
Tip eveniment: concert cameral
Muzicieni: Cătălin Șerban (pian), Andrei Ioniță (violoncel), Seiji Okamoto (vioară), Hellen Weiss (vioară), Nilay Özdemir (violă) și Gabriel Schwabe (violoncel)
Artiste vizuale: Kristina Weiss, Enikö Marton și Nora Sturm
Dată: 3 decembrie 2024, ora 19:30
Sală: Kühlhaus Berlin, Luckenwalder Str. 3, 10963 Berlin
*Concertul începe la 19:30 | accesul pentru expoziție este posibil începând cu ora 18:00
Pentru a treia oară în 2024, ICR Berlin se bucură să susțină, alături de asociația Spielende Insel e.V., proiectul de muzică de cameră Spielende Insel, la Kühlhaus Berlin.
Ultimul concert din seria celor trei desfășurate pe parcursul acestui an va avea loc în data de 3 decembrie, reunind șase tineri muzicieni de calibru sub titlul „Art Nouveau – Voices of a Young Era”. Muzicienilor români Cătălin Șerban și Andrei Ioniță li se vor alătura, în această nouă formulă camerală, alți patru instrumentiști renumiți din Berlin: Seiji Okamoto, Hellen Weiss, Nilay Özdemir și Gabriel Schwabe.
Dedicată muzicii specifice perioadei Fin de Siècle, seara se va apropia de capodoperele de tinerețe ale compozitorilor Claude Debussy, Ernst von Dohnányi, Zoltán Kodály și Frank Bridge. Programul trasează un arc de timp de la începutul Belle Époque, cu Trio-ul pentru piande Debussy din 1880, și până la sfârșitul epocii, în 1914, anul Duo-uluiului pentru vioară și violoncel de Kodály, reflectând dinamica artistică excepțională și transformările profunde ale acestei perioade.
Ca și până acum, concertul va fi însoțit de o expoziție pop-up într-un format ce încurajează relația sinestezică dintre muzică și imagine. Artistele invitate sunt: Kristina Weiss, Enikö Marton și Nora Sturm.
Programul serii va cuprinde:
Zoltán Kodály (1882-1967):
Duo pentru vioară și violoncel, Op.7/1
Frank Bridge (1879-1941):
Fantezie pentru cvartet cu pian în fa diez minor
Claude Debussy (1862-1918):
Trio pentru pian în sol major
Ernst von Dohnányi (1877-1960):
Cvintetul pentru pian nr.1 în do minor, Op.1
Bilete se găsesc accesând următorul link.
Pentru mai multe informatii, puteți accesa website-ul Spielende Insel, aici.
Despre proiectul Spielende Insel
Spielende Insel este un proiect care aduce împreună tineri artiști de excepție din întreaga lume, pasionați de a împărtăși fascinanta literatură a muzicii de cameră cu un public larg. Colaborarea interdisciplinară cu alte forme de artă se află în centrul viziunii sale, prezentând experiențe captivante în locații extraordinare.
Directorii artistici ai proiectului, Cătălin Șerban (pianist) și Andrei Ioniță (violoncelist) invită tineri soliști recunoscuți internațional pentru a contribui la dezvoltarea proiectului. Printre aceștia se numără violoniștii Veriko Tchumburidze, Seiji Okamoto și Dayoon You, violiștii Sindy Mohamed și Nilay Özdemir, alături de mulți alții. De asemenea, artiști vizuali precum Enikö Márton, Betty Lerche, Bastian Gehbauer, Gyula Sagi, Kristina Weiss, Nora Sturm sau poetul Jan Wagner sunt implicați activ în asociație și dezvoltă orientarea multidisciplinară a proiectului.
Din seria concertelor proiectului Spielende Insel la Kühlhaus Berlin au făcut parte „Frumusețe (im)perfectă” (Unvollkommene Schönheit) din 2 iunie 2024 și „Mituri și dramă” (Mythen & Drama) din data de 14 martie 2024.
Biografiile directorilor artistici ai proiectului
Cătălin Șerban, pentru care Berlinul reprezintă „acasă”, are darul de a încânta publicul cu o emotivitate subtilă și „cu o strălucire enormă și virtuozitate modestă” (Badische Zeitung). Încă de la începutul studiilor sale de pian la Berlin și Lübeck, Șerban s-a bucurat de numeroase succese în cariera sa tânără de pianist. Astăzi, pe lângă activitatea sa bogată în concerte ca solist invitat și muzician de cameră la festivaluri și în săli de concerte importante, este și lector la Conservatoarele din Lübeck și Berlin. Accentul lui Cătălin Șerban se află în special pe repertoriul romantic și modern timpuriu, care se reflectă în proiectele și înregistrările sale.
Alături de violoncelistul renumit Andrei Ioniță și de alți doi tineri muzicieni internaționali – violonistul Suyeon Kang și violista Karolina Errera –, Cătălin Șerban și-a propus să promoveze muzica românească. Împreună au lansat la începutul anului 2024, prin casa de discuri Naxos, CD-ul Mélodies infinies care se concentrează pe o lucrare monumentală și rar interpretată de George Enescu: Cvartetul pentru pian nr. 1 în re major, op. 16.
Cătălin Șerban este inițiatorul și directorul artistic al festivalului de muzică clasică Spielende Insel de pe insula Rügen, prin intermediul căruia sunt reuniți tineri muzicieni de mare calibru.
Născut în 1994 la București, violoncelistul român Andrei Ioniță și-a început cariera muzicală la vârsta de cinci ani, inițial la pian. La vârsta de opt ani, a început să studieze violoncelul cu profesoara Ani-Maria Paladi în orașul său natal, București. În 2012, Ioniță s-a mutat la Berlin și a studiat cu Jens Peter Maintz la Universitatea de Arte (UdK). Afirmarea sa a venit în 2015, când a câștigat Concursul internațional Ceaikowsky de la Moscova. De atunci, Andrei Ioniță a susținut concerte alături de artiști precum Gidon Kremer și Martha Argerich, precum și cu numeroase orchestre de renume. A concertat deja la Carnegie Hall din New York și la Elbphilharmonie din Hamburg, printre altele.
Andrei Ioniță a fost desemnat de BBC drept „Artist al Noii Generații”. Fundația germană Musikleben i-a pus la dispoziție un violoncel Giovanni Battista Rogeri din 1671.