TEL AVIV. Dezbatere despre „Capitolul lipsă – Dragoste și dramă în România interbelică”

Volumul Capitolul lipsă – Dragoste și dramă în România interbelică de Miriam Yahil-Wax va fi prezentat de ICR Tel Aviv în seria „Cafeneaua online”. Evenimentul, în limba ebraică, va avea loc în data de 23 februarie 2021, la ora 17:00, prin live streaming pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv.

Moderată de directorul ICR Tel Aviv, discuția îi va avea ca invitați pe Miriam Yahil-Wax, autoarea cărții; Dan Romașcanu, critic de film; Raphael Vago, istoric; Maya Levy-Yaron, om de teatru. De asemenea, publicului virtual îi vor fi oferite lecturi din volumele în limbile română și ebraică, în interpretarea actriței Maia Morgenstern și a autoarei.

Capitolul lipsă - Dragoste și dramă în România interbelică de Miriam Yahil-Wax este o poveste de dragoste și un roman-document care își poartă cititorii timp de două decenii în istoria unei familii evreiești în România interbelică, în timpul războiului și până în anul 1946. Scriitoarea israeliană investighează istoria familiei în căutarea adevărului despre tatăl pe care nu l-a cunoscut niciodată. Această căutare dezvăluie nu numai o frumoasă, dar tragică istorie personală, dar și dramatismul unei întregi epoci trăite de generația părinților ei, generația care a trecut prin război și prin Holocaust.

Ediția originală a cărții, în limba ebraică, apărută la Editura Carmel, a fost declarată de ziarul Haaretz cea mai bună apariție editorială a lunii noiembrie 2017. Volumul a fost tradus în limba engleză, iar în 2020 a apărut și versiunea în limba română, la Editura Corint.

Miriam Yahil-Wax este o figură cunoscută în lumea teatrală și culturală israeliană, cu un doctorat în teatrologie obținut la Universitatea Stanford, dramaturg și autoare de proză și poezie, lector universitar la Universitatea din Tel Aviv, regizor și director de repertoriu al câtorva dintre cele mai prestigioase teatre din Israel.