STOCKHOLM. Literatura română pentru copii ajunge în Suedia

Cristina Andone, Sînziana Popescu și Adina Rosetti, trei scriitoare de literatură pentru copii, cunoscute și apreciate atât de publicul românesc cât și la nivel internațional, sunt invitate la un proiect de lectură digitală pentru copii si adulții deopotrivă, transmis prin platforma de video-comunicare digitală Zoom pe pagina de Facebook a ICR Stockholm. O serie de discuții și lecturi bilingve având ca temă literatura pentru copii în contextul actual, marcat de digitalizarea masivă și apariția unor modalități de comunicare noi vor fi organizate în cursul lunii iunie de către Institutul Cultural Român de la Stockholm, în colaborare cu Editura suedeză Pionier Press.

Marți, 9 iunie, scriitoarea Cristina Andone va citi „Alfvén și Enescu în pădurea muzicală”, în română și suedeză, apărută în anul 2017 și tradusă de Arina Stoenescu. Cartea este ilustrată de Adriana Gheorghe, Sebastian Oprița și Thea Olteanu. O altă înregistrare, care va fi postată marți, 16 iunie, va cuprinde o discuție și o lectură cu Sînziana Popescu din cartea „Mașinuța Curcubeu”, apărută în anul 2015 și ilustrată de Irina-Maria Iliescu. Evenimentul va continua cu „Povestea kendamei pierdute”, în curs de apariție la Editura Pionier Press și ilustrată de Irina Dobrescu, în lecturarea Adinei Rosetti. „Povestea kendamei pierdute”, care va fi promovată marți, 30 iunie, în română, suedeză și romani, este tradusă de Norica Costache, Ninni Nylén și Arina Stoenescu. Toate aceste lecturi și discuții vor fi accesibile ulterior și pe canalul ICR Stockholm de pe platforma YouTube.

Evenimentul se va încheia pe 23 iunie cu o discuție comună între Cristina Andone (scriitoare), Sînziana Popescu (scriitoare), Adina Rosetti (scriitoare), Norica Costache (traducător în limba romani) și Arina Stoenescu (editor, designer și traducător) despre proiecte în lucru, modul în care actuala pandemie de Covid-19 le afectează ca scriitoare și în plan personal, dar și cum văd ele perioada post-epidemie. Discuția va avea loc în limba engleză și va fi publicată pe canalul YouTube al ICR Stockholm pe data de 25 iunie.

„Seria de întâlniri literare de la distanță derulate în cursul lunii iunie, în parteneriat cu editura suedeză Pionier Press, urmărește să readucă, în atenția publicului, literatura pentru copii din România prin intermediul a trei dintre cele mai apreciate autoare ale genului. Este binecunoscută popularitatea de care se bucură cărțile pentru copii în spațiul suedez, precum și prestigioasele premii literare oferite aici, cunoscute în întreaga lume. Scriitoarele din România, având deja cărți traduse sau în curs de apariție, vor citi din creația proprie, își vor prezenta proiectele la care lucrează și vor vorbi despre perioada dificilă marcată de pandemia pe care o traversăm cu toții și modul în care aceasta le afectează viața personală și scrisul, dar și despre cum văd lumea de mâine”, a declarat Bogdan Popescu, directorul ICR Stockholm.

Cărțile, apariții ale Editurii Pionier Press, fac parte din colecția de carte pentru copii Harap Alb. „Îndrăgitul personaj de poveste Harap Alb, în versiunea ilustratoarei Veronica Neacsu, și-a creat propria colecție de carte Pionier Press și va fi împreună cu noi pe toată perioada acestui eveniment de lectură digitală”, a adăugat editoarea Arina Stoenescu.

Cristina Andone este scriitor, activist educațional și trainer de creativitate. Cărțile sale din colecția Povești din Pădurea Muzicală, vândute în 120.000 exemplare, își propun să îi familiarizeze pe copii cu muzica clasică. Metoda pedagogică folosită, »musical brand audit« (MBA), împletește planificarea strategică din marketing cu teoria muzicală pentru a-i face pe copii să identifice caracterul muzicii marilor compozitori. Colecția etnografică a Cristinei Andone poate fi admirata atât in ilustrațiile din cartea Alfvén și Enescu în pădurea muzicală, cât și în cadrul atelierelor de carte organizate în Romania, în Suedia acesta fiind găzduit de Institutul Cultural Român de la Stockholm. Cartea publicată bilingv, româno-suedeză, face parte din colecția de carte pentru copii Harap Alb.

Sînziana Popescu a scris și publicat teatru pentru copii, piesele ei fiind premiate, traduse și jucate pe scenele din întreaga țară, precum și la Teatrul Național Radiofonic. Sînziana Popescu este și autoarea apreciatei serii Andilandi, o serie fantasy inspirată din mitologia românească. Cu Mașinuța Curcubeu, scrisă cu ani în urmă pentru fiul ei, Matei, și publicată la editura pionier press în 2015, autoarea și-a făcut intrarea pe »scena« literaturii care se adresează celor mai tineri dintre cititori. Cartea publicată bilingv, româno-suedeză, face parte din colecția de carte pentru copii Harap Alb.

Adina Rosetti este scriitoare și jurnalistă. După ce a scris un roman și un volum de povestiri, a descoperit că cel mai mult îi place să inventeze povești pentru copii. Din joaca ei cu vorbele scrise, au ieșit până acum mai multe cărți: Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul, De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?, Cartea curajului și Aiurea-n tramvai. Două dintre aceste cărți au fost premiate la concursul Cele mai frumoase cărți din România. În restul timpului Adina Rosetti predă scriere creativă pentru copii și colaborează ca jurnalistă la diverse publicații. Cartea publicată bilingv, suedezo-romani, face parte din colecția de carte pentru copii Harap Alb.

Norica Costache este traducătoare în limba romani, dialectul căldărarilor, activează în cadrul Centrului Național de Cultură a Romilor Romano Kher și a colaborat cu pionier press la mai multe traduceri în limba romani pentru editarea de carte bilingvă pentru copii, româno-romani și suedezo-romani.

Arina Stoenescu este din 1987 stabilită în Suedia. Activează ca designer independent, editor, traducător și cadru universitar. Interesul profesional este dedicat culturii pentru copii și artei tipografierii. Momentan lucrează la teza de doctorat cu tema »Tipografiere și politică în România comunistă 1948–1989« la catedra de istoria cărții a universității din Lund. Arina Stoenescu este fondatoarea micro-editurii pionier press înființată în 1991 și profilată pe carte bilingva pentru copii și tineret. Colecția de carte pentru copii Harap Alb reunește titluri publicate în colaborare cu Asociația Harap Alb, asociație care are ca scop realizarea proiectului de cultură literară pentru copii, Casa cu povești Harap Alb, inspirat de modelul suedez Junibacken de la Stockholm.

Cristina Andone, Sînziana Popescu și Adina Rosetti sunt membre fondatoare De Basm - Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți din România, înființată în 2018 pentru susținerea, diseminarea și promovarea literaturii autohtone pentru copii și tineri. Parteneri: Asociația Harap Alb, Asociația Cu alte cuvinte.