Spectacolul pentru copii „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele" de Matei Vișniec prezentat cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor

Dragi copii, vă invităm la teatru!

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor, 1 iunie, Institutul Cultural Român de la Madrid prezintă  în premieră spectacolul de teatru Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele de Matei Vișniec, o productie a Teatrului Țăndărică.

Spectacolul va fi difuzat  în data de 1 iunie 2021, între orele 9.00- 21.00 (ora Spaniei), și va fi transmis pe pagina de Facebook și canalul YouTube ale ICR Madrid.


OMUL DE ZĂPADĂ CARE VOIA SĂ ÎNTÂLNEASCĂ SOARELE

De Matei Vișniec
Regia: Ioan Brancu
Scenografia: Marian Sandu
Proiecție video: Marin Fagu
Muzica: Cari Tibor
Foto: Andrei Roșianu
Vârsta: Peste 4 ani
Durata: 60 min

Distribuţia: Ioan Brancu, Liliana Gavrilescu, Simina Constantin, Florin Mititelu, Cristina Țane

În premieră națională, Matei Vișniec, cel mai jucat dramaturg român atât în țară, cât și în străinătate, „debutează” pe scena de la Țăndărică, cu o piesă scrisă pentru copii. „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele” este un poem plin de tandrețe, de candoare și sensibilitate, care vorbește despre prietenie, tristețe, bucurie, speranță.
Când simte cum razele soarelui îl topesc încetul cu încetul, Omul de zăpadă pornește într-o călătorie pentru a-l ruga pe astrul ceresc să-i fie milă de el. Pe drum se întâlnește cu o serie de animale cărora, în schimbul ajutorului pentru a ajunge în tara Soarelui răsărele, le dă din „accesoriile” cu care l-au înzestrat copiii. Ajuns aici, în loc să ceară ceva pentru el, cere ajutor pentru prietenii lui. Timpul nu a curs în favoarea Omului de zăpadă, numai inima lui roșie a rămas să pulseze, dar soarele i-a făcut promisiunea că-l va transforma în vis și că-l va readuce la viață și iarna următoare.
„Vei plana timp de nouă luni pe deasupra câmpiei şi a pădurii, pe deasupra norilor şi a vîntului… Vei fi un vis viu, un vis cuibărit în gustul vieţii şi în plăcerea de a trăi a copiilor… Şi peste nouă luni, când va veni din nou iarna, vei redeveni om de zăpadă, cel mai bun prieten hibernal al copiilor…”

Mai multe informații:


Cu o istorie de peste 75 de ani, Teatrul de Animație Țăndărică rămâne promotorul tendințelor contemporane din domeniul teatrului de animație și vizual. Anual, publicul poate alege dintr-un repertoriu de peste 30 de titluri, dintre care șase sunt premiere.

Abordarea temelor actuale și de interes, atât ca producții, cât și ca proiecte, a condus către o diversificare și lărgire continua a categoriilor de public interesate (atât ca vârsta, cât și ca segmentare socio-profesională).
În același timp, colaborările permanente cu regizorii și dramaturgii români susțin producția de teatru autohton, promovând, dramaturgia românească clasică și contemporană.
Teatrul a fost recompensat cu mare număr de prestigioase premii la competiţii naţionale şi internaţionale: Premiul naţional pentru teatrul de păpuşi, Premiul pentru originalitate, Premiul pentru interferenţă culturală în arta scenică, Marele Premiu la festivalurile de la Tolosa, Praga, Botoşani, Galaţi, etc.

1 Iunie, Ziua Copilului, este ziua în care se celebrează copiii, miracolul nașterii și-al purității, dreptul copiilor de a fi protejați.

Ziua Copilului este sărbătorită pe 1 iunie, atât în România, cât și în alte 50 de țări de pe glob. Deși este dedicată celor mici, pe 1 iunie, fiecare dintre noi poate să se simtă din nou copil, să lase grijile deoparte și să redescopere bucuria jocului. Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferinţa mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. Decizia instituirii unei zile pentru protecţia copiilor a fost adoptată de către Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfăşurată la Moscova.

La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului. Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor, care reprezintă generaţia de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate ţările să fie instituită o Zi mondială a copilului, pentru ca ea să fie marcată „ca o zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii de pretutindeni, a activităţilor dedicate promovării idealurilor şi obiectivelor Cartei şi bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea şi lărgirea eforturilor pe care Naţiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume".

„Copiii sunt mâinile cu ajutorul cărora atingem cerurile!” (Henry Ward Beecher)