TEL AVIV. Fotograful Yaakov Herevon ne invită să privim „Lumea de aproape”

Expoziția de fotografie „Lumea de aproape” a artistului israelian de origine română Yaakov Herevon este găzduită de ICR Tel Aviv în perioada 12 februarie – 15 martie 2021. Vernisajul va fi transmis online marți, 16 februarie 2021, începând cu ora 17:00, pe pagina de Facebook a reprezentanței și pe canalul Youtube, constând într-un material video ce va include prezentarea lucrărilor de către artist.

Expoziția conține lucrări fotografice realizate prin tehnici de artă modernă prin care Yaakov Herevon ilustrează crezul său artistic: „În expozițiile mele, prezint fotografii care surprind și eternizează momente din natură. În fiecare dintre ele, privitorul are ocazia să descopere un detaliu sau un unghi fotografic special care mi-a atras atenția. Ca și mine, și privitorul are acces prin aceste lucrări la o nouă și diferită privire de ansamblu asupra lumii înconjurătoare, una care nu este, de obicei, evidentă. Pe lângă culori puternice și mici detalii care sunt proeminente, reușesc să surprind și momente ale experiențelor umane: creștere, pasiune, umor, tristețe, momente care ne amintesc de caracterul măreț al apropierii.”

Lucrările, realizate în stil close-up, prezintă detalii inedite ale lumii înconjurătoare pe care altfel, prinși în vârtejul vieții cotidiene, privitorii nu le-ar observa. Expoziția cuprinde o serie de lucrări dedicate mediului înconjurător din Israel, alături de o serie de fotografii realizate în timpul numeroaselor călătorii pe care artistul le-a întreprins în România, în căutarea rădăcinilor românești familiale.

Născut în Israel, Yaakov Herevon a fost mereu fascinat de moștenirea culturală familială primită din România, de la mama sa născută la Galați. „Din adolescență și până la maturitate am absorbit fuziunea integrării culturale dintre cultura românească, cea marocană și cea israeliană. De la tatăl meu am preluat valorile de muncă, familie și responsabilitate, iar de la mama am primit simțul artistic, creativitate și estetică”. A călătorit de multe ori în România, pentru a-și redescoperi rădăcinile românești. Rana la ochi suferită în timpul serviciului militar i-a influențat felul în care percepe și surprinde obiectele din jur prin lentila aparatului fotografic. A absolvit studiile de fotografie avansată la „Camera Obscura“ și a participat la numeroase expoziții solo și colective în Israel – la Shorashim Gallery în Tel-Aviv, Novella Gallery în Herzliya, Galeria Mitami în Kadima, Herzliya Municipal Gallery, Amalia Arbel Gallery, Al Ha'agam Gallery, Bosmat Niron Studio; precum și în România -la Cluj: Turnul Croitorilor - Urban Culture Center, Galeria Mariana Brinde.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 12 februarie – 15 martie 2021 la sediul ICR Tel Aviv (b-dul Shaul Hamelech nr. 8, etaj 6, Beit Amot Mishpat), de luni până joi între orele 09:00 - 17:00, vineri între orele 09:00 – 14:00, doar cu programare în prealabil.