Vernisajul virtual al expoziției „[În]torcem cânepa spre viitor la Istanbul

Joi, 24 iunie 2021, pe platformele media ale ICR Istanbul va fi prezentată expoziția „[În]torcem cânepa spre viitor”, un eveniment multidisciplinar dedicat cânepii șivernisat la Muzeul Național al Țăranului Român.

Conceptul curatorial al expoziției se bazează pe împletirea dintre tradițional și contemporan, armonizând prezentarea artistică a utilizărilor tradiționale ale plantei (cânepa) cu inovația și completând expoziția cu exemple de industrii și zone ale planetei în care această plantă-resursă este valorificată economic.

Conceput ca o perspectivă globală asupra cânepii, evenimentul expozițional introduce publicul în îndelungata tradiție a cânepii, prezența ei în numeroase culturi, dar prezintă și readucerea la viață a acestui material extrem de versatil în contextul interesului major pentru design contemporan sustenabil și economie circulară. 

Filmul realizat de modernism.ro reliefează o abordare multidisciplinară a artei despre cânepă, în viziunea lui Mircea Cantor, a Floricăi Zaharia și a lui Oláh Gyárfás. Artistul Mircea Cantor a realizat o instalație performace inedită, împreună cu meșteri populari și cântăreți din zona Maramureșului.

Florica Zaharia, Conservator Emerit al Muzeului Metropolitan de Artă din New York, cercetător și fondator al Muzeului Textilelor din Băița, Hunedoara, prezintă tehnologia și estetica fibrei de cânepă în cultura tradițională românească pusă în oglindă cu tehnologia japoneză.

Oláh Gyárfás, artist premiat internațional și designer-ul brand-ului PATZAIKIN, propune o instalație care îmbină sculptura cu conceptele fashion-ului sustenabil, având ca materie principală cânepa.

Prezentat în contextul Zilei Universale a Iei, expoziția eveniment „[În]torcem cânepa spre viitor” oferă publicului o imagine unică asupra întrebuințării cânepii de-a lungul istoriei și a devenirii sale ulterioare, contemporane, cea a transformării în obiect de artă și resursă pentru dezvoltare.

Expoziția este realizată de Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23, în parteneriat cu DC Communication, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Textilelor din Băița, Institutul Francez, The Institute, fiind înscrisă pe lista de expoziții satelit participante la Romanian Design Week sub tema Together.