la ora 15.30 cu o serie de scurtmetraje: Totul e foarte departe, de Emanuel Pârvu, Miss Sueño regizat de Radu Potcoavă, urmat de episodul-pilot Anii de sâmbătă seară de Dragoș Buliga. Ultimul scurtmetraj, Cadou de Crăciun, de Bogdan Mureșanu, va fi dezbătut de actorul Adrian Văncică, într-un dialog cu publicul moderat de Marius Bizău. La ora 17.30, Povestea unui pierde-vară, regizat de Paul Negoescu, va propune spectatorilor o ironie a imaginii profesionistului tânăr în societatea contemporană. Festivalul se va încheia cu 6,9 pe scara Richter, în regia lui Nae Caranfil, care la finalul proiecției va răspunde întrebărilor publicului. Filmul relatează povestea unui actor în curs de afirmare, care supraviețuiește cu greu între crizele unei soții deprimate, rolul complicat într-un spectacol muzical, obsesia unui iminent cutremur devastator, dar și manipulărilor unui tată ce își caută tinerețea apusă.

Seria de proiecții a inclus și un eveniment special care a avut loc în cadrul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), în data de 29 mai 2019.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

***

Romania Film Fest. Ediția a IX-a a Festivalului de Film Românesc Procult

Organizatori: Ambasada României în Italia, Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Român, ProEvent

Sub patronajul: Roma Capitale – Asssessorato alla Crescita culturale, Regione Lazio, Reprezentanța Comisiei Europene în Italia, Universitatea Sapienza din Roma

Cu sprijinul: Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, FAO - Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, Casa del Cinema, Zètema Progetto Cultura, Villa Borghese; în colaborare cu Rai Cinema și 01 Distribution; cu sprijinul Happy Communication

Parteneri media: Radio România, TVRI, Observator cultural, Romeing


program