Spectacolul „Infinitul Brâncuși” prezentat la Beijing

În data de 27 august 2017, la Centrul Cultural al Primăriei Districtului Dongcheng din Beijing, a avut loc prezentarea piesei „Infinitul Brâncuși” de Valeriu Butulescu, în prezența dramaturgului,  a regizorului Gelu Badea și a directorului Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroșani, Cosmin Rădescu. Traducerea în limba chineză a fost realizată de doamna Su Yan. Evenimentul a fost organizat de ICR Beijing, în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Districtului Dongcheng. Spectacolul este un omagiu adus marelui artist român Constantin Brâncuși, având ca scop promovarea valorilor culturale românești și continuarea seriei de evenimente dedicate artistului Brâncuși de către ICR Beijing,. Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la moartea marelui artist român și 80 ani de la ridicarea Coloanei fără Sfârşit.

„Este o piesă modernă, proiectată într-un spectacol foarte modern, despre cel mai mare artist modern al culturii române. În consecință, mesajul transmis de acest spectacol este cel așteptat de spectatorii obișnuiți cu teatrul modern. Este destinul tragic al unui mare om, un dialog despre viață și moarte și despre menirea artei, proiectat într-un ton foarte potrivit. Nu este o resemnare, în fața morții, ci o privire demnă, care mă trimite cu gândul la cimitiru vesel de la Săpânța”, a menționat Valeriu Butulescu.

Piesa „Infinitul Brâncuși” prezintă ultima zi din viaţa lui Brâncuși și a fost pusă în scenă în anul 2016, la Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroșani, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara de către prof. univ. Gelu Badea, de la Facultatea de Teatru din Cluj, cu ocazia marcării „Anului Brâncuşi”. Premiera a avut loc în data de 14 mai 2016 la Petroşani.

Din distribuție fac parte actorii: Tudosie Constantin-Radu (în rolul lui Brâncuși), Toaxen Amelia-Maria, Cergă Daniel, Fîrte Sergiu-Damian, Sima Mihăiță, Cazan Alexandru, Alexandru Mihai, Ilie Adelin-Andrei.

La finalul spectacolului, doamna Su Yan, traducătoarea în limba chineză a acestei piese, a prezentat viața și activitatea artistică a marelui artist român Constantin Brâncuși.

Trupa teatrului din Petroșani se află la Beijing pentru a participa la mai multe evenimente organizate de ICR Beijing în perioada 23 – 27 august 2017.

În data de 23 august 2017, la sediul ICR Beijing, a avut loc prelegerea „Tendințe în teatrul din România: perspective postdramatice” susținută de directorul teatrului din Petroșani, Cosmin Rădescu, și regizorul Gelu Badea. Domnul Cosmin Rădescu, actor de profesie, a susținut prelegerea din punctul de vedere a actorului român pus în fața provocărilor estetice ale timpului său, amintindu-l pe Andrea Perruci, care încă din secolul XVII-lea, punea problema actorului total, precizând că „un actor modern trebuie să aibă multiple disponibilități, nu numai pe plan psihologic, intelectual sau artistic, dar să fie și atlet la nevoie, să cunoască foarte multe lucruri și să nu facă abstracție de vremea în care trăiește”. Regizorul Gelu Badea, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș – Bolyai din Cluj – Napoca, doctor în teatru și șeful colectivului de regie, a susținut prelegerea „Tendințe în teatrul din România. Regia de teatru în România. Perspectiva postdramatică”, în care a subliniat pașii importanți făcuți în regie aducând în teatru postmodernismul și postdramaticul, menționând cele șase valuri de regizori români din ultimii cincizeci de ani,

În urma acestor interesante prelegeri a avut loc un moment artistic aplaudat efervescent de publicul prezent la eveniment. Poezii și fragmente din proză românească au fost prezentate de către actorii Tudosie Constantin-Radu (în rolul lui Brâncuși), Toaxen Amelia-Maria, Cergă Daniel, Fîrte Sergiu-Damian, Sima Mihăiță, Cazan Alexandru, Alexandru Mihai și Ilie Adelin-Andrei. La finalul evenimentului, grupul artistic „Iubitorii din Beijing ai cântecului și dansului național românesc”, care s-a format la cursurile de dans popular românesc organizate de ICR Beijing a pregătit o surpriză și au prezentat dansul românesc „Țarina”, apoi au făcut o horă la care au fost invitați actorii și ceilalți participanți. În data de 26 august 2017, delegația Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroșani a participat la evenimentul organizat de ICR Beijing „Cinstirea Zilei Limbii Române”, în cadrul Târgului Internațional de Carte de la Beijing, iar la finalul acțiunii directorul și actorii teatrului au recitat numeroase poezii din lirica românească, ca să le rămână în suflet participanților melodia limbii române.