Artistul Radu Oreian radiografiază condiția umană până „Aproape de os”, într-o expoziţie la ICR New York

Institutul Cultural Român de la New York (ICRNY), în parteneriat cu 1969 Gallery din New York, prezintă expoziția de artă contemporană „Aproape de os”/“Close to the Bone” a artistului român de reputație internațională Radu Oreian, care se va desfăşura în perioada 25 aprilie 2024 – 20 iunie 2024, în Galeria „Brâncuși” a ICR New York.

Expoziţia, o radiografiere a condiției umane și o explorare a melancoliei colective ce pare să definească umanitatea (sau cel puțin o parte a ei), este gândită sub forma unui dialog inedit cu artiștii americani Mark Ryan Chariker și Kate Meissner, precum și cu artista mexicană María Fragoso Jara, artişti a căror lucrări rezonează tematic. Toți artiștii fac parte din portofoliul Galeriei 1969 Gallery, una dintre cele mai active galerii contemporane din cartierul Tribeca din New York.

Cu ocazia vernisajului, care va avea loc joi, 25 aprilie 2024, ICR New York va organiza un eveniment special la care vor participa atât artistul Radu Oreian, cât și ceilalți artiști invitați în cadrul proiectului expozițional.

Prin intermediul unei serii de picturi figurative, expoziția prezintă o descriere brută și nefiltrată a condiției umane. Acestea surprind în mod metaforic vulnarbilitățile vieții contemporane, care se confruntă cu provocări și tulburări specifice, reflectând peisajul emoțional al timpului nostru. Spectatorii sunt confruntați cu portrete introspective și corpuri ce par suspendate într-o stare de agitație emoțională. Fiecare tușă de pensulă poartă parcă greutatea unei drame colective, provocate de suferințele și incertitudinea ultimilor ani.

Pentru cei patru artişti, captarea esenței experienței umane comune și sublinierea melancoliei specifice omului contemporan reprezintă înainte de toate o responsabilitate. O reflecție emoționantă asupra fragilității spiritului uman și, în același timp, a forței lui de rezistență, proiectul, fidel abordării internaționale ce caracterizează viziunea curatorială a ICR New York, reunind artiști români, americani și internaționali, oferă un spațiu de meditație asupra umanității de astăzi și invită vizitatorii să exploreze, în profunzime, propriile emoții și experiențe, ca parte a marii experiențe umane comune.

Detaliile evenimentului, prezentările artiștilor, informații suplimentare cu privire la proiect pot fi consultate pe website-ul ICRNY, la adresa: https://www.rciusa.info/events/close-to-the-bone-a-descent-into-collective-melancholia

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR New York pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-ul Institutului:

Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/
Website: https://www.rciusa.info/
Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/
Twitter: https://twitter.com/RomanianY
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw