Aristoteles Workshop, ediţia a V-a

În perioada 1 august – 5 septembrie 2010, în satul Vama din judeţul Suceava se desfăşoară cea de-a V-a ediţie a atelierului de film documentar Aristoteles. Aristoteles Workshop reprezintă un program anual unic de training şi dezvoltare în producţia de film documentar, la care sunt invitaţi să participe autorii de film documentar creativ, DOP, editorii de imagine şi de sunet, şi producătorii din Europa Centrală şi de Est. Workshop-ul este co-finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei şi de Programul MEDIA al Uniunii Europene, şi este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR), AVIS şi iStyle.
Din cei peste 120 de tineri care au aplicat pentru a participa la cea de-a cincea ediție a AW, au fost selectaţi 16 candidaţi Europa Centrală şi de Est: șase români, cinci unguri, trei cehi şi doi polonezi, dintre care 12 sunt studenţi sau absolvenţi ai universităţilor unui consorţiu proaspăt fondat special pentru acest workshop. Acesta este format din Aristoteles Workshop Association, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică - Bucureşti, România), Academia de Artă Cinematografică - Praga, Republica Cehă și Universitatea de Teatru, Film şi Televiziune - Budapesta, consorțiu recunoscut şi sprijinit de Programul MEDIA al Uniunii Europene.

In prima etapă a workshop-ului a fost oraganizată o sesiune de pitching, moderată de trainerul Marijke Rawie, care a presupus trainingul studenților selectați și a cuprins teme ca stilul narativ şi strategii, cu trainerul Thierry Garrel, urmate de perspectiva autorului, camera, lumină, sunet, abordare vizuală, planificare, calendar de producţie, sesiuni susţinute de John Appel şi Marijke Rawie, dar şi studii de caz ale unor documentare europene, susţinute de Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) şi Adina Pintilie (regizoare, România).
În cea de-a doua etapă are loc filmarea proiectelor alese, urmată de editarea și de finisarea documentarului. Trainingul de editare Final Cut este susţinut de documentaristul Maarten Roos. Evaluarea finală va fi făcută de un juriu format din reprezentanţi ai televiziunii ARTE şi ai celor trei universităţi membre ale consorţiului, experţi internaţionali şi reprezentanţi ai mass-media specifice. Premiul pentru cel mai bun film al celei de-a cincea ediţii a programului anual unic de training de dezvoltare şi producţie de film documentar AW 2010 este de 3000 de euro, acordat de Institutul Cultural Român (ICR) pentru al doilea an consecutiv, după ce în 2009 a fost înmânat documentarului Căutare, regizat de Ionuţ Piţurescu, premiat la Festivalul de film de la Cannes, 2010.

Fiecare echipă este formată dintr-un regizor, un director de imagine, un editor și un producător. Temele de care s-au arătat interesați cei 16 documentariști ai acestei ediţii sunt foarte diferite, atât ca subiect, cât și ca abordare, și sunt legate de practicarea magiei albe în spaţiul bucovinean, de satele comunităţii de etnici polonezi, de echipa de fotbal sătească, văzută ca o miniatură a satului, şi de locuitorii a două blocuri izolate, de la marginea unei păduri din Bucovina.

Cele patru echipe sunt formate din Peter Akar (regizor), Carmen Bianca Tofeni (DOP), Krisztian Marton (monteur), Andra Popan Dorca (producător); Jean Rendl (regizor), Zsofi-Lili Kovacs (DOP), Wiktoria Szymanska (monteur), Costel Zaharia (producător); Iulia Enculescu (regizor), Annegret Sachse (DOP), David Syonyei (monteur), Matei Budeş (producător) şi Agnieszka Kowalczyk (regizor), Marius Apopei (DOP), Tomas Potocny (monteur), Julianna Borszei (producător).

Înmânarea premiului ICR va avea loc pe 4 septembrie, după vizionarea celor patru filme, în spațiul de proiecție în aer liber din satul Vama.