BRUXELLES. Trei artiști români participă la Bienala Internațională de Sticlă și Ceramică de la Haacht

Artiștii români Arina Ailincăi, Dan Popovici și Vlad Basarab vor participa la Bienala Internațională de Sticlă și Ceramică de la Haacht, ediția a VII-a. Proiectul este susținut de reprezentanța ICR Bruxelles în continuarea parteneriatului cu asociația Art Foundation „Kunststichting Perspektief vzw". Bienala Internațională de Sticlă și Ceramică de la Haacht este organizată în perioada 9-17 octombrie 2021, cu scopul de a prezenta artiști contemporani în design de sticlă și ceramică. Aceasta reunește 42 de artiști de gen din 16 țări și va fi inaugurată vineri, 8 octombrie 2021, orele 20.00, de Maurice Vander Speeten, directorul artistic al Bienalei, în prezența ambasadorului României în Regatul Belgiei, Andreea Păstârnac, a oficialilor Steven Swiggers – primarul orașului Haacht, Kurt Kindt – director firma Colpaert-Van Leemputten (furnizor important de material pentru ceramiști), Frank Demeyere – director Loteria Națională, a reprezentanților ICR Bruxelles, a artiștilor și a publicului invitat.

„Puțini dintre artiștii care își vor prezenta lucrările începând cu 9 octombrie sunt cunoscuți în Belgia sau au expus deja în țara noastră – de aceea este atât de important să-i invităm, pentru ca publicul să poată intra în contact cu lucrările lor în sticlă și ceramică. Ceea ce ne aduc ei este surprinzător prin standardul foarte ridicat și suntem convinși că publicul nostru va avea aceeași apreciere.” (Maurice Vander Speeten)

Evenimentul va avea loc la GC Den Breughel of Haacht (Centrul Comunitar Cultural din Haacht), unul dintre cele mai importante locuri din Belgia pentru expunerea artelor vizuale contemporane, cu precădere sticlă, ceramică, textile și hârtie.

Alături de cei 3 artiști români, designeri de sticlă și ceramică, sunt invitați 39 de artiști din întreaga lume : Allum Alison, Appleby Rebecca, Grinshaw Rachel, Morgan Harry, Shpaw Vicky (Marea Britanie), Berben Christine, Couwelier Nele, De Cock Kristof, De Vos Gert, Govaert Marie-Christine, Joris Françoise, Ketele Alexander, Lalemand Lut, Lefevere Bernadette, Melens Lieve, Meyres Linda, Rousseau Vincent, Schutyser Leen, Steyaert Frank, Struyve Kris, Van Tricht Alfons (Belgia); Bergstrom Lena (Suedia); Byrne Mike (Irlanda); Comello Marie-Josée, Israel Krista, Pontier Mieke (Olanda); Guggisberg Baldwin, Klein Vladimir (Cehia); Holliday Chad, Moran John (USA); Kitahari Atshisi, Satoshi Kino (Japonia); Koshenkova Maria (Rusia / Danemarca), Sparre-Petersen Maria (Danemarca); Kulak Yusuf (Turcia); Kurvinen Mervi (Finlanda); Marcolongo Paolo (Italia); Vukicevic Velimir (Serbia).

Art Foundation „Kunststichting Perspektief vzw” se definește ca facilitator al dialogului dintre public și artiști, naționali și internaționali, susținător al artei contemporane, care interoghează medii diferite, narative multiple și perspective artistice flexibile. Fundația organizează patru bienale de artă vizuală: textile, sticlă, ceramică și hârtie, respectiv un târg anual de sticlă și ceramică, în aer liber, în luna mai.

Arina Ailincăi, artistă de talie internațională, s-a format în România. În anii‘80, s-a stabilit în Canada, unde a fost recunoscută ca fiind unul dintre cei mai talentați artiști care lucrează în lut. A expus și a ținut prelegeri în Statele Unite. În ultimii ani, a fost invitată să lucreze, să expună și să predea la centre majore de artă ceramică și evenimente internaționale din Europa (Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Franța, Italia, Germania, Elveția, Ungaria, România, Croația, Turcia) și din China, Taiwan, Japonia, Coreea de Sud. A primit numeroase premii. Este membră a Uniunii Artiștilor Vizuali din România – filiala Cluj Napoca și membră a International Academy of Ceramics (IAC), Geneva. La Bienala de la Haacht, Arina Ailincăi prezintă lucrarea „Înălțimea omului”.

Dan Popovici a studiat arta sticlei la Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” din București. În 1976, a participat la Expoziția Internațională „Coburger Glass-preis”-Germania, iar lucrările sale au fost selectate de Muzeul de sticlă Corning în cataloagele „New Glass” în anii 1977 și 1978. Din 1979, Dan Popovici predă la Universitatea Națională de Arte București. Este membru al Asociației Artiștilor din România din 1982. Artistul a expus lucrări în expoziții personale, a participat la mai multe expoziții colective și simpozioane naționale și internaționale: Coburg Glass Kunst – Kassel, Munchen, Erfurt – Germania, Expoziția internațională de sticlă, Kanazawa – Japonia, Zentralschweizer Glass-preis, Luzern – Swisserland, Montreal - Canada, Expoziția internațională de ceramică și sticlă, Eskișeir – Turcia, Bienala internațională de sticlă, Sofia – Bulgaria. La Bienala de la Haacht, Dan Popovici a fost acceptat cu trei lucrări de sticlă din ciclul „SIPHON”, realizate prin combinarea tehnicii tradiționale de gravare cu tehnici neconvenționale (tăiere și cioplire), folosind ca suport obiecte vechi.

Vlad Basarab este artist vizual care lucrează cu diverse suporturi, concentrându-se pe ceramică, instalații, video și performance. Născut în București, România, în 1977, Vlad Basarab a avut peste 20 de performances în SUA și Europa. A început să lucreze cu lut în 1986, sub îndrumarea olarilor tradiționali români din Horezu, Victor Vicșoreanu și Dumitru Mischiu, considerați comori umane vii de UNESCO. În 2001, el a primit BFA in Ceramics – University of Alaska Anchorage. În 2013, MFA in Electronic Media – West Virginia University. A primit distincția Rasmuson Foundation for the Arts Grant in Anchorage, Alaska (2008), și a fost bursier Fulbright (2013). În 2014, a obținut premiul I la competiția internațională pentru realizarea monumentului dedicat limbii române în Chișinău. Este membru al NCECA, International Academy of Ceramics of UNESCO (IAC) în Elveția și al Uniunii Artiștilor din România. Face parte din grupul Galateea Contemporary Art Group Bucharest. Este membru fondator al grupurilor de artiști: Pâlnia, din 1995 și NEURON, din 2014. A colaborat cu mulți artiști, dansatori, actori, regizori din SUA și România. Operele sale fac parte din colecții publice și private din China, SUA, Coreea, România, Ungaria și Republica Moldova. La Bienala de la Haacht, Vlad Basarab prezintă instalația « Reflecting on memory », cinci sculpturi de cărți din porțelan și gresie.

„O expoziție excepțională și unică în Belgia, realizată de o fundație care are ca obiectiv, atât promovarea meseriei ca artă, cât și oferirea unui spațiu artistic creatorilor din domeniu (...) Artiști, designeri și creatori cu amprentă recunoscută au fost selectați pentru propria identitate din domeniu. Mulți dintre ei sunt polivalenți și dispun de practici multidisciplinare. Tehnicile utilizate, tradiționale sau tehnologice, sunt foarte variate.” (Maurice Vander Speeten).

Bienalele de la Haacht, organizate de  Art Foundation "Kunststichting Perspektief vzw", au obținut o reputație de forum artistic de talie internațională, care contribuie activ la emularea scenei artei contemporane și experimentale de gen.

Institutul Cultural Român Bruxelles a fost partener al Bienalelor Internaționale de la Haacht din 2014, susținând participarea artiștilor Cristina Ilinca și Camelia Neagu (2014), Sabina Stan (2015), Ioan Nemțoi, Mihai Țopescu (2016) și Edward Leibovitz (2018), Marijana Bițulescu, Gabriela Cristu, Daniela Frumușeanu, Mariana Grumăzescu Voicu, Maria Negreanu și Agatha Pricopescu (2019).

Proiectul face parte din strategia ICR Bruxelles de susținere și de promovare a creaţiei culturale și artistice contemporane.