„TEZAURELE UMANE VII” ale României promovate online de Ziua Internațională a Culturii

Institutul Cultural Român Bruxelles promovează TEZAURELE UMANE VII ale României


Institutul Cultural Român Bruxelles propune sărbătorirea Zilei Internaționale a Culturii prin prezentarea online a unor „Tezaure Umane Vii”, persoane „purtătoare, păstrătoare și transmițătoare de elemente de patrimoniu cultural imaterial”.

Ziua Internațională a Culturii urmărește să atragă atenția că, într-o societate din ce în ce mai globalizată, cultura reprezintă cea mai durabilă formă de expresie a unui popor de-a lungul existenței sale.

Tezaur Uman Viu este un titlu onorific acordat de Ministerul Culturii la recomandarea Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Programul Tezaure Umane Vii este o inițiativă a UNESCO privind salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial ce vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care creează și, implicit, păstrează valorile tradiționale.

Fiecare țară se mândrește cu elitele sale culturale, cunoscute și recunoscute la nivel mondial. Dar, în fiecare colț de lume, există oameni necunoscuți care nu fac parte dintre elitele mondialement connues, dar care sunt păstrători și transmițători ai unor elemente de patrimoniu cultural, filon ancestral de identitate națională.

În acest sens, UNESCO a inițiat programul „Tezaure Umane Vii” prin care încurajează statele să adopte măsuri pentru a identifica persoanele care, făcând dovada caracterului excepțional al domeniului în care creează, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia. Sunt iconari, olari, cojocari, meșteri populari, rapsozi, dansatori populari, care valorifică tradițiile și meșteșugurile românești și le transmit mai departe, nealterate de modernitate.

Am selectat o serie de păstrători ai tradițiilor ancestrale românești, pentru a reprezenta cât mai multe domenii de creație populară prin care români iscusiți au încercat dintotdeauna să își înfrumusețeze viața, chiar și în momentele de mare răstriște: muzică, dansuri, portul popular, decorarea caselor și a curților, religie.