Teatrul de Păpuși Puck din Cluj Napoca a reprezentat România la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului „Izmir International Puppet Days” din Republica Turcia

„Strada cu îngeri”, un spectacol non-verbal de succes al Teatrul de Păpuși Puck din Cluj – Napoca, aajuns pe scena festivalului „Izmir International Puppet Days” din Republica Turcia, cu sprijinul ICR Istanbul. Festivalul „Izmir International Puppet Days” s-a desfășurat în perioada 28 februarie – 17 martie 2019, la Izmir, cel de-al cincilea oraș ca mărime din Turcia. „Strada cu îngeri” este un spectacol gândit și regizat de către Decebal Marin și care vorbește despre legătura dintre lumea umană și cea angelică. Este o superbă poveste despre oameni simpli și micile lor obiceiuri, care se intersectează din când în când, fără să știe, cu îngerii din altă lume. „Strada cu îngeri” este primul spectacol de marionete care pune un accent pe inteligența emoțională, urmărind să reconstruiască acea punte care leagă raționalitatea oamenilor mari de puritatea și inocența unui copil.

Actorii Teatrului de Păpuși Puck au avut trei reprezentații ale spectacolului de teatru, în zilele de 15, 16 și 17 martie 2019, pe scena sălii de teatru Izmir Sanat, reprezentanții care s-au jucat cu casa închisă.

Spectacolul „Strada cu îngeri” a fost distins cu premii importante: premiul pentru cele mai frumoase păpuși, acordat lui Decebal Marin și Ioan Bătăiosu; premiul de excelență pentru calitatea mânuirii păpușilor, acordat echipei de actori din spectacol; premiul pentru creativitate și excelență în folosirea mijloacelor tradiționale de animație, acordat lui Decebal Marin.

La ediția 2019 a festivalului din Izmir au participat peste 42 de companii de teatru din 24 de țări, cu peste 44 de spectacole ale căror reprezentații s-au jucat de 174 de ori în 47 de săli de spectacol sau teatre în aer liber. Organizatorul principal, Selçuk Dinçer, a anunțat deja o prezență de peste de 80 de mii de persoane la spectacolele din cadrul Festivalului. Printre țările invitate anul acesta s-au numărat Argentina, Australia, Germania, Franța, Brazilia, Bulgaria, Estonia, Coreea de Sud, Olanda, Hong Kong, Israel, Italia, Japonia, Canada, Ungaria, Macedonia, Norvegia, Polonia, România, Rusia, Spania, Republica Turcia.

Proiectul propus de reprezentanța de la Istanbul vizează promovarea teatrului românesc în cadrul unor festivaluri internaționale prestigioase, vizibile și care atrag un mare număr de spectatori şi oameni de teatru. Acesta este și cazul Festivalului „Izmir International Puppet Days” care a fost ales, în urmă cu câțiva ani, al doilea ca importanță la nivel european după festivalul internațional de marionete din Sarnafil, Franța. Amplul eveniment cuprinde spectacole de teatru, workshop-uri, expoziții, conferințe tematice, un carnaval al marionetelor și concursuri de teatru pentru păpuși.

Luând în considerare creșterea vizibilității festivalului din ultimii ani, ICR Istanbul consideră oportună reluarea colaborării cu importantul actor cultural din Izmir, evenimentul reprezentând o ocazie bună pentru promovarea ultimelor piese de teatru pentru copii și pentru relaționarea artiștilor români din domeniul teatrului cu profesioniști și instituții din Turcia. Totodată, festivalul oferă o bună oportunitate de a stabili noi conexiuni între trupele de teatru românești și cele străine, precum și facilitarea schimbului de experiență între doi organizatori de festivaluri internaționale de teatru.