Surprize literare românești la Târgul Internațional de Carte de la Białystok

Surprize literare romanesti la Targul International de Carte de la Bialystok

În perioada 12-14 aprilie 2019, ICR Varșovia așteaptă publicul iubitor de literatură la standul românesc din cadrul Târgului Internațional de Carte de la Białystok.

Invitat pentru al treilea an la manifestarea culturală, Institutul Cultural Român de la Varșovia a pregătit multe surprize literare românești și un stand deschis, prietenos, cu cele mai noi traduceri poloneze din literatura română, eseistică, jurnale, lucrări de istorie, reportaje, albume și ghiduri de călătorie. Vizitatorii și cumpărătorii vor fi răsplătiți cu multe daruri mărunte, simbolice, care să le aducă România mai aproape.

Printre volumele recent apărute, amintim Vizuina luminată, de Max Blecher, Negustorul de începuturi de roman, de Matei Vișniec, Sexagenara și tânărul, de Nora Iuga, Despre limită, de Gabriel Liiceanu, Cum s-a românizat România, de Lucian Boia, Soldații. Poveste din Ferentari, de Adrian Schiop, Toate bufnițele, de Filip Florian, Insula latină. Antologia nonficțiunii românești, Vampirul pasiv, de Gherasim Luca,Prezent trecut trecut prezent, de Eugen Ionescu.

Aflat în acest an la cea de-a opta ediție, Târgul se desfășoară pe durata a trei zile în spațiul special al Operei și Filarmonicii Podlaska – Centrul European al Artelor din Białystok, sub patronajul primarului orașului Białystok și al prefectului regiunii Podlasie. Este un eveniment cultural constant și mult așteptat în regiune și este însoțit, în mod tradițional, de festivalul literar „Culturi intersectate”, în cadrul căruia au loc ateliere literare și jurnalistice, întâlniri cu scriitori, concursuri literare, ateliere pentru copii și tineri și numeroase alte acțiuni educative.

Încă de la prima participare, în 2017, standul românesc și-a câștigat mulți admiratori și cititori, dornici să cunoască și să fie la curent cu literatura română, publicată în Polonia.

Organizatorii Târgului sunt Fundația Sąsiedzi, Opera și Filarmonica Podlaska – Centrul European al Artelor, Teatrul de Păpuși din Białystock.