BIEFF 2022: Premiul pentru cel mai bun film românesc din cadrul Competiției Naționale de Scurtmetraj, oferit de ICR

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București (BIEFF) continuă să exploreze și să promoveze experimentele inovatoare, printr-o amplă selecție de filme de scurt și lungmetraj prezentate în premieră în România, în perioada 27 septembrie - 2 octombrie 2022. Evenimentul dedicat noilor forme de explorare a limbajului artistic aduce câteva dintre cele mai provocatoare experimente cinematografice ale anului la Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie și Muzeul Național de Artă Contemporană.

Începând cu ediția din 2021, BIEFF prezintă și o amplă selecție de scurtmetraje autohtone în cadrul Competiției Naționale de Scurtmetraj. Premiul pentru cel mai bun film românesc, în valoare de 1.500 de euro, va fi oferit de către Institutul Cultural Român.

Propunerea curatorială a ediției din 2022, prezentată sub titlul „Handle with care”, pune în discuție starea de echilibru fragil – definitorie pentru momentul istoric pe care îl traversăm, prin intermediul celor peste 70 de lucrări cinematografice incluse în selecție, care explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Printre surprizele din acest an se numără proiecția în premieră în România „De Humani Corporis Fabrica”, documentarul hipnotizant prezentat în secțiunea Quinzaine des Realisateurs a prestigiosului festival de film de la Cannes.

În premieră în istoria festivalului, ediția din acest an va include o nouă secțiune competițională dedicată lungmetrajelor realizate de cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră. Noua secțiune reunește șapte filme care s-au distins în ultimul an în circuitul festivalier prin abordări formale inovatoare, care explorează noi posibilități de expresie ale limbajului cinematografic.

Abonamentele BIEFF.12, care asigură acces nelimitat la toate proiecțiile și evenimentele din programul ediției, au fost puse în vânzare și sunt disponibile pe platforma Eventbook.

Un punct de intersecție al inovației și al libertății totale de exprimare artistică, BIEFF își continuă misiunea de a promova perspective unice asupra unor subiecte relevante pentru contextul pe care îl traversăm, construind un spațiu sigur pentru dezbatere și dialog. Tema care va defini experiența de festival în 2022 pune în centru noțiunea de grijă înțeleasă ca liant pentru fracturile și rupturile sociale și naturale, politice și culturale cu care se confruntă umanitatea astăzi. Grija ca răspuns la îngrijorare – grija față de celălalt, dar și față de noi înșine, grija față de generațiile viitoare, grija față de totalitatea ființelor vii.

„Handle with care” invită la reflecție asupra felului în care trăim, asupra valorilor care guvernează comunitățile și societățile de care aparținem, dar și asupra modurilor în care putem re-imagina lumea înconjurătoare și interacțiunile noastre cu cei/cele și ceea ce ne înconjoară într-o manieră mai sustenabilă și mai incluzivă, cu grijă și cu respect față de alteritate.

De la multi-premiații creatori ai unor filme precum „Caniba” (2017) sau „Leviathan” (2012), ajunge în premieră pe marele ecran din România documentarul „De Humani Corporis Fabrica”– o expediție cinematografică uimitoare în interiorul corpului uman, prezentată anul acesta în selecția festivalului de film de la Cannes. La cinci secole de când, în numele științei, anatomistul André Vésale deschidea pentru prima dată corpul uman, regizorii Verena Paravel și Lucien Castaing-Taylor se folosesc de materiale video captate prin intermediul tehnicii medicale ultra-moderne pentru a ne oferi o spectaculoasă imagine din interior asupra funcționării organismului uman.

„De Humani Corporis Fabrica” va avea parte de o proiecție specială în închiderea celei de-a 12-a ediții a Festivalului Internațional de Film Experimental București, duminică, 2 octombrie 2022.

***

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București este organizată de Asociația Culturală Manekino în parteneriat cu PRINTOR COM.

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București afectiv” 2022. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.