BUCUREȘTI. „Sempre Vivaldi“, de Ziua Europeană a Muzicii Vechi

Sărbătorită la 21 martie, Ziua Europeană a Muzicii Vechi va fi marcată de Institutul Cultural Român anul acesta prin concertul „Sempre Vivaldi“, cu un program atractiv din creația instrumentală și vocal-instrumentală a compozitorului italian Antonio Vivaldi, transmis pe pagina de Facebook duminică, 21 martie 2021, de la ora 19.00. Interpretează – în regim de LIVE, de la Muzeul Național Cotroceni – artiștii Raluca Enea (solo clavecin), Cristina Vasilache (soprană), Mircea Ionescu / Rafael Butaru (vioară barocă), Csibi David (violă barocă), Lázár Zsombor (violoncel baroc) și Istvan Csata (contrabas baroc). Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Antiqua, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Muzeul Național Cotroceni, Rețeaua Europeană de Muzică Veche (REMA), Festivalul de Muzică Veche București, Ministerul Culturii, Societatea Română de Radiodifuziune și Institutul Cultural Maghiar din București.

Programul concertului cuprinde mai multe lucrări de Antonio Vivaldi (1678-1741): Overture L'Olimpiade RV 725; Concerto „La Tempesta di mare” (RV 253, pentru vioară și orchestră de coarde); Concerto Grosso (RV 157, pentru orchestră de coarde); Concerto (RV 407, pentru violoncel și orchestră de coarde); Sonata „La Follia”, (RV 63, pentru două viori și basso continuo); Concerto VI din „L'Estro Armonico” (RV 365, pentru vioară și orchestră de coarde); Motet „In turbato mare irato” (RV 627, pentru soprană și orchestră de coarde).

„Atunci când ne gândim la „muzica veche”, adică muzica acelei epoci care ne poartă în timp spre detalii, rafinament și bun gust, ne vin imediat în minte nume precum Bach, Haendel, Corelli sau Vivaldi. Adeseori am fost întrebați „de ce?” nu programăm mai mult sau „când?” vom prezenta un concert cu repertoriu integral Vivaldi? N-am avut niciodată un răspuns; sau poate nu ne gândiserăm suficient la el. În 2021, însă, adică anul comemorării a 280 de ani de la moartea sa, ne-am gândit să-i dedicăm lui Vivaldi sărbătorirea „Zilei Europene a Muzicii Vechi”, de pe 21 martie“, a declarat clavecinista Raluca Enea, cea căreia îi aparține conceptul spectacolului.

Evenimentul este coordonată de REMA, organizația reprezentativă pentru muzica veche din Europa, ce cuprinde 98 de membri din 22 de țări. Spectacolele au loc simultan în toată Europa în organizarea membrilor REMA. Edițiile anterioare au avut  loc sub Înaltul Patronaj al Comisarului European pentru Cultură și UNESCO și cu sprijinul Comisiei Europene. De asemenea, evenimentul a beneficiat încă de la prima ediție de parteneriatul EBU (European Broadcasting Union) și al altor instituții europene.

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/2212715322197319/?acontext=%7B%22action_history%22%3A%22null%22%7D