Ziua Internațională a Francofoniei sărbătorită la ICR Bruxelles printr-un concert de jazz susținut de Ramona Horvath Trio

Cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, sărbătorită în data de 20 martie, Institutul Cultural Român de la Bruxelles organizează concertul de jazz „Traversând S(c)ena”, susținut de Ramona Horvath Trio. Concertul, prezentat online pe pagina Facebook a ICR Bruxelles, este susținut de muzicieni de excepţie ai jazzului internaţional contemporan: Ramona Horvath (pian), Nicolas Rageau (contrabas) și Jean-Philippe Bordier (chitară).


Traversând S(c)ena prezintă în oglindă muzica românească și muzica franțuzească, ambele din perioada interbelică – perioadă de mare înflorire a relațiilor româno-franceze. Traversând timpul și epocile, artiștii invită publicul de azi la o redescoperire a unor teme simbol ale anilor ’20, ’30, ’40 în stil jazz. Recitalul de aproximativ o oră cuprinde piesele: Iubesc și O strângere de mână (Ion Vasilescu), Flamingo (Ted Grouya), Sanie cu zurgălăi (R. Stein), Insensiblement (Paul Misraki), Que reste-t-il de nos amours și Vous qui passez sans me voir (Charles Trenet) și Nuages (Django Reinhardt). Aranjamentele muzicale sunt create special pentru acest concert virtual.

Ramona Horvath Trio este un band de jazz inițiat de pianista româncă Ramona Horvath, alături de muzicienii francezi Nicolas Rageau (contrabas) și Jean-Philippe Bordier (chitară), al cărui repertoriu se bazează pe muzică originală de jazz tradițional, de inspirație folclorică românească, după modelul creat de maestrul Jancy Kőrössy (mentorul și partenerul de scenă al pianistei în ultimii 10 ani).

Ramona Horvath este considerată pianista care stăpânește perfect toate valențele instrumentului și face să răsune toate resursele sale...(Jazz Hot), este redutabilă în improvizarea la pian, interpretările ei solo reflectând natura sa optimistă și pasionată. (Télérama)

Proiectul „Traversând S(c)ena” contribuie la promovarea culturii române și a elementelor specifice muzicii românești tradiționale și promovează dialogul intercultural prin efortul creativ comun al muzicienilor de origine română și franceză. Abordarea modernă, jazzistică, a acestor teme din muzica românească și franceză permite muzicienilor să exploateze diferite sonorități, dar, mai ales, să sublinieze apropierea celor două culturi, română și franceză și să întregească imaginea frumoasă a României peste hotare cu tot ce are mai bun în materie de jazz. Proiectul se adresează publicului larg, indiferent de vârstă.

Prin acest proiect, ICR Bruxelles sărbătorește Ziua Internațională a Francofoniei și continuă promovarea patrimoniului cultural românesc, a muzicii de jazz, recunoscută ca patrimoniu UNESCO, îndeplinindu-și menirea de a transmite valori culturale naționale publicului din spațiul de referință.