Călătorii româno-spaniole în trei secole de muzică

Programul România în muzică al Institutului Cultural Român Madrid, în colaborare cu Real Academia de Bellas Artes de San Fernando din Madrid, ajuns în cel de-al treilea an de neîntreruptă desfășurare, continuă în 2022 cu un  concert susținut de Clara Cernat, vioară - Thierry Huillet, pian.

Programul muzical propus de  Duoul Clara Cernat și Thierry Huillet ilustrează explorarea muzicilor populare spaniole și românești de către mari compozitori, într-o călătorie muzicală de-a lungul a trei secole.

Evenimentul va ava loc marți, 1 martie 2022, de la ora 12.00, ora Spaniei, în Salón de actos al Academiei Regale de Arte Frumoase din Madrid

  • Intrarea este liberă și gratuită până la ocuparea capacității permise
  • Portul măștii de protecție este obligatoriu. 

DUO Clara CERNAT & Thierry HUILLET

Clara Cernat a debutat la vârsta de 15 ani ca solistă cu Orchestra Simfonică din Arad, urmată de o evoluție muzicală rapidă și strălucitoare care a dus la câștigarea a cinci premii internaționale în Franța, Germania și Italia, alături de o activitate intensă de înregistrări și concerte.
Una dintre reprezentanții marii școli românești de vioară, Clara Cernat a fost discipolă a lui Ștefan Gheorghiu la Academia de Muzică București, unde a primit cele mai înalte note la numeroase discipline printre care vioara, muzică de cameră, analiză, armonie, istoria muzicii și studiul folclorului. 
Cariera Clarei Cernat a luat amploare după ce a câștigat Premiile întâi la ambele concursuri J.S. Bach și Città di Andria, precum și câștigarea Premiului al doilea și al Premiului Special Mozart în cadrul Concursului Internațional Kloster Schöntal.
Este invitată, cu regularitate,  a orchestrelor filarmonice din România, interpretând concerte de Ceaikovski, Bruch, Mendelssohn, Saint-Saëns sau Mozart. Este, de asemenea, o foarte căutată artistă de muzică de cameră, atât ca violonistă, cât și ca violistă, fiind recunoscută în special ca interpret favorit al muzicii lui George Enescu. Împreună cu Thierry Huillet, pianistul și partenerul ei în viață și pe scenă, a fondat un Duet, cântând în toată lumea și înregistrând în mod regulat CD-uri și DVD-uri de succes, unanim lăudate de critica de specialitate.

Thierry Huillet, o personalitate muzicală unanim recunoscută, a intrat la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris, unde trei ani mai târziu a obţinut trei Premier Prix pentru pian – la clasa lui Pierre Sancan –, Muzică de cameră – la clasa Geneviève Joy-Dutilleux – și Acompaniament vocal ~cu Anne Grapotte.

După succesul său la Concursul de la Cleveland, este invitat să cânte ca solist cu numeroase orchestre: Capitole de Toulouse, Philarmonique de Lille, Île de France, Ensemble Orchestral de Paris, Chamber Symphony of Princeton, Romanian Radio Chamber Orchestra etc. În recital oferă concerte în toată Europa și SUA. În anul 2000, Thierry Huillet a fost ales de Consiliul Europei ca interpret al Imnului European.

Interpretează muzică de cameră cu artiști precum Michel Portal, Jean-Marc Phillips, Tedi Papavrami, Henri Demarquette, Bruno Rigutto, Ophélie Gaillard, Xavier Gagnepain, Guy Comentale sau ca acompaniator al unor muzicieni precum Isabelle Vernet, Françoise Martinaud sau Michel Piquemal . Duo-ul permanent pe care îl formează de peste douăzeci de ani alături de violonista română Clara Cernat este consacrat.

Înregistrările sale au primit cele mai înalte distincții din partea presei de specialitate: Télérama ffff, Diapason, Choc de Le Monde de la Musique, Reccommandé par Classica, Coup de Coeur Piano-Le Magazine etc.

Profesor de pian la Conservatorul Național – Centrul de Studii Muzicale Superioare din Toulouse (Franța), Thierry Huillet este, de asemenea, un pedagog foarte căutat, invitat frecvent să susțină cursuri de master în întreaga lume și, de asemenea, să facă parte din juriul marilor internaționale. concursuri de pian, precum cele de la Cleveland și Épinal. În paralel cu activitatea sa de solist și profesor, Thierry Huillet dezvoltă o carieră strălucitoare de compozitor.

PROGRAM:

Manuel de Falla (1876-1946)
Suita populară spaniolă

Dumitru Capoianu (1929-2012)

«Motto perpetuo» pentru vioară și pian

Isaac Albéniz (1860-1909)

«Asturias» pentru vioară solo 

George Enescu (1881-1955)

« Airs dans le genre roumain » pentru vioară solo

Thierry Huillet (1965)

«Voyage Rhapsody» pentru vioară și pian

Ciprian Porumbescu (1853-1883)

«Balada»  pentru vioară și pian 

Thierry Huillet (1965)

«Valahia Rhapsody» pentru viaoră și pian 

Mai multe informații:

Muzica românească strălucește prin iconica Baladă a lui Ciprian Porumbescu, prin Airs dans le genre roumain de George Enescu și prin virtuozele rapsodii pe teme românesti semnate de Thierry Huillet, celebru compozitor francez care va interpreta ca pianist în acest concert. Numeroasele teme împletite și armonizate în cele doup rapsodii: Voyage Rapsody și Valahia Rapsody , aparțin folclorului românesc din secolul al XVIII lea până  în prezent.

Ele sunt atribuite lui Dimitrie Cantemir, Mariei Tănase, lui Grigoraș Dinicu, Costică Pompieru, ambii mari lăutari români. Thierry Huillet a orchestrat aceste lucrări care au un imens succes la public, ele tratând folclorul românesc în maniera rapsodiilor maghiare de Franz Liszt.

El însuși pianist virtuoz, Thierry Huillet îl omagiază pe Liszt în aceste lucrări spectaculoase și, în același timp, oferă folclorului românesc o valoare  de distincție regală în sălile de concert de muzică clasică.


Vă oferim înregistrări din timpul evenimentului:


Viajes rumano-españoles en tres siglos de música I - YouTube

Viajes rumano-españoles en tres siglos de música II - YouTube