Bienala de artă contemporană de la Praga

Locul desfăşurării: Fabrica de instrumente de zbor Microna, Barrandova 409, Praga 4 – Modřany
Intrarea pe bază de bilet.

Portrete ale puterii
Curator: Jane Neal
Artişti: Zsolt Bodoni, Robert Fekete, Alexandr Tinei, Peter Sudar, Attila Szucs

Încă din Renaşterea italiană, portretistica s-a axat pe faţa şi expresia modelului, având scopul de a prezenta o imagine cât mai fidelă a persoanei, ideal chiar să trădeze ceva din personalitatea şi expresia modelului. Totodată, a funcţionat şi ca un simbol al statutului, ajutând la consolidarea poziţiei şi a bogăţiei subiectului: justificarea poziţiei sociale pentru conservarea imaginii personale. Un portret reprezintă, de obicei, un subiect privind direct spre artist, pentru a angaja mai bine privitorul în relaţia sa cu subiectul.
Chiar şi astăzi termenul de „portret" are şi alte conotaţii. Sugerează un fel de căutare pentru a determina personalitatea unei persoane, fundamentele şi posibilele motivaţii care stau în spatele unui act de distrugere. De asemenea, portretul nu trebuie să fie uman. Se ştie din istoria artelor că obiectele pot „poza" ca oamenii, în posturi expresive şi care emană putere: de la portretele alegorice şi până la semnificanţii de putere, cum ar fi pipa şi scaunul lui Van Gogh. Dacă portretele reprezintă esenţa cuiva sau a ceva, atunci ele pot fi utilizate ca nişte instrumente foarte puternice: pentru demonstrarea statutului, a autorităţii şi chiar a statului.
Artiştii din această secţiune din România, Republica Moldova şi Ungaria sunt legaţi prin etnie, locul naşterii sau prin spaţiul de viaţă şi de creaţie. Istoria locurilor în care au crescut sau în care s-au format artistic şi trecutul imperialist şi comunist le-au lăsat urme semnificative, influenţându-i în modul în care reprezintă sau în deciziile de stil, de multe ori lăsându-se conştient influenţaţi de socialism-realism. Aceşti artişti sunt legaţi şi printr-un loc comun al explorării: a mitologiilor private sau publice; a icoanelor puterii din trecut şi din prezent (fie ele umane sau maşini); a relaţiei încordate dintre societate şi individ şi a liniei din ce în ce mai vagi dintre realitate şi ficţiune şi dintre conştient şi subconştient. (Jane Neal, curator)