A patra ediție a Bienalei Art Encounters 2021, „Our Other Usˮ, s-a deschis la Timișoara

Bienala Art Encounters 2021 - „Our Other Usˮ, cel mai important eveniment de artă contemporană din România, a avut deschiderea weekend-ul acesta la Timișoara.

Peste 100 de mari artiști ai lumii își prezintă lucrările timp de o lună, în „capitala națională” a artei contemporane, găzduind cel mai important eveniment de pe axa Veneția – Istanbul.

Ediția de anul acesta a Bienalei Art Encounters se desfășoară cu sprijinul Institutului Cultural Român și sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Expoziția se poate vizita până pe 7 noiembrie 2021 și se întinde anul acesta pe 5.000 mp, în 7 spații expoziționale distribuite în întreg orașul, de la Muzeul de artă la Centrul Faber, o fostă fabrică, de la ISHO office la Muzeul de transport public, cu peste 100 de artiști expuși și 19 lucrări special comisionate.

Sub titlul-umbrelă „Our Other Us”, cea de-a patra ediție a Bienalei Art Encounters contribuie la transformarea orașului Timișoara în emblema evenimentelor de artă contemporană din România, devenind ceea ce filmul este pentru Cluj-Napoca și teatrul pentru Sibiu. Expozițiile includ peste 100 de artiști, printre lucrările expuse numărându-se opere care au făcut parte din evenimente internaționale majore dedicate artei, precum Bienala de la Veneția.

Cea de-a patra ediție a Bienalei Art Encounters, construită în jurul conceptului „Our Other Usˮ, reflectă contextul global al pandemiei, explorând relațiile complexe dintre sine, celălalt și mediul înconjurător. Intitulată „Our Other Usˮ, Art Encounters 2021 acordă o atenție specială formelor de conviețuire pe care le putem proiecta, intui și institui astăzi, concentrându-se, de asemenea, asupra transformărilor și derivei care marchează percepția de sine, individuală ori colectivă. Această ediție a Bienalei stă sub semnul oglindirilor și al proiecțiilor pe care le construim cu toții despre noi înșine, despre Celălalt, despre granițe și distanțe, apropieri și contacte, interior și exterior, iar arta contemporană este reflecția cea mai fidelă a acestor dinamici. „Our Other Usˮ, generic greu traductibil care sugerează proiecțiile despre noi și despre ceilalți în perioade dificile, acoperă prin lărgimea sugestiilor proiectele curatoriale numite „Cum să coabităm" a Kasiei Redzisz, „Peisaj în oglindă convexă" al lui Mihnea Mircan și „Aripa secretă" curatoriată de Maria Rus Bojan și Bogdan Ghiu.

Cele două proiecte curatoriale propuse de Mihnea Mircan și Kasia Redzisz, „Peisaj în Oglindă Convexă” / "Landscape in a Convex Mirror" și „Cum să Coabităm” / "How to Be Together" vor include 19 lucrări comisionate special pentru eveniment, între care 8 ale artiștilor români.