Teatrul "Tony Bulandra" din Târgoviște, la International Blacksea Theatre Festival din Trabzon

Teatrul "Tony Bulandra" din Târgoviște prezintă spectacolul „Salonul nr. 6” după A.P. Cehov, pe scena ”International Blacksea Theatre Festival din Trabzon”, ediția a XX-a, care  va avea loc în perioada 2 - 15 mai 2019, în orașul Trabzon din nord-estul Republicii Turcia. Vor fi două reprezentații ale teatrului din România, în zilele de 5 și 6 mai 2019, cu începere de la ora 20:00, în sala mare a Teatrului de Stat Haluk Ongar Sahnesi, Büyük Sahne.

Traducerea piesei "Salonul nr. 6" după A.P. Cehov este semnată de Cristian Tătaru. Dramatizarea și regia: Dumitru Acriș (Moscova), decor și costume: Liliya Khismatullina (Moscova). Din distribuție fac parte: Andrei Efimovici – Liviu Cheloiu, Hobotov - Mircea Silaghi, Asistenta - Lavinia Pele, Fecluska - Cristina Dumitra, Mihail Averianovici - Ilie Iordan, Nikita - Ionuț Achivoaie, Ivan Dmitrici - Bogdan Farcaș, Moiseika - Sebastian Bălășoiu, un bolnav - Radu Câmpean, alt bolnav - Ilie Ghergu, alt bolnav - Ștefan Ștefănescu.

Prezentare spectacol:

Care sunt criteriile după care poți diferenția un om nebun de un om normal? După felul cum se raportează la realitate. Care realitate? Ea este a fiecăruia, noi ne-o creăm. E asemenea unui joc cu câteva reguli și nesfârșite posibilități. De aceea, de cele mai multe ori, mintea ne joacă feste. Se pierde în noianul de idei, dezvoltă obsesii, frici… înnebunește, ca un semn de revoltă în fața existenței, care încearcă să se explice pe ea însăși, iar și iar. Ne-bunul pentru această lume își creează alta. Mai mică, cu stereotipii, dar în ea se simte în siguranță. Ce se întâmplă însă cu sufletul? Îl vezi reflectat în privirea mare și fixă, îl vezi cât de dor îi este de împlinirea unui ideal, un ideal numai de el știut, pe care simte că nu are cum să-l împărtășească lumii. În esență este același ideal fără de care noi, „oamenii normali”, ne-am adaptat să trăim: iubirea. Mai goi, mai singuri, mai nesimțitori, dar trăim. Toți cei care tindem însă să credem în adevăr, în frumos, în iubire și în acel ceva sau cineva dincolo de noi, suntem ne-buni pentru lumea aceasta. Vrem alta pe care o presimțim și ne luptăm să o dezgropăm din noi înșine, acolo unde a acoperit-o frica și toate celelalte sentimente negative. Salonul nr. 6, după A.P. Cehov, în regia lui Dumitru Acriș (Moscova) s-a născut din curajul de a lupta pentru o lume mai bună și este un „afront” adus renunțărilorla vis.

Teatrul "Tony Bulandra" din Târgoviște a fost inaugurat la 30 ianuarie 2002. Are în repertoriu atât spectacole destinate adulților, cât și spectacole special gândite pentru gusturile celor mai mici spectatori, precum și ale tinerilor în căutare de sens. Teatrul a devenit destul de repede cunoscut, datorită echipei sale de artiști, repertoriului bogat alcătuit din texte clasice, dar și din titluri noi. Sub conducerea regizorului și scenografului Mc Ranin, instituția a reușit să devină principalul reper cultural în comunitatea târgovișteană, prezentând publicului său creații ale unor artiști consacrați. De la înființare și până în prezent, teatrul a participat cu producțiile sale în numeroase festivaluri naționale și internaționale, dorind să construiască un spațiu de dezbatere artistică și să promoveze valorile naționale implicând mai multe instituții de pe teritoriul țării. În plus, Teatrul "Tony Bulandra" organizează Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului, Babel, care a ajuns la cea de-a noua ediție și adună artiști din toată lumea în dorința unor fructuoase întâlniri.

La capitolul participări internaționale, trupa din Târgoviște se poate lăuda cu prezențe în cadrul Festivalului de Teatru Bomb, Seul, 2018 cu trei reprezentații sau la Daejeon International Play Festival, Daejeon, 2018 cu trei reprezentații.

În ceea ce privește importanța participării românești la un asemena eveniment, International Blacksea Theatre Festival din Trabzon este singurul festival din Turcia care are în prim plan zona Mării Negre și cel mai însemnat atât ca anvergură, cât și din punct de vedere al strategiei regionale dezvoltate de Direcția Teaterelor de Stat din Republica Turcia. Până în anul 2006, organizatorii au găzduit peste 86 de companii de teatru locale, iar din 2007 a început să își lărgească programul de activitate și obiectivele invitând trupe din străinătate. Festivalul se bucură de o foarte bună vizibilitate în mass-media turcă. În afară de evenimentele principale, axate pe sfera teatrală, sunt organizate ateliere de lucru și manifestări în aer liber, cum ar fi spectacole de teatru stradal, de dans stradal, concerte, expoziții.

ICR Istanbul ajunge, astfel, la cea de-șaptea colaborare cu acest festival al cărui scop principal este întărirea cooperării culturale între țările riverane Mării Negre prin facilitarea schimbului de experiență între actori, regizori, directori de festivaluri și personalul tehnic.

Printre țările participante la ediția de anul acesta a festivalului se numără: Croația, Georgia, Grecia, Franța, Republica Turcia, România, Rusia, Spania, Ucraina.

Prezența la acest festival, cel mai amplu dintre cele organizate de Direcția Generală a Teatrelor de Stat din Ankara, va oferi o mare vizibilitate actorilor, scenariștilor și regizorilor români. Reprezentațiile românești se bucură de fiecare dată de un real succes în rândul criticilor de specialitate și al publicului de la festival, actorii români făcând cinste școlii profesioniste de dramaturgie românească.

Este o ocazie excelentă de promovare a artiștilor români și a produselor culturale naționale într-un circuit internațional, mijlocirea creării unor contacte profesionale de durată între instituții, respectiv profesioniști din România și Turcia. Se remarcă, astfel, și extinderea ariei de activitate a ICR Istanbul în cât mai multe orașe din Republica Turcia, susținerea și stimularea interesului festivalurilor prestigioase pentru teatrul românesc, dar și sprijinirea unui proiect dedicat zonei Mării Negre, prin continuarea și dezvoltarea parteneriatului cu cel mai mare organizator de festivaluri internaționale de teatru din Republica Turcia.