Ziua Națională a României celebrată la Haga – omagiu adus bogăției culturii muzicale a României

Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos și Institutul Cultural Român Bruxelles sărbătoresc Ziua Națională a României la Haga, în anul Centenarului Marii Uniri, printr-un concert extraordinar de jazz, în interpretarea Alex Simu Quintet. Cvintetul condus de clarinetistul Alex Simu va susține concertul „Echoes of Bucharest” în data de 30 noiembrie 2018, la Haga.

Alex Simu Quintet, constituit din Alex Simu (clarinet tenor/bas, RO), Franz von Chossy (pian, DE), George Dumitriu (violă și chitară, RO), Mattia Magatelli (bas electric și contrabas, IT), Kristijan Krajnčan (violoncel și baterie, SI), va interpreta lucrări muzicale din albumul Echoes of Bucharest, care va fi lansat în 2019 la casa de discuri Berthold Records, Bremen - Germania. În programul concertului dedicat Zilei Naționale, cvartetul va interpreta compozițiile semnate de Alex Simu (Open Air Concert, A Thousand Lanterns, The Orphan, Armenian Street, Echoes of Bucharest, Oceanology) și, în premieră absolută, Sarabande de George Enescu și Peșrev în modul Rast (Valurile Dunării) de Dimitrie Cantemir, interpretate în cheie jazistică de cei cinci muzicieni de talie internațională.

„Echoes of Bucharest” este o reflectare a prezentului, un parfum al trecutului și o privire în viitorul unui oraș cu o moștenire multiculturală bogată. Viziunea sa este construită pe inovație și moștenire, prezentând  compozițiile ca reflecții naturale ale experienței personale, trăite în orașul natal, reflecții exprimate prin filtrul legăturilor emoționale și istorice.

Aflată la confluența dintre Est și Vest, România a beneficiat de influențe culturale bogate, care au condus la crearea unor identități variate, pe parcursul evoluției sale istorice. Simple sunete folclorice, influența dramatică a Imperiului Otoman, epoca fanariotă, iluziile Micului Paris, cele două războaie mondiale, regimul comunist, revoluția, dar și Bucureștiul contemporan, toate acestea devin ecouri subtile, reflectate prin spiritul muzicii în acest album. Toate influențele variate, care au modelat identitatea culturală a Bucureștiului de-a lungul timpului, prind viață ca melodii, teme ritmice, motive, invitând publicul să descopere sunetele libertății exprimate prin limbajul contemporan al jazz-ului și al improvizației.“, a declarat Alex Simu pentru ICR Bruxelles.

Evenimentul muzical este susținut de Romanian Jazz International, platformă românească de jazz, cu sediul în Olanda, care are în portofoliu formațiile de jazz Alex Simu Quintet și DUMITRIO, și beneficiază de sprijinul Ligii Studenților Români din Străinătate – filiala Olanda.

Concertul de la Haga încununează seria de manifestări culturale și de diplomație publică dedicate de Institutul Cultural Român Bruxelles CENTENARULUI Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Evenimentul face parte din seria de proiecte care marchează Ziua Națională a României în acest an, pe care ICR Bruxelles le organizează la Luxemburg (28 noiembrie) și la Bruxelles (29 noiembrie), în colaborare cu misiunile diplomatice românești din spațiul Benelux.

Accesul: exclusiv pe bază de invitație; Data: vineri, 30 noiembrie 2018, ora 18:30; Locul: Hotelul Crowne Plaza, Van Stolkweg 1, 2585 JL Den Haag, Netherlands