Artista Daniela Frumuşeanu expune la Veneția proiectul „Palimpsest”

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează, în colaborare cu Filiala Arte Decorative a Uniunii Artiştilor Plastici din România, în perioada 9-12 mai 2024, în spaţiul Piccola Galleria, expoziţia „Palimpsest” a artistei Daniela Frumuşeanu. Expoziţia va fi deschisă publicului zilnic, în intervalul orar 16:00-21:00.

Expoziţia va cuprinde lucrări unicat pe suport textil, realizate atât în tehnici experimentale, cât şi convenţionale: colaj textil, broderie mecanică, broderie manuală, imprimare prin transfer, monotipie, imprimare cu ştampile din linoleum, imprimare cu şablon şi imprimare cu sită oarbă.

„Expoziţia este o chintesenţă a amintirilor legate de una dintre călătoriile făcute la Veneţia. Demersul plastic «Palimpsest» vizează labirintul de gânduri şi stări cuprinse în paginile unei cărti metaforă. Desfăşurate sub forma unor benzi verticale flexibile, ele vorbesc despre frumuseţea tainică a locurilor, despre povestea zidurilor pe care se pot citi texturi create de apă sau de prezenţa lichenilor şi scoicilor. Le-am atins şi am simţit pulsul unei lumi tăcute care mi-a lăsat amprente arzătoare în suflet. Mesajul plastic şi ideatic cuprins în paginile acestei cărţi imaginare presărate cu semene şi simboluri, construiesc cadrul unei stări de flux în care forma, culoarea şi texturile se îngemănează ca într-un dans.” (Daniela Frumuşeanu)

Daniela Frumuşeanu este artist vizual, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi conferenţiar universitar doctor la secţia Arte Textile şi Design Textil a Facultăţii de Arte Decorative şi Design din cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, cu o vastă activitate artistică şi didactică. Este cunoscută atât în ţară, cît şi în străinătate pentru expoziţiile personale şi colective pe care le-a organizat sau la care a participat. Este autoare a numeroase cataloage de expoziţii, articole şi cărţi de specialitate, apărute la edituri din Bucureşti recunoscute de CNCSIS.

„[…] fără ca vreodată să fie pus în umbră, imprimeul devine în înţelesul Danielei Frumuşeanu, treaptă mijlocitoare spre obiectul textil. Nu de puţine ori însă, autoarea construieşte, împinsă fiind de coordonatele conceptului, chiar instalaţii artistice, cu alte cuvinte, complexe sintaxe poetice, prin a căror volumetrie şi desfăşurare spaţială, autoarea îşi propulsează la un nivel superior comunicarea cu privitorii.” (Roxana Păsculescu, critic de artă, despre Daniela Frumuşeanu)