UNITER premiază cei mai buni artiști și cele mai valoroase creații teatrale ale anului 2023

Cei mai buni artiști, cele mai bune scenografii, cele mai spectaculoase producții teatrale ale anului 2023 se vor dezvălui pe scena Sălii „Ion Caramitru” a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București luni, 27 mai 2024, ora 19.00, cu sprijinul ICR, în cadrul Galei Premiilor UNITER. Spectacolul va fi transmis în direct pe uniter.ro și TVR Cultural.

Pentru a amplifica magia Galei și a o imagina drept un moment de evadare din realitate și cotidian, regizorul Bobi Pricop și scenograful Cosmin Florea – creatorii spectacolului Galei – au ales să amplaseze pe scena Teatrului Național un decor inspirat din zona picturii suprarealiste, creând un context deosebit, propriu acestui eveniment.

Mesaje video de susţinere pline de energie și creativitate venite din partea colegilor de breaslă vor rula pe site-ul uniter.ro, pe conturile oficiale UNITER de Facebook, Instagram și YouTube.

Colegii artiștilor nominalizați la Gala Premiilor UNITER sunt alături de ei și îi susțin în competiția pentru cele 15 categorii de premii: Cel mai bun debut, Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, Cea mai bună scenografie, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună actriţă în rol secundar, Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună actriţă în rol principal, Cea mai bună regie (Premiul „Lucian Pintilie”), Cel mai bun spectacol, Cel mai bun critic de teatru (Premiul „George Banu”), Cel mai bun text românesc montat în premieră absolută, Cel mai bun spectacol de teatru de animaţie / teatru pentru copii, Cea mai bună muzică originală şi sound design, Cel mai bun video design, Cel mai bun lighting design.

Juriul care va decide premiile pentru cei mai buni artiști și cele mai valoroase creații teatrale ale anului 2023 va fi format din: Richard Balint (actor), Alexandru Berceanu (regizor de teatru și film), Doru Mareș (critic de teatru), Viorica Petrovici (scenograf) și Maria Zărnescu (critic de teatru). Membrii juriului, profesioniști de valoare ai teatrului contemporan vor viziona spectacolele nominalizate și vor decide câștigătorii celor 15 categorii de premii ale ediției cu numărul 32 a Galei Premiilor UNITER. Împreună vom afla numele laureaților în data de 27 mai, de pe scena la Sălii „Ion Caramitru” a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București.

Gala va fi un eveniment de anvergură, un spectacol cu un concept dinamic realizat de regizorul Bobi Pricop împreună cu scenograful Cosmin Florea.

Un serial de opinii despre Gala Premiilor UNITER în cadrul căruia pot fi urmăriți actorii Raluca Aprodu, Pavel Bartoș, Vlad Bârzanu, Claudiu Bleonț, Richard Bovnoczki, Ilona Brezoianu, Ada Galeș, Carol Ionescu, Lucian Ionescu, Iulia Lazăr, Rodica Mandache, Cabiria Morgenstern, Șerban Pavlu, Alina Petrică, Oana Pellea, Ana Bianca Popescu, Alexandru Potocean va fi difuzat ca prefață a ediției din acest an a Galei.

Actorii fac o analiză caldă, prietenoasă și deschisă a evenimentului, răspunzând unor întrebări mai mult sau mai puțin provocatoare: Ce premiu ar trebui să existe? Ce sens au premiile pentru actori? Aveți o poveste amuzantă de la Gala UNITER? Sau una neamuzantă, dar care să merite povestită? Cui îi țineți pumnii, în mod special, la această Gală și de ce? Dacă ați putea modifica un lucru la gală, care ar fi acela? Sincer, care-s emoțiile pe care le simți la gală, atunci când ești nominalizat? Vă supărați când pierdeți? Urmăriți de obicei Gala UNITER? De ce da, de ce nu? Care au fost reacțiile în teatru când au fost anunțați nominalizații din acest an?

Fiecărui actor îi este dedicată câte o zi, pe parcursul căreia pot fi urmărite opiniile despre evenimentul teatral al anului, prin difuzarea mai multor reel-uri. Ele pot fi urmărite pe pagina de Facebook a UNITER sau pe contul YouTube al UNITER.

Reel-urile sunt gânduri din interiorul teatrului și din spatele cortinei evenimentului, devoalate de actori care au fost sau nu au fost nominalizați, care au mai fost premiați sau n-au primit niciun premiu în Gală. Gânduri care ne invită ca atunci când urmărim evenimentul să reflectăm la toate aceste întrebări și la toate răspunsurile pe care artiștii le-au exprimat sau doar le-au sugerat printr-un zâmbet sau printr-o privire, dar cu dezinvoltură și cu mare bucurie.