„Tineri artiști, martori ai viitorului”, la sediul ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Federația Comunităților Evreiești din România (FCER), găzduiește, în perioada 1 august – 13 septembrie 2019, expoziția de pictură numită „Tineri artiști, martori ai viitorului”, care este compusă din 33 de lucrări realizate pe pânză, în ulei și respectiv acuarelă.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 13 august, de la ora 17:00, la sediul ICR Tel Aviv.

Expoziția se constituie într-o călătorie imaginară, într-un spațiu în care anumite locuri, case și străzi sunt păstrătoare ale unei memorii colective. Astfel, oamenii - rabinul, învățătorul, familia, prietenii - sunt așezați într-un timp anume, ca martori. Călătoria începe într-un ștetl, într-o vreme în care în familie încă se vorbește idiș, iar rabinul se roagă în sinagogă. Toate lucrările realizate de tinerii artiști sunt povești dintr-o epocă trecută, văzută cu și prin ochii tânărului de azi, fiind o adevărată poveste în culoare.

Lucrările expuse aparțin unor tineri artiști plastici, elevi ai colegiilor naționale de artă din Bacău, Buzău, Iași, Tulcea si Dorohoi, care au participat la tabăra de pictură organizată de Federația Comunităților Evreiești din România și Fundația Filderman, în parteneriat cu Guvernul României - Departamentul pentru Relații Interetnice. La evenimentul de deschidere a expoziției vor participa profesorii de arte plastice Georgeta Hlihor de la Liceul de Arte „Margareta Sterian” din Buzău și prof. Ioan Burlacu de la Colegiul Național de Artă „George Apostu” din Bacău.

Vernisajul, din data de 13 august, de la ora 17:00, va coincide cu simpozionul intitulat „Diplomația culturală - valori și repere ale dialogului intercultural”, în cadrul căruia va fi prezentată cartea „Adevărul asupra problemei evreiești din România în lumina textelor religioase și a statisticei” de W. Filderman - ediție anastatică, apărută în 2018 la Editura Albatros. Dan Petre Popa, directorul editurii, va face o descriere detaliată a volumului iar Florian Ciobanu, director PR& Marketing al Editurii Albastros, va avea o intervenție numită „Comercianți și negustori evrei din România la inceput de secol XX”. La simpozion va participa o delegație din România, compusă din Ovidiu Bănescu - vicepreședinte al FCER – CM - care va vorbi despre diplomația culturală și dialogul intercultural promovat de Federația Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic; Rudy Marcovici - director de patrimoniu FCER – CM - care va discuta despre reabilitarea patrimoniului sacru al FCER; Ivan Bloch, președintele comunității evreilor din Lugoj, care va face un scurt istoric al comunității evreiești din Lugoj și Janina Ilie, consilier al Președintelui FCER – CM, cu prezentarea intitulată „Repere si Valori Umane - destine care au schimbat lumea”.Proiectul este susținut de Guvernul României.

Partener al evenimentului este compania TAROM, transportator oficial.