Timişoara 89 la ICR Budapesta. Maraton de film documentar, lansare de carte, film artistic

Institutul Cultural Român din Budapesta organizează la sediul său, miercuri, 2 decembrie 2009, un „maraton cultural" dedicat revoluţiei din Timişoara, ce integrează sub semnul "Sens schimbat – anul 20" filmul documentar şi artistic cu lansarea unui roman tematic.

Cu începere de la ora 16.00 vor fi proiectate cinci scurt metraje documentare: Huligani Post-mortem, Amintiri despre Mono, O victimă, O necunoscută: teroriştii din pădure, Recurs la conştiinţă, producţii ale TVR Timişoara. De la ora 18.00 va fi lansat romanul lui György Mandics, Revoluţia manipulată, apărut în 2009 la Editura Irodalmi Jelen Könyvek, în prezentarea jurnalistei Györgyi Orban. Prozator, eseist şi publicist, György Mandics, de profesie matematician, a fost redactor la Editura Facla şi la ziarul „Szabad Szó". Membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor şi în Asociaţia Scriitorilor din Timişoara, Mandics György a colaborat la publicaţiile, „Igaz Szó", „A Hét", „Orizont", „Vatra", „Amfiteatru", „Paradox", a scris scenarii de film şi de televiziune, literatură SF etc.

De la orele 19 va fi prezentat filmul artistic "Vulpe-vânător", în regia lui Stere Gulea, după un scenariu semnat de Herta Müller, laureată a premiului Nobel pentru literatură în anul 2009. Filmul evocă viaţa unei profesoare în perioada premergătoare revoluţiei timişorene, cu numeroase detalii autobiografice din viaţa scriitoarei. "Vulpe-vânător" a fost realizat în 1993 de Stere Gulea, autor al unor pelicule remarcabile ca "Weekend cu mama", prezent şi la Săptămâna Filmului Românesc la Budapesta 2009, "Stare de fapt", "Moromeţii", "Ochi de urs".