„Tigru“, filmul de debut al regizorului Andrei Tănase, în premieră mondială la Rotterdam

Premiera mondială a filmului Tigru, primul lungmetraj regizat de Andrei Tănase, va avea loc la 26 ianuarie 2023, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam – IFFR, secțiunea Bright Future. De asemenea, filmul va fi proiectat și în cadrul festivalului francez Premiers Plans d'Angers, în data de 27 ianuarie. Ambele proiecții vor fi urmate de o sesiune de Q&A, la care vor fi prezenți membri ai echipei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Totodată, scurtmetrajul Mon Ami, regizat de Carina-Gabriela Dașoveanu, producție UNATC, a fost selectat în cadrul Festivalului Premiers Plans d’Angers, secțiunea Filme ale școlilor europene de film. Din distribuția scurtmetrajului fac parte actorii Marius Manole, Gabor Bondi, Toma Cuzin, Medeea Marinescu.

La Rotterdam, vor participa regizorul Andrei Tanase, directorul de imagine Barbu Bălășoiu, realizatoarea decorurilor și a costumelor Alexandra Alma Ungureanu, producătoarea Anamaria Antoci și actorii Paul Ipate și Alex Velea. Delegației române i se vor alătura delegațiile țărilor de coproducție, din partea Franței – producătoarea Alexa Rivero, Thierry le Portier (dresor tigri) și compozitorul JB Dunckel, iar din partea Greciei – producătoarele Konstantina Stavrianou și Rena Vougikalou. Ediția din 2023 a IFFR va avea loc în perioada 25 ianuarie – 5 februarie.

La 27 ianuarie, filmul va fi prezentat în cadrul festivalului internațional Premiers Plans d'Angers, desfășurat în perioada 21-29 ianuarie 2023, proiecția fiind urmată de o sesiune de Q&A, la care vor lua parte regizorul Andrei Tanase și coproducătoarea franceză Alexa Rivero.

Tigru, filmul de debut al regizorului Andrei Tănase, este o coproducție Domestic Film (RO), Altamar Films (FR) și Graal (GR), realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Eurimages, Europa Creativă Media, Centrul Național al Cinematografiei din Franța, Centrul Național al Cinematografiei din Grecia, Televiziunea Română (TVR), televiziunea națională din Grecia.

Tigru spune povestea Verei, veterinar la grădina zoologică a unui orășel de provincie. Viața ei se va schimba radical în seara în care acolo este adus un tigru. Filmările au avut loc în vara anului 2021, la Târgu Mureș și București. Producători: Irena Isbășescu, Anamaria Antoci și Adrian Silișteanu.

Absolvent al Universității Naționale de Arte și Film (UNATC), Andrei Tănase a fost selecționat în anul 2010 la Sarajevo Talent Campus. A regizat o serie de scurtmetraje care au fost apreciate de critici și s-au bucurat de succes festivalier. Cel mai recent dintre acestea, Prima Noapte, a avut premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția.

Parteneri de mobilitate: Institutul Cultural Român, Centrul Național al Cinematografiei, UPFAR ARGOA – Uniunea Producătorilor de Film și Audiovizual din România. Asociația Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual.