Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România - U.A.R.F., la 30 de ani de la înființare

Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România - U.A.R.F. a împlinit, în anul 2022, 30 de ani de activitate. Cu această ocazie, luni, 30 ianuarie 2023, ora 18.00, la Hotel Marshal Garden, va avea loc Gala aniversară „30 de ani de la înființarea U.A.R.F.ˮ. În cadrul evenimentului, Institutul Cultural Român va onora activitatea Uniunii și a președintelui acesteia, prof. univ. dr. Ioan Cărmăzan, pentru promovarea și susținerea artei și culturii în țară și în străinătate.

La 12 august 1992 a luat fiinţă, ca o organizaţie profesională a creatorilor de film, Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România - U.A.R.F. Regizorii Sergiu Nicolaescu, Andrei Blaier, Dan Piţa, Manole Marcus şi Iulian Mihu au consimţit înfiinţarea unei organizaţii profesionale de creatori care să cuprindă autori şi realizatori de film şi să reprezinte cu mai mult interes preocupările şi drepturile autorilor şi realizatorilor de film, morale şi materiale, dar şi desfăşurarea de activităţi în folosul cinematografiei româneşti.

Iniţiatorilor li s-au alăturat, ca membri fondatori, şi alţi cineaşti importanţi: Ioan Cărmăzan, Şerban Marinescu, Constantin Vaeni, Alexa Visarion, Dinu Tănase, Mihai Constantinescu, Adrian Enescu, Horia Pătraşcu, Dumitru Radu Popescu, Jean Georgescu, Tudor Mărăscu, Iulian Mihu, Anghel Mora, Savel Stiopul, Lucian Bratu, Mircea Veroiu şi Dan Macri, care au semnat Actul de înființare a Uniunii şi au acceptat ca 12 august 1992 să fie data înfiinţării.

Inițiativa acestor importanți cineaști a stat sub semnul firesc al emoției, al bucuriei și al convingerii că această organizație va fi dovada recunoașterii valorii reale, a scopurilor și obiectivelor propuse, lucru care, de altfel, a dovedit că Uniunea și-a îndeplinit rolul stabilit prin statut.

Încă de la înfiinţare, Uniunea a fost condusă de regizorul Sergiu Nicolaescu, în calitate de preşedinte, unul dintre cei mai prolifici cineaşti, care a realizat peste 60 de opere cinematografice de înalta valoare. Sergiu Nicolaescu a trecut în nefiinţă pe 3 ianuarie 2013.

Din februarie 2013, Uniunea este condusă de Ioan Cărmăzan, regizor, scenarist, scriitor şi prof. univ. dr. În 2003, prin H.G. nr. 822, UARF a obţinut statutul de Utilitate Publică. UARF are peste peste 300 de membri – autori şi realizatori de film.