Ziua culturii naționale / România - Franța : scurtcircuitul cărții

Institutul cultural român de la Paris organizeaza în 16 ianuarie 2023 Colocviul franco-român România - Franța: scurtcircuitul cărții. 

Realizat în partenariat cu Ambasada României în Franța, cu ocazia Zilei Culturii Române și pentru a marca 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei, colocviul va reuni peste 20 de profesioniști ai lumii editoriale într-o întâlnire profesională între traducători de literatură română, edituri și librari francezi, reprezentanți ai CENNAC etc. Este o zi dedicată traducerii literaturii române, promovării patrimoniului literar și profesiei de traducător.

PROGRAM

10:00 – 10:30: întâmpinarea participanților

10:30 – 10:45: luări de cuvânt introductive

Sena Latif, șef de misiune, Ambasada României în Franța

Doina Marian, director, Institutul Cultural Român de la Paris 


10.45-12:15 PRIMA PARTE 

Traducerea literaturii române în franceză – care sunt provocările?

Dezbaterile se axează pe motivațiile traducerii ca activitate simbolică de transmitere a imaginarelor în raport cu provocările și interesele specifice diferiților actori implicați, fie că sunt traducători, editori sau chiar librari.

Participanți : Jean Poncet (traducător și moderator al colocviului), Benoît Virot (director fondator al editurii Le Nouvel Attila),  Cécile Folschweiller (conferențiar de limba, literatura și civilizația română la Inalco și traducător), Andreea Teletin (profesor de limba română, Institutul Limbii Române / Universitatea Sorbonne Nouvelle), Ana-Maria Gîrleanu (conferențiar de limba, literatura și civilizația română, Departamentul de studii românești, Facultatea de limbi străine Universitatea de la Strasbourg).


12:30-13:50 A DOUA PARTE

Statutul și rolul traducătorului

A sugera un autor român editorilor de limbă franceză și a-l publica este adesea o cursă cu obstacole și necesită cunoștințe relaționale. Vorbitorii mărturisesc provocările întâlnite, dificultățile de depășit și soluțiile pe care le-au găsit pentru a-și exercita meseria asociată unei vocații.

Participanți : Florica Courriol (traducător), Michel Carassou (editor și scriitor, director al editurii Non Lieu),  Stéphane Lambion (traducător), Linda Maria Baros (traducător, director fondator al editurii La Traversière)


15:00-17:30 PARTEA A TREIA

Susținerea și promovarea traducerea literaturii române în Franța

Al treilea panel are două părți: pe de o parte, prezentarea mecanismelor instituționale și a programelor de sprijin pentru traducere care există în Franța și România, precum și o reflecție asupra eficienței acestora; pe de altă parte, o reflecție comună pe tema mecanismelor de promovare care există sau care trebuie inventate pentru a spori și mai mult valoarea muncii traducătorilor și a cărților deja traduse, pe termen scurt și lung.

 Participanți : Nicoleta Vuțescu, CENNAC, Oana Doboși (librăria La Doua Bufnițe - Timișoara), Aurélie Julia (director al revistei La Revue des Deux Mondes, jurnalist cultural), Olimpia Verger (editor, editura des Syrtes)


15:55 – 16:45: Intervenție traducători

16:45 - 17:30: Dezbateri și concluzii ale colocviului


17:30 - 18:15: Fidel sau Infidel Exerciții de traducere 

Traducători : Philippe Loubière și Sylvain Audet-Găinar, moderatoare Mirella Patureau (cercetător asociat la Thalim CNRS, traducătoare).

În timpul turneului de traducere, cei doi invitați traducători vor diseca și vor răspunde întrebărilor care vor urma lecturii unui fragment din Theodoros, de Mircea Cărtărescu. Ultimul roman al scriitorului este deja în curs de traducere de către Laure Hinckel, la editura franceză Noir sur Blanc (drepturile au fost deja achiziționate). Fragmentul este disponibil pentru acest eveniment prin amabilitatea scriitorului și a traducătoarei sale.


18h30 - 19h00 :
Clôture et vin d’honneur


19h00 - 20:45: Proiecție de film, Les Traducteurs, de Regis Roinsard, 2019 ( prin amabilitatea Trésor Cinema).


Luni, 16 ianuarie 2023 de la 10:00 la 20:50

Sala bizantină, Hôtel de Béhague, Reședința României în Franța

123 rue Saint-Dominique, 75007 Paris


Inscrieri pentru cei interesați, cu confirmare la : institut.roumain@gmail.com