Art Night Venezia: „București, port la Dunăre”, de Patricia Teodorescu în colaborare cu MNAC

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția organizează, în colaborare cu Muzeul Național de Artă Contemporană al României (MNAC) expoziția București, port la Dunăre a artistei Patricia Teodorescu, în Galeria Mică a IRCCU Veneția, cu ocazia celei de-a X-a ediții a evenimentului Art Night Venezia, sâmbătă, 2 octombrie 2021.

Expoziția va cuprinde lucrarea video din colecția MNAC București port la Dunăre, Tangaj / Bucharest, Port on the Danube, Pitch (2016, 5’21”) de Patricia Teodorescu. Lucrarea face trimiteri la tematicile actuale legate de schimbările climatice, la transformările din societatea contemporană, dar și la locul și rolul artei în conștientizarea acestor subiecte. Nu întâmplător, clădirea aleasă ca „personaj principal” în lucrare adăpostește singurul muzeu public de artă contemporană din România.

Muzeul Național de Artă Contemporană al României (MNAC) a organizat, anul trecut, o campanie de achiziții cu un buget de 2.000.000 lei, în urma căreia au fost achiziționate 167 de lucrări semnate de 100 de artiști. Mai multe detalii aici. MNAC aniversează, în acest an, 20 de ani de la înființare.

Programarea pentru vizitarea expoziției poate fi făcută online, la nr. 55: https://artnight.venezianews.it/

Construit după modelul „nopților culturale” din alte orașe europene, Art Night Venezia cuprinde o serie de evenimente și expoziții, accesibile publicului cu program prelungit. Între instituțiile culturale participante se numără Collezione Peggy Guggenheim, Conservatorio di musica “Benedetto Marcello”, MUVE: Fondazione Musei Civici di Venezia, Fondazione Giorgio Cini și multe alte instituții de înalt prestigiu. Lista completă poate fi regăsită aici: https://www.unive.it/pag/11331/.

Patricia Teodorescu (n.1972 în București) trăiește și lucrează în București. A studiat la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, departamentul de sculptură, profesor Napoleon Tiron și este activă în noile media. Proiectele sale implică multimedia, video, instalații, performance, desen, sculptură, pictură și lucrul cumediul înconjurător. Este o artistă conceptuală interesată de teme filozofice, ecologice și sociale. A expus la Muzeul Naţional de Artă Contemporană al României, NGBK (Berlin, Germania), Casino Luxemburg - Forum d'Art Contemporaine, Renaissance Society (Chicago, SUA), The Kitchen (NYC, SUA), Tate Modern, Centrul Contemporan de Artă Konkordia (Vršac, Serbia), Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal (Sibiu, România), și altele. A primit în 1997 bursa pentru sculptură a Uniunii Artiştilor Plastici din România, şi în 2005 premiul I oferit de Centrul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti. În 2012 este aleasă artista video pentru Video Edition / 2012 de către KulturKontakt, Viena, Austria. În 2016 i se acorda Premiul UAP pentru Multimedia pe anul 2015 si Premiul special, la Arte în București. Este selector, manager si producător la StudioARTE (artist run space) și fondator al proiectului Noaptea Devoratorilor de Videoart, în cadrul evenimentelor anuale NAG, coautor al proiectului pedagogic Time Based Art, selector în proiecte curatoriale în cadrul Arte în București, evaluator artistic.