Ziua Națională a României celebrată la Istanbul. Cvartetul Transilvan într-un concert extraordinar

Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul alături de Consulatul General al României la Istanbul organizează un concert extraordinar, de Ziua Națională a României. Pe 29 noiembrie 2019, ora 19.30, se anunță o seară inedită, un program de neratat, de înaltă clasă, susținut de faimosul Cvartet Transilvan, în sala mare de spectacole Pera Emek - Beyoğlu.

Originalitatea recitalului este dată, în primul rând, de repertoriu: piesele interpretate de cvartetul de coarde, în special cele de inspirație folclorică, reprezintă un atu major, fiind un domeniu de foarte mare interes pentru publicul local.

Cvartetul Transilvan s-a constituit în anul 1987 sub umbrela Filarmonicii Transilvania și ca o recunoaștere a valorii sale, în anul 1989 i s-a acordat statutul de "Cvartet de Stat". Membrii acestuia, Gabriel Croitoru – vioara I, Nicușor Silaghi – vioara a II-a, Marius Suărăşan – violă și Vasile Jucan – violoncel, instrumentiști desăvârșiți cu toții, absolvenți ai universităților de profil din România, sunt considerați virtuozi fără egal.

Cvartetul Transilvan a colaborat în interpretări camerale de excepție cu artiști consacrați, atât în România, cât și pe mari scene ale lumii: Ștefan Ruha, Cristina Anghelescu, Marin Cazacu, Dana Borșan, Aurel Marc, Adriana Bera, Daniel Goiți, Mihai Ungureanu, Dan Grigore, Valentin Gheorghiu, Mirel Iancovici, Șerban Lupu, Aurelian Octav Popa, Rudolph Firkusny, Michel Bourdoncle, Rita Sloan, Erik Friedmann, Luz Leskowitz, Sharon Bezaly, Jeremy Menuhin, Vladimir Mendelssohn, Aaral Arad, Dejan Lazic, Götz Teutsch, János Bálint.

Repertoriul Cvartetului Transilvan cuprinde creații ale marilor compozitori clasici, romantici, moderni și contemporani (incluzând realizarea unui mare număr de prime audiții absolute). În cei peste patruzeci de ani de activitate artistică, Cvartetul Transilvan a susținut peste 2000 de concerte, reprezentând totodată România și prin concertele organizate cu ocazia evenimentelor importante și a întâlnirilor diplomatice la nivel înalt. Pe lângă activitatea artistică, membrii Cvartetului Transilvan îndrumă în prezent o serie de tineri valoroși prin activitatea didactică pe care o desfășoară în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și Universității de Muzică din București.

Intensa activitate artistică a Cvartetului Transilvan se reflectă în multiplele concerte, susținute întotdeauna la nivel înalt, în România și în întreaga lume. Formația camerală a participat la festivaluri internaționale de prestigiu, precum Aspen Music Festival, Ravinia Festival (SUA), Aldeburgh Festival, Bath Festival, Edinburgh Festival, Belfast Festival (Marea Britanie), Kuhmo Chamber Music Festival (Finlanda), Bad Gleichenberg, Salzburg (Austria), Chemnitz (Germania), Salamanca (Spania), Aiche sur Alsette (Luxemburg), Aix-en-Provence (Franța).

În nenumăratele concerte susținute în străinătate, ansamblul a interpretat în săli renumite de concert: Wigmore Hall (Londra), Pleyel (Paris), Queen’s Hall (Edinburgh), Maltings Hall (Aldeburgh), Wheeler Hall (Aspen), Mandell Hall (Chicago), Willshire Ebell Theatre (Los Angeles), Elmwood Hall (Belfast), Conservatoire Royal (Bruxelles).

Violonist de excepție, Gabriel Croitoru este deținător a numeroase premii printre care: Premiul I - Concursul Internațional de Vioară Pablo Sarasate, Premiul I - Concursul Internațional de vioară H. Wieniawski, Premiul II - Concursul Internațional Zino Francescatti și este în prezent solist concertist al Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti şi, în acelaşi timp, este profesor univ. dr. la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Din anul 2006, a obţinut titlul de Doctor în muzică la aceeaşi Universitate, avându-l ca îndrumător pe prof. Octavian Lazăr Cosma, cu tema „Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativă și fantezie componistică”.

Concertele anuale ale lui Gabriel Croitoru ating cu ușurință un număr de 50, depășind de cele mai multe ori această cifră. De-a lungul anilor, violonistul a participat ca membru în juriu la multe concursuri naţionale şi internaţionale.

În 1998, Gabriel Croitoru a câştigat Concursul organizat de Ministerul Culturii, în colaborare cu Fundaţia Internaţională ”I. Voicu”, pentru atribuirea dreptului de folosinţă asupra singurei viori Stradivarius (supranumită Elder), vioară ce a fost cântată în ultimele decenii de cunoscutul violinist Ion Voicu.

În 2008, violonistul a câștigat dreptul de folosință asupra viorii construite de celebrul lutier Joseph Guarnerius, în anul 1730, vioară ce a aparținut celebrului muzician român George Enescu, Gabriel Croitoru devenind astfel singurul violonist român ce a câștigat dreptul de a utiliza ambele viori. În prezent, violonistul cântă pe acest faimos instrument, care este supranumit și ”Catedrala”, datorită sunetului său. De altfel, vioara va fi cântată la Istanbul prin amabilitatea și suportul Muzeului Național“George Enescu” de la București.

Repertoriul recitalului extraordinar pe care Cvartetul Transilvan il va susține la Istanbul cuprinde piese de W. A. Mozart, Kreisler sau Dvorak, precum și suite folclorice românești din Banat și Transilvania. Privind în detaliu, structura programului este următoarea: W. A. Mozart - Divertismento KV 137 Si bemol (Molto allegro); Edward Elgar - Salut d’amour; W. A. Mozart - Divertismento KV 136 Re major (Presto); Fritz Kreisler – Liebesleid; Jules Massenet – Meditation; Antonin Dvořák – Humoresque; John Williams - Schindler’s List; Carlos Gardel - Por una cabeza; R. Martin (Arr.) -Black eyes; Suite populare românești din Banat, Transilvania și Muntenia.

Seara va fi deschisă de vernisajul expoziţiei România: Evoluţie,care va fi prezentată în premieră la Istanbul, prin inițiativa ICR Istanbul. Expoziția cuprinde cele mai bune imagini atât din arhiva istorică a AGERPRES, cât și dintre cele realizate în ultimii ani de către fotoreporterii Agenţiei Naţionale de Presă, la care se adaugă și imagini din arhiva agenţiei de presă Associated Press, care înfăţişează personalităţiprecum Regele Ferdinand I şi Regina Maria, Regele Mihai I, Eugen Ionesco, Nadia Comăneci.

Fotografiile din arhiva AGERPRES reflectă viaţa cultural-artistică, politică şi sportivă a ţării, punând în valoare instantanee cum ar fi cele cu Maria Tănase sau George Enescu. Fotografii agenției au surprins Bucureștiul interbelic, dar și artiști precum Constantin Tănase susținând spectacole pentru soldații români, Revoluția din Decembrie 1989, dar și evenimente recente.

Pera Emek Salonu este situat în inima Bulevardului Istiklal din Beyoğlu, și a fost un centru de atracție și un simbol al culturii din secolul al XIX-lea. Aici sunt programate o serie de evenimente importante din sfera culturii, la care se adaugă divertisment, modă și gastronomie. Grand Pera este un centru care se adresează noii generații, redând astfel publicului una dintre cele mai valoroase clădiri istorice din Istanbul.

Actuala clădire Grand Pera, cu noua sa înfățișare, care include Emek Salonu, a fost gândită printr-o abordare stradală integrată, sensibilă la punctele care reflectă sufletul districtului Beyoğlu și conceptul Beyoğlu Anew. Grand Pera a fost realizată cu propunerea de a reda viață și suflet unei ere noi, la standarde moderne și internaționale.

Grand Pera este cel mai nou complex cultural deschis în Beyoğlu, chiar pe faimosul bulevard pietonal Istiklal. Clădirea s-a aflat câțiva ani în renovări și restaurări complete, fiind o clădire de patrimoniu, datată sec. XIX, Cercle d’Orient.

Spectacolul de excepție propus de Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul vizează, în principal, celebrarea Zilei Naționale a României, iar în subsidiar, armonizarea proiectelor noastre cu strategia multi-anuală a Institutului Cultural Român, care include printre altele, organizarea de mari evenimente. Totodată, putem folosi cuvântul premieră cu lejeritate. Cvartetul Transilvanva interpreta pentru prima dată la Istanbul și este prima colaborare a Cvartetul Transilvan cu Pera Emek – Beyoğlu.

Originalitatea grupului constă în măiestria instrumentiștilor care, prin modul unic de interpretare, reușesc să redea armoniile specifice muzicii tradiționale românești, păstrând spiritul interpretativ al lucrărilor clasice și puritatea folclorului românesc.

Cvartetul reprezintă un model prin alegerea pieselor de profundă credință culturală românească și datorită pasiunii cu care le interpretează, pe scene naționale sau internaționale, fiind doar o infimă parte a argumentelor care ne îndeamnă să credem că spectacolul propus de ICR Istanbul pentru celebrarea Zilei Naționale a României va fi foarte bine primit și se va bucura de un succes răsunător la Istanbul.

Prin acest proiect demarăm o colaborare solidă cu un prestigios partener local, Pera Emek.