Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează la Szczecin o suită de evenimente românești, dedicate personalității și operei lui Constantin Brâncuși.
În 2018, Liceul de Arte Plastice „Constantin Brâncuși” din Szczecin, singurul liceu de profil din oraș și singurul din Polonia, a cărui denumire este strâns legată de cultura română, aniversează 70 de ani de existență.
Cu acest prilej va fi organizată o suită de evenimente, culminând cu o gală găzduită de Filarmonica din Szczecin, clădirea premiată recent cu cea mai importantă distincție în arhitectură: Mies van der Rohe, Premiul Uniunii Europene pentru excelență în arhitectură.
ICR Varșovia este partener al evenimentelor, organizând, în data de 18 octombrie, la Centrul „13 Muze” din Szczecin, trei componente ale programului aniversar: vernisajul expoziției Omagiu lui Constantin Brâncuși - Ansamblul Sculptural Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu, proiecția filmului În căutarea tatălui pierdut, regia Ionuț Teianu, și prezentarea volumului O discuție la Masa tăcerii, realizat de Romulus Rusan.
Expoziţia de fotografie este dedicată celor trei lucrări - Coloana fără sfârșit, Poarta Sărutului și Masa tăcerii - opere ce constituie ansamblul monumental instalat în aer liber de artistul român în 1937-1938. Dedicat eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial pe Valea Jiului, în regiunea natală a artistului, ansamblul este din punct de vedere artistic o sinteză a creației brâncușiene și singurul proiect architectural și urbanistic realizat de artistul român. Fotografiile prezentate sunt realizate de Ionuţ Macri. Expoziția va rămâne deschisă publicului timp de o lună.
Filmul În căutarea tatălui pierdut (România, 2016), are o poveste scurtă și șocantă: când s-a născut John, în 1934, mama sa i-a dat trei nume: John, Constantin şi Brâncuşi. I-a spus că tatăl său e faimosul sculptor Constantin Brâncuşi, dar că nu trebuie să spună nimănui acest lucru. John a ţinut secretul toată viaţa. Acum, la 78 de ani, începe dificila misiune de a-şi regăsi tatăl pierdut. Proiecția de la Szczecin va fi realizată prin generozitatea Libra Film, producătorul filmului.
Cu prilejul evenimentelor de la Szczecin, va fi prezentată și oferită publicului polonez publicația O discuție la Masa tăcerii, realizată de ICR Varșovia în limba polonă. Publicația are la bază un demers din urmă cu mai mulți ani al regretatului Romulus Rusan, constituindu-se într-o serie de douăsprezece convorbiri cu personalități românești: de la aristocratele Miliţa Petraşcu şi Cella Delavrancea la compozitorul Dimitrie Cuclin şi arhitectul Octav Doicescu, de la inginerul Ștefan Georgescu-Gorjan la pietrarul Ion Alexandrescu, de la studentul Grigore Popa la hangiul Nicolcioiu şi, tot astfel, de la artiștii plastici Mac Constantinescu și Ion Vlasiu la poetul Eugen Jebeleanu și la V.G. Paleolog (”evanghelistul lui Brâncuși”). Dincolo de figura lui Brâncuşi, ei au reuşit să evoce, prin tot ce au spus, imaginea unei Românii europene, „integrată în Occident”.