Turneul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București la Beijing

Institutul Cultural Român a susținut financiar turneul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București, care a participat, în perioada 22 – 24 iunie 2018, cu trei reprezentanții ale spectacolului „Furtuna” de W. Shapespeare, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru organizat de Beijing People’s Art Theatre.

În data de 22 iunie 2018, la Beijing People’s Art Theatre, a avut loc prima reprezentație, a doua fiind în data de 23 iunie, iar prezența pe scena teatrului chinez ai artiștilor românp s-a încheiat în data de 24 iunie, în aplauzele furtunoase și ovațiile îndelungi ale publicului care a încercat să le mulțumească artiștilor români, introducându-l în lumea mirifică a artei teatrale și în povestea celebrei piese „Furtuna”.

Toate cele trei reprezentații au avut un succes fulminant, derulându-se cu casa închisă, cu sala arhiplină, remarcându-se prezența în majoritate a tinerilor.

Pe rețeaua de socializare din China, wechat, chiar în timpul spectacolelor s-au postat fotografii și comentarii de către publicul prezent.

Doamna Cui Dandan, directorul Revistei „Lumea limbii chineze” a avut următorul comentariu: „Ce performanță. Sunt foarte emoționată. Mulțumesc! Artiștii români sunt admirabili”.

Doamna Yuan, editor: „Spectacolul a fost minunat. Actorii români sunt de înaltă clasă”.

Doamna Wu Mengsuo, director în cadrul Ministerului Culturii din China: „Piesa este excelentă, foarte creative. Nouă tuturor ne-a plăcut, vă mulțumim foarte mult”.

Remarcăm participarea domnului Basil Constantinescu, Ambasadorul României în R.P. Chineză și a reprezentanțiilor ambasadei române, președintelui, directorilor și actorilor Teatrului Beijing People’s Art, domnului Wang Tieshan, președintele Asociației de Prietenie China – România, domnului Luo Dongquan, vice – președintele Asociației de Prietenie China – România și fostredactor în cadrul secției de limba română a Radio China Internațional, reprezentanților Ministerului Culturii din China, domnului Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing împreună cu întreaga echipă a reprezentanței de la Beijing, doamnei Felicia Gherman și a domnului Dan Tomozei, redactori ai secției de limba română din cadrul Radio China Internațional,reprezentanților presei locale de uz cotidian și de specialitate, românilor rezidenți în China, studenților români și străini de la universitățile de specialitate, profesorilor și studenților chinezi din cadrul secției de limba română ai Universității de Studii Străine din Beijing, românologi și artiști chinezi.

Spectacolul multipremiat cu succese internaționale semnificative „Furtuna”, într-o montare mai mult decât uluitoare în care regizorul Alexander Morfov îmbină nuanțele clasice cu cele moderne, umorul cu emoția, a impresionat publicul din Beijing care l-a urmărit fascinat timp de trei ore.

Renumitul actor Ion Caramitru în rolul Prospero a oferit publicului un joc actoricesc de mare forță și sensibilitate. Împreună cu ceilalți actori, Crina Semciuc (Miranda), Istvan Teglas (Ariel), Mihai Călin (Caliban), Cirpian Necula (Ferdinand), Andrei Finți (Alonso), Ioan Andrei Ionescu (Antonio), Gavril Pătru (Sebastian), Vitalie Bichir (Gonzalo), Mihai Calotă (Trinculo), Marcelo-S Cobzariu (Stephano), Alexandra Poiană (Nimfa), Eduard Cârlan, Mădălin Mandin, Ionuț Toader, Axel Moustache, Eduard Adam, vor rămâne cu siguranță în memoria de o viață a spectatorilor din Beijing.

„Furtuna”, este un basm despre un duce detronat, devenit magicianul Prospero, și despre fiica lui, Miranda. O comedie a iluziilor, feerie, un text despre putere și răzbunare, Furtuna este, mai presus de orice interpretare, o piesă despre puterea demiurgică a artei și imaginației. Știința lui Prospero depășește legile oamenilor, controlează natura, stăpânește duhuri și provoacă iubirea.

Cu o vechime de peste 160 de ani, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din București este o instituție - reper pentru cultura românească, un adevărat brand cultural naţional fiind totodată unul din principalii generatori de imagine a României. Numeroase generaţii de actori străluciţi s-au format și au evoluat pe scena Naţionalului. Cu o medie de 50 reprezentaţii şi în jur de 20.000 de spectatori pe lună, având un nucleu al publicului fidel de peste 170.000 de persoane anual, Naţionalul bucureștean este, de departe, cel mai vizitat dintre teatrele româneşti.

Beijing People’s Art Theatre este o companie de teatru, care a fost fondată în anul 1952 de către dramaturgul Cao Yu. De la înființarea sa, compania a realizat peste 300 de drame de diferite stiluri, de la teme clasice chineze până la adaptări ale lui Moliere.