„A fost odată Golania“: expoziţie, concerte, film

„A fost odată Golania": expoziţie, concerte, film
„A fost odată Golania" comemorează împlinirea a 20 de ani de la demonstraţia-maraton din Piaţa Universităţii din Bucureşti. Dacă pentru cele mai multe dinte ţările Europei Centrale şi de Est o importanţă covârşitoare în căderea regimurior comuniste a avut-o anul 1989, pentru România un an de o însemnătate crucială a fost şi 1990, an marcat de demonstraţia-maraton din Piaţa Universităţii, evenimentele dramatice din 13 iunie şi repetatele invazii ale minerilor. Aceste realităţi sunt foarte puţin cunoscute într-o lume care uită în din ce în ce mai mare măsură ce s-a întâmplat în Europa Centrală şi de Est în 1989 şi înaintea acestui an.
Manifestaţia-maraton din Piaţa Universităţii reprezintă un eveniment extrem de însemnat al istoriei post-revoluţionare a României, testul de maturitate al societăţii civile româneşti, expresia nedisimulată şi de necontestat a aspiraţiilor către o democraţie autentică, a poziţiilor ferm anticomuniste şi antidictatoriale ale intelectualităţii româneşti.

Program:
19 iunie, ora 19.30 – Concert audio-video „Live from the Archive", Electric Brother şi Casa Gontz Locul de desfăşurare: Palatul Akropolis (Kubelíkova 1548/27, Praga 3)
Intrarea liberă.

„Live from the Archive" prezintă în imagini de arhivă şi mixaj audio evoluţia României din anii '50 până la mineriadele anilor '90.

Electric Brother, DJ
Electric Brother – compozitor, DJ, sound designer din Bucureşti. Este gazda emisiunii săptămânale Retroelectro de la Radio Guerilla. În 2004 a câştigat premiul Heineken Best Romanian DJ. A concertat ca solist şi ca membru al formaţiei Aievea, în cadrul a diferite evenimente muzicale în Europa şi nu numai – a participat la prestigiosul Festival de Jazz din Montreux.
De asemenea, Electric Brother compune muzică pentru piese de teatru şi film. Cel mai recent proiect în care a fost implicat ca sound designer este filmul "Marţi, după Crăciun" (r. Radu Muntean), film nominalizat la Cannes 2010 pentru premiul "Un Certain Regard".
http://electricbrother.ro
www.myspace.com/electricbrother

Casa Gontz – Daniel Gontz, VJ
Daniel Gontz este unul din cei mai importanţi artişti vizuali din România. Proiectele lui vizuale păstrează imaginea ca o unitate, de la fotografie la instalaţii, VJ-ing, clipuri muzicale sau ilustraţii video.
Daniel Gontz a absolvit masterul la Academia de Arte Frumoase din Viena, a avut peste 50 de expoziţii în galerii şi spaţii contemporane de artă în întreaga lume. Totodată, în România a avut proiecte de intervenţie urbană: „Fântânile colorate" din Piaţa Unirii din Bucureşti, „Respiro" – un semnal de alarmă pentru problemele traficului urban, „Punctul albastru" care atrage atenţia asupra clădirilor din Bucureşti cu risc estetic ridicat – proiecte care au avut un larg ecou în plan naţional.
Daniel Gontz adoptă cele mai noi tehnologii (el a găzduit un hotel online, o agenţie virtuală de turism şi un post TV), testând cele mai noi tendinţe în arta video.
www.gontz.com

22 iunie, ora 17.00
– Vernisajul expoziţiei „A fost odată Golania" Locul desfăşurării: Piaţa Teatrului Naţional din Praga (Ostrovni 1, Praga 1)
Intrarea liberă.

Expoziţia documentară de fotografie şi ziare „A fost odată Golania", pregătită de Muzeul Naţionald e Istorie a României şi de Revista „Istorie şi Civilizaţie", prezintă o incursiune în ceea ce este cunoscut în România ca „Fenomenul Piaţa Universităţii – 1990": o serie de manifestaţii de stradă antiguvernamentale prin care s-a protestat contra hotărârii Frontului Salvării Naţionale de a participa la primele alegeri libere de după căderea dictaturii comuniste. Ulterior această structură provizorie s-a transformat în partid politic şi contrar angajamentului luat de a nu participa la alegerile parlamentare, s-a angajat, totuşi, în cursa electorală.
Un moment politic semnificativ al acestei perioade a fost reprezentat de lansarea în martie a Proclamaţiei de la Timişoara care prevedea la punctul 8 excluderea din viaţa politică a ţării pe o perioadă de 5 ani a nomenclaturii comuniste (membrii Frontului Salvării Naţionale făcând parte din această fostă nomenclatură comunistă).
Luna aprilie a anului 1990 a însemnat declanşarea fenomenului „Piaţa Universităţii", manifestaţie maraton care s-a desfăşurat zilnic pe parcursul a 2 luni, culminând prin chemarea adresată minerilor din Valea Jiului de către puterea legitimată prin alegerile din 20 mai (alegeri câştigate de FSN) de a restabili în mod violent ordinea în Capitală în zilele de 14 şi 15 iunie 1990.

22 iunie, ora 17.30-19.00
– Concert Timpuri Noi: www.timpurinoi.eu Locul de desfăşurare: Piaţa Teatrului Naţional din Praga (Ostrovni 1, Praga 1)
Intrarea liberă.

Formaţia ia fiinţă în 1983. Până în 1991, Timpuri Noi a fost o trupă underground, datorită stilului, limbajului şi mai ales conţinutului subversiv al textelor. Toate acestea au făcut ca Timpuri Noi să fie, în toţi aceşti ani (1983-1991), o formaţie aproape necunoscută, deşi nivelul artistic şi repertoriul ar fi putut-o impune printre formaţiile pe atunci în mare vogă. După 1989, Timpuri Noi devine cea mai populară formaţie din România în anii 1994 şi 1995, rămânând până astăzi una din cele mai bine cotate formaţii rock din România.
Timpuri Noi a fost prezentă la toate ediţiile festivalului Rock Bucureşti, având onoarea să deschidă, cu respectivele ocazii, recitalurile unor nume importante din muzica rock internaţională cum ar fi: Ian Gillan şi Uriah Heep (1992), Asia şi Scorpions (1993), Saxon, Paradise Lost şi Jethro Tull (1994), Iron Maiden şi Kreator (1995).

23 iunie, ora 19.00
– Proiecţie „Piaţa Universităţii – România" (r. Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile, Sorin Ilieşiu, 1991)
Locul de desfăşurare: Cinematograful Evald (Národní 28, Praga 1)
Intrarea liberă.

Documentarul prezintă mitingul din Piata Universităţii din iunie 1991, unde au avut loc demonstraţii ale studenţilor împotriva guvernului neocomunist care ameninţa să ocupe conducerea ţării după înlăturarea de la putere a dictatorului Nicolae Ceauşescu. Sunt prezentate, de asemenea, şi represiunile brutale ale guvernului şi ale minerilor din Valea Jiului la adresa protestatarilor. Regizorul filmului, care se afla şi el printre participanţii la miting, a refăcut evenimentele folosind imagini rare, multe înregistrate de amatori şi a dezvăluit o latură a întâmplărilor total diferită de versiunea oficială a TVR – Televiziunea Română. Sfârşitul include reportaje despre aceste incidente, difuzate pe posturile de televiune străine.