„Ziua comunității românești din regiunea Aragon”

Institutul Cultural Român a fost, pentru al doilea an, partener al proiectului „Ziua comunității românești din regiunea Aragon", manifestare organizată în Spania, dedicată diasporei române din Aragon (constituită din aproximativ 60.000 de persoane, dintre care peste 30.000 în orașul Zaragoza).

Aflată la cea de-a treia ediție, Ziua comunității românești din regiunea Aragon a fost organizată de Sfântul Gheorghe/San Jorge, pe 23 aprilie 2016, o sărbătoare comună pentru comunitatea românească și pentru cea spaniolă locală, Sfântul Gheorghe fiind patronul Aragonului. Inițiatorul evenimentului a fost Asociația „ACASĂ", cu finanțarea Institutului Cultural Român (prin Direcția Românii din Afara Granițelor) și cu sprijinul Consulatului României din Zaragoza, al Bisericii Ortodoxe Române „Adormirea Maicii Domnului" din Zaragoza și a Bisericilor Ortodoxe Române din teritoriul Aragones, Biserica Catolică, Asociația Rumanos sin Fronteras, Asociația Abriendo Camino din Zaragoza, Asociația Rumanos de Bajo Aragon din Alcañiz, Asociaciòn Los Carpatos din Sabiñanigo, firme românești locale.

Programul a debutat cu Acatistul Sf. Gheorghe, Sfânta Liturghie și Parastasul de Obște de la Biserica Ortodoxă Română «Adormirea Maicii Domnului» din Zaragoza (construită într-o fostă hală industrială din oraș), la care au fost prezenți peste 350 de enoriași, și a continuat în Parcul de distracții al orașului, până la ora 23:30, unde au participat peste 6.000 de spectatori. După Liturghie, tot în Biserică, rapsodul Ion Crețeanu a susținut un scurt recital format din Balada lui Constantin Brâncoveanu și Nu-i Iuda singur vinovat.

În parc, la deschidere, au luat cuvântul organizatorii. Președintele Asociației „Acasă", dna Gabriela Mărginean, a subliniat importanța finanțării din România a proiectelor comunității din Aragon, dar și nevoia implicării membrilor diasporei.

Ministerul Afacerilor Externe a fost reprezentat de dna Lucica Tudoran, viceconsulul României la Zaragoza, dl Ilie Bănică, ministru consilier în cadrul Ambasadei României la Madrid și dna Magdalena Lungu, consilier diplomatic responsabil cu problematica comunității române din Spania. Dl Ilie Bănică a citit mesajul Ambasadorului Ion Vâlcu, prin care a felicitat organizatorii: „Îmi exprim speranța că sărbătorirea Zilei comunității românești din Aragon va găsi an de an resursele necesare pentru punerea în valoare a filonului de românitate din această regiune ...".

Directorul Direcției Românii din Afara Granițelor din cadrul Institutului Cultural Român, dl Radu Baltasiu, prezent la eveniment, a argumentat necesitatea creșterii unității comunității românești din diaspora, în vederea conservării identității socio-culturale de obârșie: „Pentru a doua oară ICR susține acest spectacol, care deja devine o tradiție pentru comunitatea românească din Aragon. (...) Suntem bucuroși că putem susține acest eveniment, la care vor participa unele dintre cele mai frumoase voci pe care le are România acasă".

Interpreții care au concertat pe parcursul întregii zile au fost Ion Crețeanu, Margareta Clipa, Petrică Mîțu Stoian, Dinu Iancu Sălăjanu și orchestra, maestrul Dumitru Fărcaș. Organizatorii au pus în scenă și momente speciale realizate de copii, tineri și adulți ce fac parte din comunitatea românească locală, axate pe dansul și cântecul tradițional românesc, primite cu aplauze.

Comunitatea  românească din Aragon este, potrivit ultimului recensământ din 2014, de aprox. 60.000 de persoane de diferite vârste și din diferite zone ale României. Dintre aceștia, peste 33.000 de români trăiesc în Zaragoza, ceea ce legitimează demersul de a sărbători o zi a Comunității Românești din Aragon, an de an.

 

Programul evenimentului

08:30 Deschiderea evenimentului în cadrul parohiei ortodoxe din Zaragoza cu Sfânta Liturghie, urmată de un mic recital de balade românești cu rapsodul Ion Crețeanu

12:30 Deschiderea parcului și recepția participanților - Muzică tradițională cu Grupul Marin Nai din Zaragoza

14:30 Prezentarea organizatorilor, a invitaților și a artiștilor

14:45 Cuvântul de deschidere al Excelenței sale dl Ion Vîlcu, Ambasadorul României în Regatul Spaniei, prezentat de dl Ilie Bănică, ministru consilier în cadrul Ambasadei României la Madrid; dna Lucica Tudoran, Viceconsulul României la Zaragoza; dl Radu Baltasiu, director al Direcției Românii din Afara Granițelor din cadrul Institutului Cultural Român; dl Aurelian Mihai, deputatul pentru diaspora din Parlamentul României; Preotul paroh Aurel Nae; dna Gabriela Mărginean, Președinte al Asociației „Acasă".

15:15 Balade cu rapsodul Ion Crețeanu

16:00 Muzică populară cu grupul Sentimental din Zaragoza

16:30 Dansuri tradiționale românești cu grupul Miorița și Grupul ACASĂ. Tombola cu premii

17:30 Dansuri tradiționale românești cu grupul Asociației ACASĂ, dansul "Călușul"

18:30 Muzică cu Petrica Mitu Stoian

19:30 Muzică tradițională din Moldova cu Margareta Clipa

20:15 Muzica populară tradițională cu Dinu Iancu Sălăjanu și instrumentiști de la Conservatorul din Cluj Napoca

21:45 Acorduri din Transilvania cu maestrul Dumitru Fărcaș și un grup de la Conservatorul din Cluj Napoca

23:30 Închiderea evenimentului